Football Talk

Το πρώτο παιχνίδι του Πελέ στην Αγγλία!

Το πρώτο παιχνίδι του Πελέ στην Αγγλία!

Ο «μάγος» Πελέ δεν άργησε να πατήσει το πόδι του στην... ποδοσφαιρομάνα Αγγλία. Το 1962 κατεγράφη η πρώτη επαφή του μύθου με τα γήπεδα στο Σέφιλντ!

Ο Πελέ δε χρειάζεται συστάσεις. Ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου και ο μοναδικός στην ιστορία με τρεις κατακτήσεις Μουντιάλ θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος του είδους. Το «μαύρο διαμάντι» - λέγεται πως - σκόραρε πάνω από 1000 γκολ στα αμέτρητα παιχνίδια που έδωσε. Οι Άγγλοι ξεψαχνίζουν τα πάντα. Το ίδιο και εμείς. Αναδρομή λοιπόν στο μακρινό 1962. Τόπος: το Χίλσμπορο, την έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ!

Το παιχνίδι που «διαφημίστηκε» μία βδομάδα πριν!

Ο Πελέ αγωνίστηκε συνολικά έξι φορές στην Αγγλία. Οι τέσσερις ήταν με τη Σάντος και οι δύο με την εθνική Βραζιλίας. Η πρώτη φορά, όμως, που «πάτησε» στο Νησί έμεινε στην ιστορία.

Η Σέφιλντ Γουένσντεϊ  ήταν μια ομάδα «δεκάδας» εκείνη την εποχή στο πρωτάθλημα της Division One. Οι διοικούντες της εκμεταλλευθήκαν το γεγονός πως η Σάντος, αφού έπαιξε τον επαναληπτικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Συλλόγων (11/10/62) με την Μπενφίκα, έμεινε περισσότερες ημέρες στην Ευρώπη, δίνοντας ορισμένα φιλικά ματς.

Το παιχνίδι αυτό πραγματοποιήθηκε ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων και μάλιστα με τη συμμετοχή του τότε ποδοσφαιριστή των Άγγλων, Τσάρλι Μίτεν! Αφού «έκλεισε» η συμφωνία, ο αγγλικός σύλλογος δεν ανακοίνωσε κάτι. Το έπραξε μόλις μία εβδομάδα πριν, γνωρίζοντας τον πανικό που θα επικρατούσε για το βραζιλιάνικο... άτι.

πελε.png

Κι’ όμως, δεν έγινε sold out!

Το να παρακολουθήσει κάποιος τη Σάντος του δις πρωταθλητή κόσμου Πελέ, ήταν κάτι σαν όνειρο ζωής. Ειδικά σε μια εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο και φυσικά η τόσο μεγάλη κάλυψη αθλητικών γεγονότων. Φημολογείται πως η διοίκηση της Σέφιλντ πλήρωσε 10.000 λίρες για να «κλείσει» τον αγώνα. Ήταν προφανές πως τα εισιτήρια θα ήταν ακριβότερα από εκείνα του πρωταθλήματος.

Υπήρξε τεράστια βιασύνη για την αγορά εισιτηρίων, ενώ ο σύλλογος της Division One αρνήθηκε ο αγώνας να μεταδοθεί από την τηλεόραση. Όποιος ήθελε να δει τον Πελέ έπρεπε να πάει στο γήπεδο, για ευνόητους, οικονομικούς, λόγους.

Ωστόσο, λόγω της αργοπορημένης ανακοίνωσης του φιλικού (μία  βδομάδα πριν όπως αναφέραμε πιο πάνω) και ίσως εξαιτίας της σκέψης πολλών ότι τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί, το «παρών» στο παιχνίδι έδωσαν (μόλις) κάτι παραπάνω από 49.000 φίλοι του ποδοσφαίρου, σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 65.000 θέσεων.

«Ένα από τα καλύτερα πέναλτι στην ιστορία!»

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι εκείνου του φιλικού αγώνα, οι Άγγλοι έπαιξαν με το κλασικό τους στυλ. Η Σάντος, η καλύτερη ομάδα του κόσμου εκείνο το διάστημα, έπαιζε πιο…ελεύθερα.

Το τελικό 4-2 υπέρ των Βραζιλιάνων ήρθε χάρη σε χατ-τρικ του Κοουτίνιο και ένα πέναλτι του Πελέ. Από τους δημοσιογράφους εκείνης της εποχής γράφτηκε (και λέγεται) πως ήταν ένα από τα καλύτερα πέναλτι της ιστορίας!

«Έμοιαζε να χορεύει, μετά άλλαξε βήμα και ταχύτητα, πριν στείλει τη μπάλα στα δίχτυα» έγραψαν οι «Times», ενώ για το παιχνίδι σχολίασαν πως «Για τη Σάντος το παιχνίδι είναι χαρά και ελευθερία. Όταν είναι στην καλύτερη κατάσταση, τότε είναι σκέτη ποίηση

Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού είχε στις τάξεις της έναν από τους κορυφαίους (ή τον κορυφαίο) όλων των εποχών…

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0