Football Talk

Παναθηναϊκός: Από την αμφισβήτηση, στη γοητεία και ο Ιωαννίδης που ντύθηκε... Μανωλάκης! (video)

Παναθηναϊκός: Από την αμφισβήτηση, στη γοητεία και ο Ιωαννίδης που ντύθηκε... Μανωλάκης! (video)

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της Super League αήττητος και στην κορυφή της βαθμολογίας. Εν μέσω τρομερής αμφισβήτησης, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς όχι μόνο δεν «λύγισε», αλλά κατάφερε να βρει λύσεις στα «δύσκολα». Κόντρα στον Ατρόμητο οι «πράσινοι» έδειξαν σε ακόμη ένα ματς ότι έχουν... μέταλλο πρωταθλητή, χρειάστηκε όμως να λάμψει ξανά το «άστρο» του Φώτη Ιωαννίδη. 

Ο επίλογος του πρώτου γύρου της Super League για τον Παναθηναϊκό γράφτηκε σε μια κατάμεστη Λεωφόρο απέναντι στον Ατρόμητο. Οι «πράσινοι» κατόρθωσαν να πανηγυρίσουν μια δύσκολη -όπως αποδείχθηκε- νίκη με σκορ 2-0, φτάνοντας έτσι στο 12ο «τρίποντο» σε 13 αγωνιστικές μέσα στη σεζόν. 

Το «τριφύλλι» μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με όρεξη από το ξεκίνημα για να βρει ένα γρήγορο γκολ, αλλά η άμυνα του Ατρόμητου αντιστεκόταν. Ο Κόουλμαν φάνηκε ότι κατέβαζε τους Περιστεριώτες με σκοπό να «κλειστούν» πίσω, όπως έπραξαν στην OPAP Arena με την ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός με έναν αρκετά δραστήριο Μπερνάρ και τους Χουάνκαρ, Κώτσιρα να είναι μόνιμα από το κέντρο και μπροστά άσκησε αφόρητη πίεση για ένα γκολ, το οποίο δεν ερχόταν. Ούτε στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους που ο Ατρόμητος έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Έρλινγκμαρκ με δεύτερη κίτρινη, και παρά την απίθανη χαμένη ευκαιρία του Κουρμπέλη

«Όταν σκέφτεσαι ότι ίσως δεν μπορείς, έχεις δίκιο. Δεν μπορείς».

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να επιστρέψει από τα αποδυτήρια με μοναδικό στόχο να «ξεκλειδώσει» αυτή την τριπλή ζώνη άμυνας του Ατρόμητου και να πάρει τη νίκη. Η αλήθεια πως σε οποιαδήποτε άλλη σεζόν τα τελευταία χρόνια, μάλλον δεν θα τα κατάφερνε. Όχι γιατί δεν είχε ποιοτικούς παίκτες, αλλά γιατί έλειπε αυτό που αποκαλείται από πολλούς ως «μέταλλο πρωταθλητή». Η σκέψη της «γκέλας» ωστόσο δεν φάνηκε να περνά από το μυαλό κανενός από τους ποδοσφαιριστές.

Είναι μια χρονιά που το «τριφύλλι» έγραψε ιστορία με το απόλυτο νικών στις 10 πρώτες αγωνιστικές της Super League, κι όμως έχει δεχθεί αρκετή αμφισβήτηση. Δικαιολογημένα μεν, αφού σε αρκετά ματς υπήρξε δυσκολία για το αποτέλεσμα, με τα γκολ να μην… πέφτουν βροχή, ενώ παράλληλα οι σοβαροί τραυματισμοί κάποιον σημαντικών παικτών του ρόστερ (Αϊτόρ, Παλάσιος, ακόμα και ο Τρουιγέ που θα έδινε «ανάσες»), περιόρισαν αρκετά τις επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Αν όχι κανείς, ελάχιστοι περίμεναν ότι ο Παναθηναϊκός θα ολοκλήρωνε αήττητος και στην κορυφή του πρωταθλήματος τον πρώτο γύρο με 12 νίκες και μία ισοπαλία. Κι αν στα 10 πρώτα ματς όλοι εν τέλει παραδέχθηκαν την ανωτερότητα του, μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, πάλι άρχισε η… αμφισβήτηση. «Ναι δεν ηττήθηκε, αλλά…»

Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να «κλείσεις στόματα» από το να πάρεις δύο νίκες όπως αυτές που πήρε ο Παναθηναϊκός κόντρα σε Παναιτωλικό και Ατρόμητο.


Ο Γιοβάνοβιτς σε κανένα σημείο των δυο αυτών αγώνων δεν φάνηκε να αμφιβάλλει για το πλάνο του, αλλά για να φέρει εις πέρας την «αποστολή», χρειάστηκε σε αμφότερα ματς να επιστρατεύσει τον Φώτη Ιωαννίδη, που εξελίσσεται σε αφανή ήρωα του «τριφυλλιού». 

Ο Σέρβος τεχνικός αποφάσισε στο 64’ να βγάλει τον Κουρμπέλη, για να περάσει στο αγωνιστικό χώρο τον Ιωαννίδη. Ο Παναθηναϊκός παρά την αφόρητη πίεση που ασκούσε στον Ατρόμητο δεν είχε καταφέρει να πατήσει περιοχή με αξιώσεις στο δεύτερο μέρος. Η αλλαγή θα τα… άλλαζε όλα. Αρχικά, η είσοδος του Φώτη «ζέστανε» τον κόσμο, αφού στο άκουσμα του ονόματός του από τα μεγάφωνα στη Λεωφόρο, όλος ο κόσμος ξέσπασε σε ζητωκραυγές. Λίγοι το έχουν καταφέρει αυτό, όμως ο νεαρός το έχει «κερδίσει με το σπαθί του».

Βάζοντας τον Ιωαννίδη δίπλα στον Σπόραρ, ο Γιοβάνοβιτς θα έδινε ακόμα περισσότερο βάθος στην επίθεση του και θα πρόσθετε έναν ακόμη «μπελά» στην άμυνα του Ατρομήτου. Ένα τέταρτο αργότερα το πλάνο λειτούργησε. Σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, ο Μπερνάρ έδωσε στον Βέρμπιτς, εκείνος ξανά στον Μπερνάρ, αυτός στον Σπόραρ και μετά… Ιωαννίδης


Ένα γκολ που όσο περισσότερο παρακολουθείς τη δημιουργία του καταλαβαίνεις τη δουλειά που έχει πέσει στον Παναθηναϊκό. Στις καθυστερήσεις ακολούθησε και ένα δεύτερο, από μια αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Μάγκνουσον, ο οποίος όταν ήρθε στο «τριφύλλι» ήταν μια από τις περγαμηνές που έφερε μαζί του. Αργήσαμε να τη δούμε βέβαια, αλλά να το αποτέλεσμα…


Ο νέος «Μανωλάκης» του Παναθηναϊκού 

Χρειάζεται ωστόσο να σταθούμε λίγο περισσότερο στον Ιωαννίδη. Ο Φώτης για τρίτο διαδοχικό ματς έδωσε τη λύση στους «πράσινους», ερχόμενος από τον πάγκο. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν εκείνος που κέρδισε το πέναλτι από τον Άβιλα στις καθυστερήσεις και εκτέλεσε εύστοχα ο Σπόραρ για να γλιτώσει την ήττα ο Παναθηναϊκός (1-1). Στο Αγρίνιο, έστω κι αν χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια, ο Ιωαννίδης νίκησε τον Ανέστη στο 78’, αυτή τη φορά δύο λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα και χάρισε το «τρίποντο» στην ομάδα του.

Και φυσικά στο τελευταίο με τον Ατρόμητο. Μέσα σε διάστημα μια εβδομάδας ο Ιωαννίδης ούτε λίγο, ούτε πολύ έδωσε εφτά βαθμούς στον Παναθηναϊκό. Οι επιδόσεις αυτές έφεραν στη μνήμη των οπαδών που βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (13/11) στη Λεωφόρο τον «Μανωλάκη». Ο Εμμάνουελ Ολισαντέμπε, ένα από τα πιο αγαπητά παιδιά της «πράσινης» κερκίδας, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2003-04, ήταν ο… άνθρωπος της στιγμής για το «τριφύλλι», αφού στα δύσκολα και προερχόμενος από τον πάγκο έδωσε λύσεις, βοηθώντας τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει το «νταμπλ». 

Θυμηθείτε τα γκολ του Ολισαντέμπε που χάρισαν πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό το 2004 από το 3:50 του βίντεο:

Κάτι ανάλογο πράττει φέτος ο Ιωαννίδης, που εξελίσσεται σε αφανή ήρωα του Παναθηναϊκού. Αυτοί οι εφτά βαθμοί μέσα εφτά μέρες που έφερε στους «πράσινους» μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικοί στην οικονομία του πρωταθλήματος. 

Ο Παναθηναϊκός πλέον πάει στη διακοπή του πρωταθλήματος ήρεμος. Οι ποδοσφαιριστές «κέρδισαν» οκτώ μέρες ρεπό, πριν έρθει μια μίνι-προετοιμασία στην Κύπρο. Σίγουρα όμως, υπάρχει ένας άνθρωπος που σε αυτό το διάστημα δεν θα σταματήσει να δουλεύει κι αυτός είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Έχει δεχθεί αρκετή κριτική, αλλά σιγά-σιγά, ένας-ένας του «βγάζουν το καπέλο». Στην αρχή αμφισβητήθηκε, τώρα πια, γοητεύει...

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0