Football Talk

Από τον Ολιβάρες και τον Σένκεφελντ στον Αυλωνίτη και τον Ντα Κόστα: Οι απροσδόκητοι ήρωες σε ντέρμπι «αιωνίων»! (video)

Από τον Ολιβάρες και τον Σένκεφελντ στον Αυλωνίτη και τον Ντα Κόστα: Οι απροσδόκητοι ήρωες σε ντέρμπι «αιωνίων»! (video)

Λίγες ώρες απομένουν για την εν Ελλάδι «μητέρα των μαχών» και το BN Sports σας βάζει στο κλίμα υπενθυμίζοντας τους απρόσμενους X-Factors σε ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και το αντίστροφο.

Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της σεζόν βρίσκεται προ των πυλών με την προσμονή να χτυπά… κόκκινο. Οι συνθήκες τη φετινή χρονιά είναι διαφορετικές συγκριτικά με την ομάδα που έχει τον τίτλο του φαβορί, μιας και τουλάχιστον βαθμολογικά αλλά και αγωνιστικά ο Παναθηναικός δείχνει να πατά πολύ καλύτερα στο πόδια του σε αντίθεση με τον «άσπονδο εχθρό» του, Ολυμπιακό. Ωστόσο, είναι πολύ εκείνοι που ισχυρίζονται ότι σε τέτοια παιχνίδια, άλλα είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά.

Το BN Sports λοιπόν, μερικές ώρες πριν την έναρξη του μεγάλου παιχνιδιού (6/11, 19:30), ανασύρει από το… χρονοντούλαπο περιπτώσεις αιωνίων ντέρμπι που την εξέλιξη τους και το τελικό αποτέλεσμα, δεν καθόρισαν τα αναμενόμενα ονόματα αλλά οι «κρυφοί άσοι» που έγιναν ήρωες για μια βραδιά.

Καπουράνης (1995/96)

Γεννημένος στο Όλπε της Γερμανίας, αναδείχθηκε μέσα από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Η παρουσία του στη μεγάλη ομάδα όμως δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο μιας και δεν κατόρθωσε να καθιερωθεί με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Και αφού μεσολάβησε το πέρασμά του από την Πλατεία και τον Πανιώνιο, κατέληξε στον Παναθηναϊκό, τα χρώματα του οποίου τίμησε για μια πενταετία.

Μάλιστα, αν και αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού μέσου και περιβαλλόταν από μία πολύ ικανή μεσοεπιθετική γραμμή με παίκτες όπως ο Βαζέχα, ο Δόνης και ο Μπορέλι, ο Καπουράνης εξελίχθηκε στον απρόσμενο πρωταγωνιστή σε δύο ντέρμπι «αιωνίων». Αρχικά είχε χαρίσει ένα μεγάλο διπλό στον μετέπειτα πρωταθλητή Παναθηναϊκό, μέσα στο Γ. Καραϊσκάκης (2-1), για να δώσει λίγους μήνες μετά το προβάδισμα στο «τριφύλλι» στο ίδιο γήπεδο για το θεσμό του Κυπέλλου.



Ολιβάρες (1999/00)

Δεν είχαν περάσει παρά λίγοι μήνες από την κάθοδό του στην Αθήνα από την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, και ο Πέρσι είχε αρχίσει να προσαρμόζεται στην νέα καθημερινότητα. Ο διεθνής Περουβιανός αριστερός μπακ, κάθε άλλο παρά τυχαίος παίκτης ήταν. H θέση στην οποία αγωνιζόταν όμως δεν του έδινε την ευκαιρία να αποτελεί τη Νο1 απειλή. Παρόλα αυτά, με μία καρφωτή κεφαλιά από την «καρδιά» της Πειραιώτικης άμυνας, έδωσε το προβάδισμα στην αρμάδα του Γιάννη Κυράστα και άνοιξε το δρόμο για να σταματήσουν οι «πράσινοι» ένα σερί 7 αγώνων χωρίς νίκη απέναντι στον… αιώνιο αντίπαλο.

Λίγους μήνες μετά (Φεβρ. 2001) για το Κύπελλο Ελλάδας, υπήρξε αντιστρόφως ανάλογα πρωταγωνιστής, όταν στο 28’ βρήκε τη μπάλα με το χέρι, σε μία ακατανόητη ενέργεια και έδωσε την ευκαιρία στον Τζόρτζεβιτς να βάλει μπροστά στο σκορ τους «ερυθρολεύκους». Για την ιστορία, ο Νίκος Λυμπερόπουλος ισοφάρισε στο φινάλε (1-1), ωστόσο ο Ολυμπιακός με μία παράσταση για ένα ρόλο στη Λεωφόρο (4-1), πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά.



Γιάννης Γκούμας (2003/04)

Τρεις μήνες προτού οι «πειρατές» του ‘Οτο Ρεχάγκελ αλώσουν την Πορτογαλία, ο Γιάννης Γκούμας έβρισκε το δρόμο προς τα δίχτυα με δεξί σουτ μετά από στημένη φάση και χάριζε έναν υπερπολύτιμο στη μάχη για τον τίτλο βαθμό για τους πράσινους». Όχι και το πιο συνηθισμένο φαινόμενο για τον Έλληνα αμυντικό, ο οποίος βέβαια για να μην τον αδικούμε είχε αξιοπρόσεκτα νούμερα στο επιθετικό σκέλος για τη θέση που αγωνιζόταν.



Παρασκευάς Άντζας (2007/08)

Σε ένα ντέρμπι που ο Παναθηναικός έπιασε πολύ καλή απόδοση και είχε τις ευκαιρίες για να φύγει με το διπλό από το Φάληρο, οι Πειραιώτες είχαν τους Αντώνη Νικοπολίδη και Παρασκευά Άντζα. Και αν για τον πρώτο, δεν ήταν έκπληξη να πρωταγωνιστεί, για τον δεύτερο δεν ήταν κι’ ότι πιο καθημερινό να σκοράρει. Το έκανε όμως από κοντά μετά από  αποτυχημένη έξοδο του Μάλαρτζ και διαμόρφωσε το τελικό 1-1, λίγες μέρες πριν τη συντριβή της αρμάδας του Ζοσέ Πεσέιρο για το Κύπελλο στο ίδιο γήπεδο.



Στέφανος Καπίνο (2011/12)

Μία αποβολή του Ορέστη Καρνέζη, είχε δώσει αναγκαστικά φανέλα βασικού στον ανήλικο τότε Στέφανο Καπίνο. Ο μικρός όμως φάνηκε σαν έτοιμος από καιρό και άρπαξε την… ευκαιρία από τα μαλλιά. Μάλιστα, σε έναν αγώνα εκτός έδρας απέναντι στη μετέπειτα ομάδα του, Ολυμπιακό, είχε «κατεβάσει ρολά» αφού μετά τα τέρματα του Ζέκα και του Τζιμπούρ είχε την απάντηση σε οποιαδήποτε ενέργεια των Πειραιωτών να κάνουν την ολική ανατροπή, κρατώντας το «Χ».



Χάρης Μαυρίας (2012/13)

Το «τριφύλλι» δεν βρισκόταν και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με την κατάληψη της 6ης θέσης και τους 40 βαθμούς να τα… λένε όλα. Έστω κι’ έτσι βέβαια, δεν έφυγε με το κεφάλι κατεβασμένο από το γήπεδο τις δύο φορές που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, με την πρώτη μάλιστα ισοπαλία, να φέρει την υπογραφή του Χάρη Μαυρία.

Ο 18χρονος τότε διεθνής, είχε ανοίξει το σκορ στο 17’ με σουτ από διαγώνια θέση για να βγάλει μάλιστα στο 66΄ την τελική πάσα στον Τότσε για το τελικό 2-2 (είχε προηγηθεί ντοπιέτα του Τζιμπούρ) σε ένα θεαματικό ντέρμπι.



Τάσος Αυλωνίτης (2014-15)

Η αρμάδα του Μίτσελ, αν και πολύ πιο ποιοτική και αδιαφιλονίκητο φαβορί κόντρα σε έναν μαχητικό Παναθηναϊκό, τα είχε βρει σκούρα. Και το «γόρδιο δεσμό» δεν τον έλυσε ούτε ο Κώστας Μήτρογλου ούτε ο Τσόρι Ντομίνγκεζ. Ο Τάσος Αυλωνίτης, ο οποίος είχε περάσει μόλις δύο λεπτά νωρίτερα στο χορτάρι (57’) στη θέση του τραυματία Αλμπέρτο Μποτία, ντύθηκε… από μηχανής θεός και έδωσε το τρίποντο στην ομάδα του.



Μανουέλ Ντα Κόστα (2014-15)

Η παρουσία του Μαροκινού, Μανουέλ Ντα Κόστα στον Πειραιά είχε τα σκαμπανεβάσματά της, τις δύσκολες και τις θετικές στιγμές της. Όπως εκείνη του 2016 με τους «πράσινους» να παγώνουν νωρίς νωρίς το Γ. Καραισκάκης με τον Μάρκους Μπεργκ.

Και αφού έφεραν οι «ερυθρόλευκοι» το ματς στα ίσια (38’ Καμπιάσο), έκαναν την ολική ανατροπή, γυρνώντας… τούμπα την εις βάρος τους κατάσταση. Για να φτάσουν σε εκείνο το σημείο όμως χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός, Μανουέλ Ντα Κόστα, ο  οποίος με κεφαλιά μετά από σέντρα του Κώστα Φορτούνη έδωσε το προβάδισμα στο 88’.


Γιοάν Μολό (2019-20)

Δεν έχουν περάσει παρά τρία χρόνια από τότε, ασχέτως αν μονάχα οι 7 από τους 22 ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν σε εκείνο το ντέρμπι «αιωνίων», βρίσκονται ακόμα στα ρόστερ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» κρατούσαν τη νίκη στα χέρια τους μέχρι και το 89’ ΄λεπτό με ένα γκολ του Γκερέρο και μία απόκρουση πέναλτι του Σα σε εκτέλεση του Μακέντα (59’).

Ωστόσο, ο άγραφος νόμος της δικαιοσύνης εμφανίστηκε ξανά, βάσει εικόνας στο β’ ημίχρονο, έστω κι’ αν ήρθε από την άσπρη βούλα. Ο Ιταλός σέντερ φορ των «πρασίνων» κέρδισε την εσχάτη των ποινών μετά από μαρκάρισμα του Μεριά, την εκτέλεση όμως ανέλαβε ο Γιοάν Μολο, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή. Ο Γάλλος ήταν ψύχραιμος και διαμόρφωσε το τελικό 1-1 με το πρώτο του και τελευταίο γκολ στα μέρη μας σε 31 συμμετοχές.



Μπάρτ Σένκελφελντ (2021-22)

Στα… φρέσκα κουλούρια, ένα εξάμηνο πίσω στο πλαίσιο της 8ης στροφής των playoffs, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον «άσπονδο εχθρό» του στο Γ. Καραϊσκάκης, σε ένα ματς χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον. Το αίσθημα τιμής όμως σε τέτοια παιχνίδια είναι υψίστης σημασίας και η ομάδα με το μεγαλύτερο κίνητρο πήρε και το τρίποντο.

Το γκολ του Παλάσιος από νωρίς, ακολούθησε στην αρχή του β’ ημιχρόνου μία καρφωτή κεφαλιά του Μπαρτ Σένκελφελντ για να δώσει «μαξιλαράκι ασφαλείας». Αυτό ήταν και το 5ο γκολ του Ολλανδού σε ελληνικό έδαφος και το τελευταίο έως σήμερα. Ο Τικίνιο μείωσε όμως δεν ήταν αρκετό για το 2-1 του «τριφυλλιού» στο ματς που έχουν αναμετρηθεί.



Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0