Football Talk

Γιουβέντους: Οι «μπιανκονέρι» σε κρίση και ο Αλέγκρι που βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει (video)

Γιουβέντους: Οι «μπιανκονέρι» σε κρίση και ο Αλέγκρι που βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει (video)

Η ήττα από την Μπενφίκα ανέδειξε για άλλη μια φορά τα τεράστια θέματα που αντιμετωπίζει η Γιουβέντους η οποία πλέον βρίσκεται κι επίσημα σε κρίση. Το BN Sports αναλύει. 

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Την προηγούμενη Κυριακή η Σαλερνιτάνα έγινε η πρώτη ομάδα μετά την Λέτσε το μακρινό 2004 που βρέθηκε με προβάδισμα δύο γκολ στην έδρα της Γιουβένους. Την περασμένη σεζόν Εμπολι και Σασουόλο κέρδισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μέσα στην έδρα των «μπιανκονέρι» και η ομάδα από το Σαλέρνο φαινόταν έτοιμη να γράψει και αυτή ιστορία. Σε μια κρύα ατμόσφαιρα με πολλά άδεια καθίσματα παραλίγο να τα καταφέρει φεύγοντας τελικά από το Τορίνο με τον βαθμό τη ισοπαλίας. Η αντεπίθεση της Γιουβέντους έσωσε μεν τον βαθμό αλλά δεν κατάφερε να κρύψει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν για άλλη μια χρονιά οι «μπιανκονέρι».  


Η επιστροφή του Αλέγκρι είχε φέρει ενθουσιασμό

Η επιστροφή του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στην τεχνική ηγεσία είχε προκαλέσει ενθουσιασμό. Άλλωστε η πρώτη θητεία του Τοσκανού προπονητή στο Allianz Stadium ήταν απολύτως πετυχημένη. Και η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Αλέγκρι αλλιώς φανταζόταν την δεύτερη θητεία του και αλλιώς έχουν έρθει τα πράγματα. Ο ίδιος δεν είναι άμοιρος ευθυνών ή μάλλον έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης. Και τα άδεια καθίσματα κόντρα στην Σαλερνιτάνα ήταν το πρώτο μήνυμα από τους φιλάθλους της ομάδας.

Η περσινή χρονιά ήταν σχεδόν καταστροφική αναδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πόσο πίσω είχε μείνει η ομάδα σε σχέση με τους αντιπάλους της στην Ιταλία την ώρα που η απόκτηση του Βλάχοβιτς από την Φιορεντίνα λειτούργησε περισσότερο ως στάχτη στα μάτια για τους οπαδούς της Γιουβέντους. Το καλοκαίρι η διοίκηση Ανιέλι προσπάθησε να αναβαθμίσει ποιοτικά το ρόστερ με την απόκτηση των Πογκμπά, Ντι Μαρία, Παρέδες, Κόστιτς και Μπρέμερ σε μια προσπάθεια να γίνει ξανά διεκδικήτρια του τίτλου. Θα περίμενε κανείς πως έστω και μια αλλαγή προς το καλύτερο θα υπήρχε. Και όμως τα αποτελέσματα αλλά κυρίως η εικόνα της Γηραιάς Κυρίας είναι χειρότερη.  

Και αυτό αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον αγωνιστικό χώρο. Την περσινή σεζόν η Γιουβέντους βρισκόταν κάπου στην μέση στα xGoals (μονάδα μέτρησης των πιθανοτήτων που έχει κάθε τελική προσπάθεια για να γίνει γκολ). Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα. Πριν τον αγώνα με την Σαλερνιτάνα η ομάδα του Αλέγκρι βρισκόταν στην 14η θέση των xG ενώ όσον αφορά το field tilt (οι επαφές με την μπάλα στο επιθετικό τρίτο του παιχνιδιού της όσο και με τις μεταβιβάσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι του γηπέδου), βρίσκεται στην 16η θέση μαζί με ομάδες που θεωρητικά παλεύουν για τον υποβιβασμό!

Η απάντηση του Αλέγκρι είναι ότι χωρίς τους Πογκμπά (εκτός μέχρι τον Ιανουάριο), Ντι Μαρία (μυϊκά προβλήματα και μόλις τρεις συμμετοχές), Κιέζα (αναρρώνει από σοβαρό τραυματισμό) δεν μπορεί να κάνει πολλά. Η μία αλήθεια είναι αυτή που επικαλείται ο 55χρονος τεχνικός, αλλά η δεύτερη είναι ότι και χωρίς αυτούς η Γιουβέντους έχει στο ρόστερ της σπουδαίους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Οπότε η έλλειψη δημιουργίας είναι αδικαιολόγητη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ντούσαν Βλάχοβιτς. Μπορεί να έχει πετύχει τέσσερα γκολ αλλά μόνο ένα προήλθε στο open play. Ο καλύτερος επιθετικός στην Ιταλία έχει αναγκαστεί να γίνει έξπερ στις εκτελέσεις φάουλ για να σκοράρει αφού οι ευκαιρίες που δημιουργεί η ομάδα του είναι ελάχιστες. Και αυτό φάνηκε και κόντρα στην Σαλερνιτάνα. Το γκολ του Μπρέμερ ήρθε από κόρνερ, ενώ του Μπονούτσι από την άσπρη βούλα. Ο Αλέγκρι όμως συνεχίζει να επιμένει πως η φιλοσοφία του δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση. «Όλοι λέτε για ένα κακό πρώτο ημίχρονο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το λέτε αυτό. Στα πρώτα 20 λεπτά ήμασταν καλοί. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το πρόβλημα σας είναι πως βλέπετε έναν αγώνα επιφανειακά, δεν το παρακολουθείτε διεξοδικά», ήταν τα λόγια του στην τηλεόραση για την κριτική που δέχεται.

Κάθε ματς και χειρότερη

Στο πρωτάθλημα η Γιουβέντους είναι μόλις τέσσερις βαθμούς μακριά από την κορυφή και αήττητη αλλά η εικόνα της είναι άθλια. Την Τρίτη ήρθε η Μπενφίκα για τους ομίλους του Champions League για να δείξει πως το πρόβλημα στο Τορίνο είναι πιο σύνθετο. Με δύο ήττες από Παρί και Μπενφίκα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι «μπιανκονέρι» να πούνε αντίο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από την φάση των ομίλων με το κλίμα να είναι θλιβερό όπως φάνηκε μετά την λήξη του αγώνα της Τετάρτης (14/9) με του Πορτογάλους.


Οι παίκτες πήγαν να χαιρετήσουν τους οπαδούς μπροστά από την θύρα των οργανωμένων στην Curva Sud για να δεχτούν εκκωφαντικές αποδοκιμασίες από τους οπαδούς για την εικόνα τους με τον Μπονούτσι μάλιστα να βάζει τα κλάματα. Την ίδια ώρα ο Ντι Μαρία τα εβαζε με τον προπονητή του για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το ματς με αφορμή την αλλαγή του Μίλικ δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Αλέγκρι δείχνει να έχει χάσει τα αποδυτήρια.  Και αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους Αριβαμπένε και Νέντβεντ οι οποίοι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Αλέγκρι κινδυνεύει αυτή την στιγμή, ειδικά από την στιγμή που δεσμεύεται με συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια με ετήσιες αποδοχές που φτάνουν τα 9 εκατ. ευρώ. Ο κόσμος βέβαια έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στα social media με το hashtag Allegriout ζητώντας Τούχελ ή Ζιντάν.  

 


Τα οικονομικά της Γιουβέντους όμως είναι ένα θέμα και αυτό θα δυσκολέψει τις όποιες αλλαγές. Οι «μπιανκονέρι» αναμένεται να ανακοινώσουν απώλειες 250 εκατ. ευρώ για το 2021-22, κάτι που σημαίνει πως ένας αποκλεισμός από το Champions League θα επιφέρει εκτός από γκρίνια, κι ένα τεράστιο οικονομικό βραχνά στα ήδη προβληματικά οικονομικά του συλλόγου.

Το σίγουρο είναι ότι η Γιουβέντους βρίσκεται σε κρίση και μάλιστα βαθιά. Και ας επιμένει ο Αλέγκρι ότι ο βασικός στόχος είναι το πρωτάθλημα και μόλις η ομάδα είναι πλήρης στο δεύτερο γύρο θα δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρει ως παράδειγμα την περσινή σεζόν του Ζοσέ Μουρίνιο στην Ρόμα με τους «τζιαλορόσι» να αντιμετωπίζουν αρκετή γκρίνια στο πρώτο μισό της σεζόν πριν κατακτήσουν το πρώτο τους τρόπαιο μετά από 14 χρόνια το Europa Conference League.

Χωρίς να θέλει κάποιος να υποτιμήσει την Ρόμα, το μέγεθος της Γιουβέντους είναι διαφορετικό. Αν για άλλη μια χρονιά στο Τορίνο δεν δούνε τίτλο τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα, ειδικά για τους tifosi που έχουν μάθει διαχρονικά σε επιτυχίες. Και τα κανονάκια του Αλέγκρι σιγά σιγά τελειώνουν.   

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0