Football Talk

Άγιαξ: Τι και αν άλλαξες, παραμένεις το ίδιο! (video)

Άγιαξ: Τι και αν άλλαξες, παραμένεις το ίδιο! (video)

Μπορεί ο Άγιαξ να προέβη σε extreme make over το καλοκαίρι αλλά για άλλη μια φορά βγάζει λαγούς από το καπέλο του και δείχνει ξανά τον δρόμο για το πως θα πρέπει να λειτουργήσει ένα πετυχημένο ποδοσφαιρικό κλαμπ.

Γράφει ο Θοδώρης Βασίλης

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα για τον Άγιαξ. Και αυτό γιατί οι πρωταθλητές Ολλανδίας είδαν μία από τις καλύτερες φουρνιές παικτών να μπαίνει στο στόχαστρο σχεδόν όλης της Ευρώπης. Παίκτες όπως ο Μαρτίνες, ο Ταλιαφίκο, ο Άντονι, ο Μαζραουί, o Αλέ και ο Γκράβενμπεργκ, σχεδόν η ραχοκοκαλιά της ενδεκάδας της ομάδας, με τον έναν ή άλλον τρόπο γνώριζαν πως μετρούσαν αντίστροφα για την αποχώρησή τους από το Άμστερνταμ. Την ίδια ώρα η προσπάθεια αντικατάστασης όλων αυτών των παικτών είχε επιπλέον εμπόδια, και αφορούσε το διοικητικό συμβούλιο του Αίαντα.

Έχοντας πουλήσει τους Μαρτίνες, Αλέ, Γκράβενμπεργκ, Ταλιαφίκο ο Άγιαξ ετοίμαζε τα πλάνα του για τη νέα σεζόν με τον Άντονι βασικό πρωταγωνιστή. Ο Ερικ Τεν Χάαγκ όμως είχε βάλει στόχο τον Βραζιλιάνο διεθνή εξτρέμ και παρά τις αρχικές αρνήσεις των Ολλανδών, συνέχιζε να πιέζει αυξάνοντας την προσφορά του. Όταν μάλιστα ο Άντονι αποφάσισε να μην κάνει προπονήσεις με την ομάδα για να πιέσει από την μεριά του στον Άγιαξ το πήραν απόφαση και για τον λόγο αυτό κινήθηκαν άμεσα και λίγο πριν το τέλος της μεταγραφικής περιόδου ήρθαν σε συμφωνία με την Σεβίλλη και τον Οκάμπος. Το πρόβλημα όμως ήταν το διοικητικό συμβούλιο.

Το εποπτικό συμβούλιο και το βέτο

Για οποιαδήποτε μεταγραφή άνω των 6 εκατ. ευρώ στον Άγιαξ χρειάζεται την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου. Ειδικότερα ο πρόεδρος του συλλόγου, Λιν Μέιχαρντ εμφανιζόταν αρνητικός στην αγορά του Αργεντινού εξτρέμ, αφού τα λεφτά ήταν πάρα πολλά για έναν 28χρονο ποδοσφαιριστή που δύσκολα θα μπορούσε στο μέλλον να φέρει λεφτά στο κλαμπ με μια πιθανή πώληση του. Ειδικά μάλιστα από την στιγμή που ήδη η ομάδα είχε κάνει μια οικονομική υπέρβαση με την απόκτηση του Μπέργκβαϊν από την Τότεναμ.
Antony-Ajax-F365-6_1.jpg

Για τον λόγο αυτό οι Χάμστρα και Χούντελααρ, οι δύο υπεύθυνοι του Άγιαξ για τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας έπρεπε να δράσουν άμεσα. Παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνήσει με την Σεβίλλη για τον Οκάμπος έναντι του ποσού των 23 εκατ. ευρώ η άρνηση του διοικητικού συμβουλίου τους ανάγκασε λίγες ώρες πριν κλείσει το μεταγραφικό παζάρι στην Ολλανδία να κάνουν μια εντελώς νέα συμφωνία. Κατά τον Μέιχαρντ, ο ερχομός του Οκάμπος δεν θα είχε καμία ουσιαστική βοήθεια στην ομάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ολλανδών, την θέση του Άντονι θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να καλύψουν τόσο ο Μπέργκβαϊν, όσο και ο Μπέργκις, ακόμα και ο κάπτεν Ντούσαν Τάντιτς.

Για τον Μέιχαρντ και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Άγιαξ στις μεταγραφές του, ο Οκάμπος θα λειτουργούσε ως ανασταλτικός παράγοντας για την ανάδειξη τόσο του Φρανσίσκο Κονσεϊσάο (γιος του Σέρτζιο και φετινό απόκτημα από την Πόρτο έναντι 5 εκατ. ευρώ), ενώ θα ελαχιστοποιούσε τις ευκαιρίες των νέων διαμαντιών που βγαίνουν από τις ακαδημίες, τον 20χρονο Σόντζιε Χάνσεν και τον 17χρονο Φαν Αξελ Ντόνγκεν. Και η άποψη του Μέιχαρντ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο βλέποντας τον Χάνσεν να πετυχαίνει δύο γκολ με τον Jong Άγιαξ κόντρα στην Ντε Γκραάφσαπ λίγο πριν ο Άντονι αποχωρήσει οριστικά για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο δύσκολος ρόλος του Χάμστρα

Από την πλευρά του ο Χάμστρα γνώριζε πως το εποπτικό συμβούλιο του συλλόγου δύσκολα θα έδινε το ΟΚ σε μια τέτοια μεταγραφή αν δεν προσπαθούσε να αλλάξει τουλάχιστον τους όρους της συμφωνίας με τον Οκάμπος. Έτσι, αποφάσισε να μιλήσει ξανά με τον αθλητικό διευθυντή της Σεβίλλης, Μόντσι και να τροποποιήσει την μεταγραφή με τον Οκάμπος να έρχεται τελικά στο Άμστερνταμ με την μορφή δανεισμού. Την ίδια ώρα η προσπάθεια απόκτησης τερματοφύλακα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου έπεσε στο κενό και αυτό που απέμενε στον Χάμστρα ήταν να μην υπάρξει άλλη αποχώρηση.

Έχοντας αποκτήσει δέκα παίκτες για να καλύψει τις έντεκα αποχωρήσεις,  αυτό που έκαιγε τον Χάμστρα ήταν να μην υπάρξει άλλη πώληση, ειδικά από την στιγμή που η Τσέλσι ήρθε με πρόταση για τον Μεξικανό διεθνή Αλβαρες  Με τα έσοδα από τις πωλήσεις να φτάνουν τα 230 εκατ. ευρώ, την ώρα που για νέους παίκτες δαπανήθηκαν 100 εκατ. ευρώ είχε φτιάξει την ομάδα της νέας σεζόν. Το γεγονός πως η Τσέλσι τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών χτυπούσε όποιον παίκτη μπορούσε για να καλύψει τις δικές της αδυναμίες χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πλάνο ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τον Χάμστρα να πείσει τον Αλβαρες να παραμείνει για άλλο ένα χρόνο στην Ολλανδία.
hamstra_1.jpg

Η αλήθεια είναι ότι ο Χάμστρα έπεσε αμέσως στα βαθιά. Ως αντικαταστάτης του Μαρκ Οφερμαρς ο οποίος είχε παραιτηθεί τον Φεβρουάριο μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση των υπαλλήλων της ομάδας, έπρεπε όχι μόνο να καλύψει την θέση αλλά και να δείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα. Και η φετινή μεταγραφική περίοδος ήταν η καλύτερη κατάσταση για να δείξει πως μπορεί να φτιάξει ξανά μια ομάδα η οποία παρά τις όποιες αποχωρήσεις θα καταφέρει να διατηρήσει τα πρωτεία στην χώρα και να συνεχίσει στην Ευρώπη και μετά την φάση των ομίλων του Champions League.

Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος δουλειάς του δοκιμάστηκε. Και αν για τους Μαζραουί και Γκράβενμπεργκ η απόφαση είχε παρθεί νωρίς, για τα άλλα μεγάλα ονόματα γνώριζε ότι θα έδινε μάχη ώστε αν τους χάσει, να τους χάσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το κλαμπ ειδικά όταν έρχονται με πακτωλό χρημάτων ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Δεν θέλαμε να χάσουμε τον Λισάντρο Μαρτίνες, αλλά όλοι καταλαβαίνουν πως λειτουργεί μια τέτοια μεταγραφή», τόνιζε ο ίδιος στους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ παρά το γεγονός πως ο Άντονι παραχωρήθηκε με τα λεφτά που ζητούσε η ομάδα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον άσχημο τρόπο προσέγγισης των Άγγλων.

Το γεγονός πως τόσο ο Αργεντινός στόπερ όσο και ο Βραζιλιάνος εξτρέμ έφτασαν στο σημείο να αρνηθούν να αγωνιστούν με τον Αίαντα είχε ανοίξει μια ολόκληρη κουβέντα στην Ολλανδία για τον υπεύθυνο μεταγραφών του Άγιαξ και το κατά πόσο μπορούσε να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Και αυτό γιατί μετά από πέντε χρόνια ως τεχνικός διευθυντής της Χέρενφεϊν, ουσιαστικά «αναγκάστηκε» να αναλάβει στον Άγιαξ μετά το σκάνδαλο Όφερμαρς.

Ο Άγιαξ βγήκε πιο δυνατός

Και η αλήθεια είναι ότι τα πήγε πολύ καλύτερα από τις όποιες προσδοκίες. Μην ξεχνάμε πως η αποχώρηση του Τεν Χάαγκ για τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αναγκάσει τον Άγιαξ να βγει στην αγορά για την εύρεση προπονητή με τον Άλφρεντ Σρόιντερ να έρχεται από την Μπριζ. Και το extreme make over δεν είναι πάντα καλό κάτι που το γνωρίζει και ο ίδιος ο άνθρωπος πίσω από τον φετινό Άγιαξ«Φυσικά, γνωρίζαμε πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερο με πολλές αλλαγές. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν περιμέναμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο αλλαγών. Κανένας μας όμως δεν είχε προβλέψει ότι οι παίκτες μας θα αποχωρούσαν για τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά».

Κάποιες φορές η αγορά είναι τρελή και αναγκάζει ακόμα και ομάδες όπως ο Άγιαξ να παρεκκλίνει από το πλάνο του όπως φάνηκε στην περίπτωση του Οκάμπος. Παρόλα αυτά από τις βασικές του αρχές ο σύλλογος δεν ξέφυγε. Είναι σύνηθες ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι παίκτες και οι αντικαταστάτες όσων αποχωρούν παίρνουν σταδιακά τον χρόνο εμπειρίας που χρειάζονται μέχρι να κάνουν την μετάβαση στην πρώτη ομάδα, ενώ και στις μεταγραφές σπάνια θα προσπαθήσει να αποκτήσει παίκτες που δεν μπορούν να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις για μελλοντικό οικονομικό κέρδος.

Παρόλα αυτά ο Αίαντας δείχνει πως παρά το τρελό αυτό καλοκαίρι θα παραμείνει πρωταγωνιστής. Και ο τρόπος με τον οποίο έχει ξεκινήσει στο πρωτάθλημα (το σούπερ καπ το έχασε το διάστημα των αλλαγών) αλλά και στο Champions League με την τεσσάρα στην Ρέιντζερς δείχνει πως ο Τζέρι Χάμστρα κάτι έκανε καλό.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0