Football Talk

Τζένγκο: «Η πολιτεία στηρίζει τους αθλητές μόνο όταν φτάσουν σε υψηλό επίπεδο, τότε που δεν την έχουμε ανάγκη» (video)

Τζένγκο: «Η πολιτεία στηρίζει τους αθλητές μόνο όταν φτάσουν σε υψηλό επίπεδο, τότε που δεν την έχουμε ανάγκη» (video)
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ακόντιο, Ελίνα Τζένγκο, μίλησε σε εκπομπή του ΑΝΤ1 όπου μεταξύ άλλων στάθηκε στη στήριξη της πολιτείας στους αθλητές, ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες που έχει κάνει η ίδια και η οικογένειά της στην πορεία της προς τον πρωταθλητισμό.  

Η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, Ελίνα Τζένγκο, έκανε δηλώσεις σε εκπομπή του ΑΝΤ1 στις οποίες αναφέρθηκε τόσο για την πορεία της προς τον πρωταθλητισμό, τις θυσίες που έχει κάνει η ίδια και η οικογένειά της, όσο και στη στήριξη που δεν έχουν οι αθλητές από την πολιτεία.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν το περίμενε: «Το περίμενα, μπήκα πολύ καλά και σωματικά και ψυχολογικά σ' αυτόν τον αγώνα. Γενικά είχα μια χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα, οπότε είπα ότι δεν θέλω να κλείσει η σεζόν μου έτσι, είπα ότι θέλω να κλείσει μ' ένα χρυσό μετάλλιο και μπήκα και τα έδωσα όλα», είπε αρχική η Τζένγκο.

Για την επιτυχία της στην παρθενική της εμφάνιση και την προετοιμασία της: «Χρειαζόμαστε πολλές ώρες προπόνησης για να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο, πολλές θυσίες για να τα καταφέρουμε αλλά γι' αυτό δουλεύουμε. Και τι δεν θα έδινα για να ξαναζήσω αυτή τη στιγμή για το συναίσθημα που ένιωσα εκείνη την ώρα. Εκείνη την ώρα νιώθεις ότι οι κόποι σου ανταμείβονται».

Για το ποιους πήρε τηλέφωνο πρώτους: «Στους γονείς μου, με περίμεναν πως και πως. Η μαμά κι ο μπαμπάς μου λένε ότι θα περιμένουν το τηλεφώνημά μου».

Για το αν έχει μερίδιο στην επιτυχία της κι η οικογένειά της: «Σίγουρα έχει γιατί η οικογένειά μου με έχει στηρίξει πάρα πολύ από την πρώτη στιγμή, δεν σταμάτησαν ποτέ να πιστεύουν σε εμένα, δουλεύω και το κάνω γι' αυτούς».

Για τις θυσίες των γονιών της ερχόμενοι στην Ελλάδα από την Αλβανία: «Είμαι παιδί μεταναστών, οι γονείς μου ήρθαν εδώ και δεν είχαν τίποτα, είχαν μόνο τα βασικά. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο γι' αυτούς να στηρίξουν αυτό που κάνω, γιατί ο πρωταθλητισμός απαιτεί και πολλά χρήματα. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα που έχουμε, γιατί τώρα που μεγαλώνουν κι αυτοί θέλω να τους ξεκουράσω γιατί έχουν δουλέψει πάρα πολύ. Εχουν κουραστεί πάρα πολύ».

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι γονείς της: «Σίγουρα υπήρξαν, υπήρξε κι η κρίση και πιστεύω ότι μας επηρέασε και εμάς λίγο περισσότερο. Επηρέασε σίγουρα όλο τον κόσμο, οι γονείς μου δεν είχαν ποτέ σταθερές δουλειές, δούλευαν με μεροκάματα».

Για την υπηκοότητα που άργησε πολύ να πάρει και το πόσο κακό της έκανε: «Τεράστιο νομίζω. Είναι πάρα πολύ κακό να γνωρίζεις ότι έχεις γεννηθεί, έχεις μεγαλώσει σε μία χώρα, έχεις πάει σχολείο εκεί και δεν μπορείς να πας να αγωνιστείς γι' αυτήν. Προετοιμαζόμουν πάρα πολύ, έκανα πάρα πολλή προπόνηση, έπιανα τα όρια και τελευταία στιγμή δεν πήγαινα γιατί δεν είχα την υπηκοότητα. Ψυχολογικά αυτό με κατάστρεφε αλλά τέλος πάντων όλα καλά».

Για το τι νιώθει για την Ελλάδα: «Είναι η χώρα μου. Εχω γεννηθεί εδώ όπως σας είπα, έχω μεγαλώσει εδώ, έχω πάει σχολείο εδώ. Είναι η χώρα μου. Αποδέχομαι και το γεγονός ότι είμαι από την Αλβανία, είμαι από την Αλβανία, οι γονείς μου είναι από εκεί, οι συγγενείς μου από εκεί».

Για το αν έχει βιώσει ρατσισμό: «Όχι δεν έχω βιώσει ρατσισμό. Στο χωριό που μένουμε οι άνθρωποι με αγαπάνε πολύ, γενικά είμαι και εγώ πολύ κοινωνικό παιδί, δεν είχα θέματα».

Για το αν αισθάνεται ωραία να λέει ότι είναι και από την Ελλάδα και από την Αλβανία: «Ναι, δεν είναι κάτι κακό. Πολλοί άνθρωποι νομίζω δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι κατάγομαι και από την Αλβανία, μου έρχονται και πολλά αρνητικά μηνύματα γι' αυτό. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να το αποδεχτούν κάποια στιγμή, είμαι και από την Αλβανία».

Για το τι είπαν οι γονείς της μετά το χρυσό: «Μου είπαν: "το ξέραμε ότι θα τα καταφέρεις". Γενικά όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι να πάρω και την υπηκοότητα ήμουν πολύ άσχημα ψυχολογικά κι οι γονείς μου ανεχόντουσαν πολλές άσχημες αντιδράσεις από εμε΄να. Πολλή στεναχώρια, πολύ κλάμα. Το λέω και συγκινούμαι, τα χρωστάω όλα σ' αυτούς».

Για τα όνειρά της για το μέλλον: «Θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται σ' αυτό που κάνω. Αφιερώνω πολύ χρόνο σ' αυτό που κάνω, είναι η δουλειά μου πλέον. Την υγειά μας να έχουμε κι όλα τ' άλλα θα έρθουν».

Για το αν η πολιτεία στηρίζει τους αθλητές: «Η πολιτεία αρχίζει να στηρίζει τους αθλητές μόνο όταν φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο. Τότε, νομίζω δεν την έχουμε ανάγκη γιατί έρχονται κι οι χορηγοί μας, υπάρχει η στήριξη από παντού, βάζουμε τα δικά μας λεφτά. Θα ήθελα η πολιτεία να στηρίζει τα παιδιά μέχρι να φτάσουν σ' αυτό το επίπεδο, να τους βοηθάει στην προετοιμασία τους γιατί είναι πολλοί αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου που σταματάνε τον πρωταθλητισμό γιατί δεν αντέχουν να δέχονται άλλα λεφτά από τους γονείς τους. Δεν μπορούν αυτήν την πίεση και αρχίζουν να εργάζονται»

Για το αν σπουδάζει παράλληλα: «Είμαι φοιτήτρια στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, προσπαθώ να τα συνδυάζω αν και δεν είναι πολύ εύκολο. Οι καθηγητές όμως γνωρίζουν την κατάσταση και βοηθάνε όσο μπορούν».

Για το αν οι γονείς της πλέον δεν εργάζονται, με την ίδια να τους βοηθάει: «Οι γονείς μου δεν δέχονται τίποτα, τα υλικά αγαθά γι' αυτούς είναι ένα τίποτα. Θέλουν απλά να με δουν να φτάσω ψηλά. Θέλουν να με βλέπουν χαρούμενη και ευτυχισμένη. Δεν θέλουν τίποτα άλλο από μένα, ούτε λεφτά ούτε υλικά» 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0