Football Talk

Εγχειρίδιο Super League: Στατιστικά και ιστορίες πίσω από τις 13+1 ομάδες του πρωταθλήματος

Εγχειρίδιο Super League: Στατιστικά και ιστορίες πίσω από τις 13+1 ομάδες του πρωταθλήματος
Με αφορμή την σέντρα της Super League, το BN Sports σου παρουσιάζει ρεκόρ, ιστορίες  αλλά και... αρνητικές πρωτιές των 14 ομάδων που απαρτίζουν το φετινό πρωτάθλημα!
«Καυτό» μεταγραφικό καλοκαίρι για τους ελληνικούς συλλόγους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έκαναν ριζικές αλλαγές στα ρόστερ τους. Αυτομάτως λοιπόν άνοιξε ξανά η κουβέντα με τα οικονομικά στοιχεία, την προπονητολογία και προφανώς το αγωνιστικό κομμάτι, με αποτέλεσμα να γεννιούνται ενδιαφέροντα στατιστικά μεταξύ των 14 μονομάχων. Εισιτήρια διαρκείας, Έλληνες και ξένοι παίκτες, ηλικιακοί μέσοι όροι και ισολογισμοί... μέσα σε ένα εγχειρίδιο επιβίωσης, λίγο πριν την έναρξη της φετινής Super League!
ουφ.jpg
 
1. Ολυμπιακός: Με την υπογραφή του στους Πειραιώτες, ο Χουάνγκ Ινμπόμ έγινε ο πρώτος Κορεάτης παίκτης που φοράει τα «ερυθρόλευκα» στα 97 χρόνια ύπαρξης του συλλόγου. Η έλευση του (με την υπόθεση των εγγράφων από την Ρωσία) καθυστέρησε, αλλά πλέον ο 26χρονος διεθνής μέσος αναμένεται να αγωνιστεί στο Γ. Καραϊσκάκης. Παράλληλα η παρουσία του Κάρλος Κορμπεράν, κάνει τον Ισπανό το νεότερο προπονητή της λίγκας, όντας μόλις 39 ετών.

οκ_5.jpg

2. ΠΑΟΚ: Τόπο στα νιάτα για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, η οποία με την απόκτηση παικτών όπως ο Ντάντας και ο Κοτάρσκι, θα αγωνίζεται φέτος με ηλικιακό μ.ο. 25 ετών. Ευθύς αμέσως αυτό μεταφράζεται στη νεότερη ομάδα της τελευταίας εξαετίας για τον «Δικέφαλο», αλλά και συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες του Big 5.

ντντ.jpg

3. ΑΕΚ: Τρέλα διαρκείας για την «OPAP Arena», με τους φίλους της «Ένωσης» να κάνουν ανάρπαστα τα εισιτήρια. Πάνω από 21 χιλ. έχουν κλείσει μόνιμη θέση στο νέο γήπεδο, πιάνοντας την χρονιά του Ολυμπιακού με τον Μπέσνικ Χάσι. Την πρώτη θέση κρατά ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2008/2009 με 30 χιλ. και την δεύτερη... η ίδια η ΑΕΚ με 25 χιλ. την περίοδο που υπέγραψε ο Ριβάλντο (2007/2008).

opap_3.jpg

4. Άρης: Τι και αν δεν αγωνίζεται ούτε φέτος στην Ευρώπη... ο Θεόδωρος Καρυπίδης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και οι «κιτρινόμαυροι» θα παρουσιαστούν στο πρωτάθλημα με το ακριβότερο ρόστερ στην ιστορία τους. Η έλευση παικτών όπως οι ΓκρέιΓκαρθία και Ζερβίνιο, αποτέλεσε τεράστια αναβάθμιση για την ομάδα του Μπούργος, της οποίας η αξία ανέρχεται στα 24 εκ. ευρώ.

αρο.jpg

5. Παναθηναϊκός: Η έλευση του Αντράζ Σπόραρ τον έκανε την πέμπτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του «τριφυλλιού», πιάνοντας στην λίστα τον Κώστα Κατσουράνη. Πάνω του μόνο οι ΣισέΛέτοΚωνσταντίνου και Μαρσέλο Μάτος... Μένει να φανεί αν ο Σλοβάκος ο οποίος μετρά ήδη ένα γκολ θα αποσβέσει τα χρήματα, αγωνιζόμενος σε μία θέση η οποία δεν έχει καλυφθεί καταλλήλως από την αποχώρηση του Μπεργκ και έπειτα.

sporar.jpg

6. ΠΑΣ Γιάννινα: Από τα μεγαλύτερα κέρδη της περσινής σεζόν του «Αίαντα», η χρησιμοποίηση νέων παιδιών. Με την συμμετοχή των ΡίζουΜίνα και Ποζνάνσκι, έγινε η μοναδική ομάδα που τρεις παίκτες της έκαναν επαγγελματικό ντεμπούτο. Και όχι μόνο τόλμησε, αλλά κατόρθωσε να μπει και στα play offs. Η έλευση του Στάικου στη θέση του Μεταξά, δείχνει ότι η λογική αυτή θα συνεχιστεί, με την απόκτηση αθλητών κάτω των 21 ετών, όπως ο Μπαγκαλιάνης και ο Τζίμας.
 
μινα.jpg

7.  OΦΗ: Διαθέτει μακράν το πιο ακριβό ρόστερ εκτός του Big 5, με την αξία των παικτών να ανέρχεται στα 12.5 εκ. ευρώ. Ακόμη ένα καλοκαίρι που αποδεικνύεται ότι ο Ελληνοαμερικανός Μιχάλης Μπούσης επενδύει στην ομάδα, διατηρώντας την εξαιρετικά στελεχωμένη, με την τελευταία μεταγραφή του Σουηδού Λάρσον, να επικυρώνει την καλή δουλειά εντός των τειχών του συλλόγου.

αρ.jpg

8. Αστέρας Τρίπολης: Mε την ανανέωση του συμβολαίου του, ο Ματίας Ιγκλέσιας γίνεται ο Νο1 εν ενεργεία παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην διοργάνωση. Διανύει το 37ο έτος της ζωής του και πριν από τους Αρκάδες φόρεσε την φανέλα του Ατρομήτου και της Λάρισας, έχοντας αγωνιστεί μέχρι και σήμερα σε 278 αναμετρήσεις!

οπ.jpg

9. Παναιτωλικός: Συνεχίζει να έχει το μικρότερο σε χωρητικότητα γήπεδο, καθώς μπορεί να κόψει μόλις 5.230 εισιτήρια. Κι όμως η στήριξη των Αγρινιωτών είναι σημαντική, με την ομάδα να τοποθετείται στην όγδοη θέση με την μεγαλύτερη προσέλευση στο πρωτάθλημα.

pan.jpg

10. Βόλος: «Καυτό» μεταγραφικό παράθυρο για τους Μαγνήσιους, καθώς έκαναν σχεδόν ολική αναδόμηση της ομάδας, με την απόκτηση 15(!) παικτών, που αποτελεί ρεκόρ για το φετινό καλοκαίρι. Μεταξύ των νεοφερμένων, μερικές πολύ ποιοτικές λύσεις, όπως ο Ντέλετιτς ή ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Άρη, Χαβιέ Ματίγια

οθφ.jpg

11. Ιωνικός: Πρόκειται για την ομάδα με τους λιγότερους ξένους στο πρωτάθλημα, διαθέτοντας μόλις 9, την ίδια ώρα που με 21 παίκτες έχει το μικρότερο ρόστερ της λίγκας. Ακόμη ένα σημάδι που δείχνει την εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Δημήτρης Σπανός, δίχως να διαθέτει τις ανέσεις των υπόλοιπων προπονητών.

νικ_1.jpg

12. Ατρόμητος: Στα 30 του χρόνια ο δεξιός οπισθοφύλακας του Περιστερίου, Κυριάκος Κιβρακίδης, αποτελεί τον πιο πιστό παίκτη του πρωταθλήματος, όντας στον ίδιο σύλλογο για οκτώ διαδοχικά χρόνια και έξι μήνες. Από πίσω του με διαφορά μόνο λίγων μηνών ο Κώστας Φορτούνης, αλλά και ο Πέτρος Μάνταλος.

ρτ.jpg

13. Λαμία: Δεν έχει υπάρξει ποτέ παίκτης στην ιστορία της που να έχει φτάσει διψήφιο αριθμό τερμάτων. Κατά τη διάρκεια των περασμένων τριών ετών κατείχε την χειρότερη επίθεση της διοργάνωσης (με εξαίρεση των ομάδων που υποβιβάστηκαν), γεγονός που την κρατά σταθερά στις χαμηλές θέσεις. Τέλος, την τελευταία διετία ο Τζιανλούκα Φέστα δεν έχει καταφέρει να επιβιώσει σε πάγκο για περισσότερα από είκοσι παιχνίδια. Δυσοίωνα νούμερα αιωρούνται στο... «Αθανάσιος Διάκος».

τζ.jpg

14. Λεβαδειακός: Παρά το γεγονός ότι είναι νεοφώτιστοι, οι Βοιωτοί αποτελούν μία από τις ομάδες με τις λιγότερες μεταγραφές στο καλοκαιρινό παζάρι. Μόλις οκτώ νέοι παίκτες υπέγραψαν συμβόλαιο με τον σύλλογο, γεγονός που σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό θα βασίζεται σε αυτούς που προϋπήρχαν από την δεύτερη κατηγορία. Παράλληλα του έφυγαν κομβικοί ποδοσφαιριστές που πρωταγωνίστησαν στην μάχη της ανόδου, όπως ο Λούκας Πολέτο. Δύσκολο εγχείρημα με μπόλικο ρίσκο.

τ_2.jpg

*Η σειρά των ομάδων δημιουργήθηκε βάση της περσινής κατάταξης.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0