Football Talk

Super League: H μάχη του ελληνικού «στέμματος» πιο αμφίρροπη από ποτέ!

Super League: H μάχη του ελληνικού «στέμματος» πιο αμφίρροπη από ποτέ!
Πλησιάζει η σέντρα της Super League (19/08, 20:00 μ.μ.) για την σεζόν 2022-2023, με τις πρώτες αναμετρήσεις να περνούν από Λεωφόρο και Περιστέρι. Το BN Sports βάζει κάτω τους διεκδικητές και σου παρουσιάζει τα δεδομένα για την μάχη του τίτλου!
Η αφετηρία των πρωταθλημάτων κατά τη διάρκεια της περασμένης τριετίας έδειχνε σταθερό (και πιθανόν ακλόνητο) φαβορί τον Ολυμπιακό. Με το τωρινό δείγμα από την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, τα ευρωπαϊκά προκριματικά, αλλά και την εικόνα των περασμένων play offs, δείχνουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε θεωρητικό βαθμό τουλάχιστον, το δίπολο με τον ΠΑΟΚ αρχίζει και σπάει, με τους ΠαναθηναϊκόΆρη, αλλά και την ΑΕΚ, να καιροφυλακτούν για να αρπάξουν την ευκαιρία τους.

 akl.jpg
1. Ολυμπιακός: Φαβορί από συνήθεια
 
Με μια γρήγορη ματιά στις στοιχηματικές εταιρίες συνειδητοποιεί κανείς ότι άπαντες δίνουν τους «ερυθρόλευκους» ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση. Απολύτως λογικό... κυρίως λόγω παράδοσης και μπάτζετ, ωστόσο η αγωνιστική εικόνα του συλλόγου δημιουργεί μαύρα σύννεφα πάνω από το Καραϊσκάκης. Ο σοκαριστικός αποκλεισμός από την Μακάμπι Χάιφα, σε συνδυασμό με την έξοδο του Μαρτίνς, συνιστούν αβεβαιότητα στο μεγάλο «Λιμάνι»... Αβεβαιότητα η οποία πηγάζει κι απ' το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, που παρά τις προσθήκες κυριαρχούν ερωτηματικά σχετικά με την ομοιογένεια του ρόστερ.
 
Ναι, ο Βρσάλικο είναι αδιαμφισβήτητα παίκτης παγκόσμιας κλάσης και ο Ζινκερνάγκελ δείχνει πως κατέχει το γκολ, ωστόσο η έλευση πολλών παικτών σε συνδυασμό με την πρόσληψη καινούργιου προπονητή, δείχνουν ότι η ομάδα θα αργήσει να δέσει. Στα θετικά η σταθερή η δυναμική της έδρας, αλλά και η παρουσία έμπειρων και ποιοτικών παικτών όπως ο Ελ Αραμπί, ο Εμβιλά και ο Βατσλίκ, οι οποίοι έχουν το know how για την κατάκτηση τίτλων. Ο Ολυμπιακός παραμένει φαβορί, αλλά το χάσμα έχει μειωθεί συγκριτικά με τους αντιπάλους του. 
Κ_1.jpg

2. Παναθηναϊκός: Επιστροφή στη θέση του
 
Η μεγάλη έκπληξη της περασμένης σεζόν, έρχεται για να αποδείξει ότι δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα. Με κληρονομιά την κατάκτηση του κυπέλλου απέναντι στον ΠΑΟΚ και έχοντας τον κατά τεκμήριο κορυφαίο προπονητή ανάμεσα στους διεκδικητές, έρχεται να μπει στην κουβέντα για την επιστροφή στον πρωταθλητισμό. Αναφορικά με το μεταγραφικό κομμάτι, έχει παρουσιάσει δύο πρόσωπα, καθώς παίκτες όπως οι ΒέλεθΧατζηγιοβάννηςΚαρλίτος και Μακέντα, αποχώρησαν, με τους ΣπόραρΒέρμπιτςΤσερίν και Μάγκνουσον να καλύπτουν τις θέσεις.
 
Με άλλα λόγια έχασε τις σταθερές του, αλλά προσέθεσε ποιότητα. Το ζήτημα είναι να φανεί αν θα είναι λειτουργικός. Η Λεωφόρος θα δώσει το έναυσμα και ο Γιοβάνοβιτς την γνώση, σε μία ομάδα που δείχνει μέχρι στιγμής ικανή να παίξει το πιο ορθολογικό ποδόσφαιρο. Οι απαιτήσεις του κοινού είναι μεγάλες και το βάρος πέφτει στα πόδια των παικτών, ωστόσο αυτές είναι οι απαιτήσεις ενός συλλόγου όπως ο Παναθηναϊκός. Με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια, το «τριφύλλι» τοποθετείται ως δεύτερο φαβορί.
γε.jpg
 
3, Άρης: Πρωταθλητής στο μεταγραφικό παζάρι
 
Αν ο τίτλος κρινόταν από τα ονόματα που φέρνει η εκάστοτε ομάδα, τότε η κούπα θα βρισκόταν από τώρα στο Κλ. ΒικελίδηςΚαμάτσοΖερβίνιοΓκαρσία και φυσικά ο Γκρέι, αποτελούν κινήσεις ουσίας, με δυνατό βιογραφικό, που μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα ενός αγώνα. Στην Ευρώπη ατύχησε με τη δύσκολη κλήρωση και την κακή εμφάνιση στην έδρα της Μακάμπι, ωστόσο έδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες, με μεγαλύτερο κέρδος την παρουσία του άλλοτε επιθετικού της Γουότφορντ
 
Αποχώρησαν σημαντικοί παίκτες, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν, όπως ο Γκάνεα που το κενό του καλύπτει πλέον ο Πίρσμαν, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό κινείται γύρω από το πρόσωπο του προπονητή. Κανείς δεν μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το αν ο Χερμάν Μπούργος είναι πραγματικά αυτό που χρειάζεται η ομάδα ή απλά μια αιρετική προσωπικότητα που αρέσκεται να τραβάει τα βλέμματα. Πάντως δεδομένα οι Θεσσαλονικείς έχουν καλύτερο υλικό, γεγονός που δείχνει ότι η συγκομιδή τους πρόκειται να είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με την περασμένη σεζόν. 
1_150.jpg
 
4. ΑΕΚ: Με δύναμη το κάστρο της
 
Το επερχόμενο πρωτάθλημα θα βρει επιτέλους την «Ένωση» στο φυσικό της σπίτι, στην ολοκαίνουρια «OPAP ARENA». Με πωλήσεις ρεκόρ στα εισιτήρια διαρκείας και με την ζέση του κόσμου να δει την ομάδα (επιτέλους) μακριά από το ψυχρό ΟΑΚΑ, αναμένεται να αποκομίσει μεγάλη βαθμολογική συγκομιδή από την έδρα της. Νέος προπονητής και γενικότερα φρέσκος αέρας σε μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε έντονα από αγωνιστικά, αλλά και προβλήματα στελέχωσης. 
 
Καλές και στοχευμένες προσθήκες στο ρόστερ με παίκτης όπως ο Πινέδα, o Βίντα και ο Γκατσίνοβιτς, την ίδια ώρα που έγινε ξεσκαρτάρισμα στο ήδη υπάρχον υλικό. Και σε αυτή την περίπτωση καθοριστικό παράγοντα θα παίξει ο κόουτς, εν προκειμένω ο Ματίας Αλμέιδα, με το δείγμα από τα πρώτα φιλικά να είναι θετικότατο. Μεταβατική περίοδος και για την ΑΕΚ, η οποία ωστόσο ελπίζει σε κάτι καλό, μπαίνοντας πλέον με εντελώς διαφορετική ψυχολογία στο πρωτάθλημα.
e_5.jpg
 
5. ΠΑΟΚ: «O βασιλιάς είναι γυμνός»
 
Μεγάλο ερωτηματικό ο φετινός ΠΑΟΚ. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, όταν αποκλείστηκε από την σαφώς πιο αδύναμη Λέφσκι Σόφιας, η οποία μετέπειτα έμεινε εκτός Conference από ομάδα της Μάλτας. Προβληματισμός στο στρατόπεδο του «Δικεφάλου», ο οποίος επέλεξε να πάει σε μία λογική rebuild, με την απόκτηση πολλών νεαρών - ξένων ποδοσφαιριστών. Στην εξίσωση μπαίνουν και οι ΚούτσιαςΚωνσταντέλιας, γεγονός που δείχνει ότι ο σύλλογος δεν στοχεύει την άμεση επιστροφή στις επιτυχίες, αλλά στο χτίσιμο με γνώμονα το μέλλον.
 
Το ζήτημα είναι ότι ο κόσμος του είναι απαιτητικός, όπως και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος έχει συνηθίσει πλέον να εργάζεται υπό συνθήκες πρωταθλητισμού. Με τον Ιβάν Σαββίδη να μη έχει πλέον ψυχικά αποθέματα για άμεση διοίκηση και με την έλλειψη οικονομικών πόρων λόγω της ευρωπαϊκής αποτυχίας, φαίνεται πως η ομάδα δε θα ενισχυθεί περαιτέρω. Σίγουρα χρειάζεται υπομονή, αλλά όλα δείχνουν ότι ο «Δικέφαλος του Βορρά» δύσκολα θα διεκδικήσει τον φετινό τίτλο.
 1_151.jpg
 
Αντώνης Νιανιάς
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0