Football Talk

Χρυσή Μπάλα: Γιατί ο Μέσι είναι εκτός 30αδας μετά από 17 χρόνια και ο Ρονάλντο εντός για 18η σερί φορά; (video)

Χρυσή Μπάλα: Γιατί ο Μέσι είναι εκτός 30αδας μετά από 17 χρόνια και ο Ρονάλντο εντός για 18η σερί φορά; (video)
Ο Λιονέλ Μέσι εκτός 30αδας για τη «Χρυσή Μπάλα» μετά από 17 χρόνια, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως, εντός! Τι είδαν -και τι δεν είδαν- οι αποφασίζοντες και προχώρησαν σε αυτήν την επιλογή;
Επί δεκαπέντε χρόνια, ζήσαμε στον δικό τους ποδοσφαιρικό αστερισμό. Λιονέλ Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο; Ένα μόνιμο, αλλά αχρείαστο δίλημμα. Κάτι που φαίνεται κυρίως τώρα, που κι οι δυο τους βαδίζουν προς το τέλος της καριέρας τους.
 
Σε αυτό το διάστημα της κυριαρχίας τους, οι πιθανότητες να ανατείλει ο ήλιος από τη Δύση ήταν περισσότερες από το να μην... μονομαχήσουν για τη «Χρυσή Μπάλα». Οι εποχές, ωστόσο, αλλάζουν. Ο χρόνος κατάφερε να επηρεάσει ακόμα και αυτούς τους δύο μύθους, με το πρώτο «πλήγμα» να έρχεται πέρυσι, με την απουσία του Πορτογάλου από την πρώτη τριάδα των νικητών. Φέτος, ήταν μεγαλύτερο.
 
Εξαιρώντας, προφανώς, τo 2020, που δεν υπήρξε απονομή λόγω κορονοϊού, ο Λιονέλ Μέσι, για πρώτη φορά από το 2005, που συστήθηκε ουσιαστικά στον ποδοσφαιρικό κόσμο, δεν βρίσκεται καν στη λίστα των 30 υποψηφίων!
Μετά από 7 Χρυσές Μπάλες, μία εξ αυτών και η περσινή, 4 Champions League, 10 πρωταθλήματα Ισπανίας, 7 Copa del Rey, ένα Copa America και ατελείωτα ρεκόρ, καθώς φαίνεται, το πρωτάθλημα Γαλλίας με την Παρί Σεν Ζερμέν δεν εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως. Αντιθέτως, το αντίπαλο «δέος», παρότι δεν αποτελεί φαβορί για την κατάκτηση, κατάφερε να βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων, δίνοντας, αυτομάτως, «τροφή» για νέο κύκλο συζητήσεων/συγκρίσεων. Η απάντηση, ωστόσο, είναι πάρα πολύ απλή.
 
Τα κριτήρια της «Χρυσής Μπάλας» έχουν αλλάξει. Η εκάστοτε ψήφος έχει να κάνει με την απόδοση εντός μίας ποδοσφαιρικής σεζόν κι όχι ενός ημερολογιακού έτους και η σεζόν 2021/22, δεδομένα δεν ήταν εύκολη για τον Λιονέλ Μέσι
 
Οι αριθμοί του επέστρεψαν στην σεζόν 2005/06, την πρώτη που ξεκίνησε να λογίζεται ως βασικός στην Μπαρτσελόνα, σε ηλικία 18 ετών!
 
Είχε 6 γκολ στη Ligue 1, κλείνοντας πρωτάθλημα με μονοψήφιο αριθμό τερμάτων για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, που άλλοτε σκόραρε 10+ γκολ, άλλοτε 20, 30, 40 ή και 50! Οι 15 ασίστ, βέβαια, στον «βωμό» των... αποδείξεων παραβλέπονται, όπως και τα πέντε γκολ σε επτά ματς που έπαιξε στο Champions League.

Αυτό που μέτρησε στο τέλος της ημέρας, ήταν ο αποκλεισμός από τη φάση των «16» και ίσως λιγότερο, η αποτυχία ενός νταμπλ, σε μία χώρα που η Παρί των εκατομμυρίων, συχνά μοιάζει να παίζει μόνη της!
Σαφώς, όσα πέτυχε δεν είναι λίγα. Μάλιστα, θα ήταν αρκετά για οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή. Όταν ένας θρύλος του αθλήματος βρίσκεται σε ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, όπως το γαλλικό, όμως, ακόμα και η άμεση ή έμμεση συνεισφορά σε 21 γκολ, λογίζεται ως αποτυχία. Σε αυτόν τον τομέα, οι διοργανωτές της «Χρυσής Μπάλας», θεώρησαν πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο προηγείται.
 
Η 18η συνεχόμενη παρουσία τους στους 30 βασικούς υποψήφιους ήταν αποτέλεσμα των 18 γκολ που πέτυχε στην Premier League, αλλά και των 6 στο Champions League. Διαφορετικός ανταγωνισμός στο «Νησί», διαφορετική συνθήκη να αγωνίζεσαι στην πρωταθλήτρια με 15 βαθμούς απόσταση από τον 2ο, κι άλλο να παλεύεις για την 4αδα.
 
Υπήρχαν στιγμές που ο Κριστιάνο Ρονάλντο έμοιαζε να «καθαρίζει» μόνος του παιχνίδια. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε τους ομίλους (!) του Champions League
 
Στην πλευρά του Μέσι δεν εντοπίζεται κάτι ανάλογο, πλην εκείνου του γκολ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, στη 2η αγωνιστική των ομίλων, που θύμισε κάτι από τα παλιά, αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια.

Ίσως και όσοι αποφασίζουν για τη «Χρυσή Μπάλα» να περίμεναν ό,τι και πολλοί... αρνητές του: να κάνει κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, όσα έκανε με αυτήν της Μπαρτσελόνα. Δεν παίζει, όμως, μόνος του.
 
Σε ένα «άρρωστο» περιβάλλον -ίσως με ευθύνη και του ίδιου- όπως το περσινό της Παρί Σεν Ζερμέν, που σε αγώνες Champions League έμοιαζε «κομμένη» σε άμυνα και επίθεση, με τρεις παίκτες να περιμένουν την μπάλα στη σέντρα για να επιτεθούν και τους υπόλοιπους να αμύνονται, τι είδους τύχη θα μπορούσε να έχει για καλύτερη πορεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση;
 
Όλα είναι θέμα επιλογών κι ένα τέτοιο «πισωγύρισμα» για τον Λιονέλ Μέσι, είναι ακόμα μία απόδειξη πως τουλάχιστον στην πρώτη του σεζόν σε αυτήν, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν ήταν μία τόσο καλή επιλογή.
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0