Football Talk

Μπράιτον: Ομάδα που χαίρεσαι να παρακολουθείς, με MVP τον… Γκρέιαμ Πότερ!

Μπράιτον: Ομάδα που χαίρεσαι να παρακολουθείς, με MVP τον… Γκρέιαμ Πότερ!

Πιθανώς και ο πιο αισιόδοξος φίλος της Μπράιτον δεν περίμενε με τίποτα να δει την ομάδα του να κερδίζει στην πρώτη αγωνιστική της Premier League στο Όλντ Τράφορντ, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και όμως… συνέβη, με τον Γκρέιαμ Πότερ να είναι ο απόλυτος «αρχιτέκτονας» ενός οικοδομήματος, που βαδίζει αργά και σταθερά, με γνώμονα το θέαμα και το ελκυστικό ποδόσφαιρο!

Σχετικά Άρθρα

Αν κάποιος μπει στη διαδικασία να αντιληφθεί τι έχει καταφέρει να κάνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο η Μπράιτον, θα θεωρήσει ακόμη μεγαλύτερη την επικράτησή της στο Όλντ Τράφορντ απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όταν ξεκίνησε η Premier League της σεζόν 2021-22, η Μπράιτον αποτελούσε μία ομάδα που δεν συγκέντρωνε πιθανότητες για να υποβιβαστεί, αλλά τέλος πάντων δεν θα προκαλούσε και έκπληξη σε κάποιον, αν εν τέλει κινδύνευε να επιστρέψει στην Championship.

Παρότι είχε πραγματοποιήσει την πιο ακριβή μεταγραφική κίνηση της ιστορίας της με τον Μαρκ Κουκουρέγια, δεν διέθετε μεγάλο budget, ενώ η αδυναμία της να πάρει εύκολα ματς στο Άμεξ, την καθιστούσαν εξαρχής ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Εν τέλει, ο Γκρέιαμ Πότερ όχι απλώς διέψευσε τα προγνωστικά και την διατήρησε εύκολα στην κατηγορία, αλλά η Μπράιτον αποτέλεσε και την πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Ο λόγος; Διότι κατάφερε να πάρει βαθμούς από όλες τις ομάδες του Big 6, πλην της Μάντσεστερ Σίτι.


Τι εννοούμε με αυτό…. Άπαντες θα θυμούνται το 2-2 με τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ, σε ένα ματς που βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0 στο πρώτο 20άλεπτο, κανείς δεν θα ξεχάσει το 4-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Άμεξ, στην προ τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, το «διπλό» στο Έμιρεϊτς απέναντι στην Άρσεναλ, την πρώτη της νίκη στο Λονδίνο επί της Τότεναμ στο τελευταίο λεπτό με τον Τροσάρ, και τις δύο ισοπαλίες απέναντι στην Τσέλσι, ενώ είχε βρεθεί και στα δύο ενενηντάλεπτα πίσω στο σκορ!


Προφανώς και πρόκειται για αποτελέσματα που κάνουν ένα σύλλογο να εντυπωθεί στη συνείδηση όλων και αν πρέπει να αναζητήσουμε κάποιον, προκειμένου να εναποθέσουμε αυτή την επιτυχία, αυτός είναι σίγουρα ο Γκρέιαμ Πότερ!

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω και φτάνουμε συγκεκριμένα στο 2019. Τότε, ο Γκρέιαμ Πότερ αποφασίζει να αφήσει τη Σουόνσι, με την οποία είχε βιώσει εξαιρετικές σεζόν, για να αναλάβει ομάδα της Premier League. Η Μπράιτον του προσφέρει θέση εργασίας και η προημιτελική φάση στο FA Cup με την πρώην ομάδα του, σηματοδοτεί επί της ουσίας το εισιτήριό του για την πρώτη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η έλευσή του στο Άμεξ και ο τρόπος σκέψης του, πείθουν τους ανθρώπους της ομάδας να του παραχωρήσουν τα «κλειδιά» του συλλόγου και ο Πότερ έρχεται σε συμφωνία με τους Μοπέ, Τροσάρντ, Λάμπτεϊ και Γουέμπστερ!

Τέσσερις παίκτες δηλαδή που μέχρι και σήμερα αποτελούν τον κορμό του συλλόγου και έναν λόγο που η ομάδα έχει ανέβει επίπεδο. Το ίδιο έκαναν και με την προσαρμογή τους στους «γλάρους», μιας και στην πρώτη σεζόν του Πότερ, επικράτησαν επί της Άρσεναλ σε δύο περιπτώσεις και της Τότεναμ με το ευρύ 3-0.

Δεν το λες και λίγο για έναν σύλλογο που από το 2017 που ανέβηκε και έπειτα, θέτει ως στόχο την παραμονή του στην Premier League. Το ίδιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, κάνουν την εμφάνισή τους και στην επόμενη σεζόν του στον πάγκο.


Η Μπράιτον κάνει «διπλό» στο Άνφιλντ, δεν ηττάται στην έδρα της Τσέλσι και πραγματοποιεί μία φοβερή ανατροπή επί της Μάντσεστερ Σίτι στο Άμεξ, παρά το γεγονός πως βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 (3-2 τελικό σκορ). Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτής της νίκης, αρκεί να αντιληφθεί πως οι «πολίτες» δεν έχουν ξανά ηττηθεί σε επίπεδο πρωταθλήματος από τότε, ενώ έχουν βρει τουλάχιστον δύο γκολ!

Ακολουθεί η περσινή χρονιά που είναι η καλύτερη σεζόν της ιστορίας της και φτάνει το καλοκαίρι, για να προκύψει μία απρόσμενη αμφισβήτηση προς πάσα κατεύθυνση. Ο Μαρκ Κουκουρέγια σηματοδοτεί την πιο ακριβή πώληση που έχουν κάνει ποτέ οι «γλάροι», ο Μπισούμα αποχωρεί για την Τότεναμ και αμφότεροι δεν αντικαθίστανται με προσθήκη της ομάδας!

Πού καταλήγουμε; Στο ότι η Μπράιτον μεταβαίνει στο Όλντ Τράφορντ στην πρεμιέρα της Premier League και πετυχαίνει την πρώτη νίκη της ιστορίας της απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μακριά από το «σπίτι» της, δίχως αυτό να φαίνεται… παράλογο. Το πρώτο «διπλό» είναι γεγονός, χάρη στα δύο γκολ του Γκρος και η νέα σεζόν ξεκινά για τους «γλάρους», όπως τελείωσε και η προηγούμενη.

Κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει, αλλά δεδομένα η Μπράιτον είναι μία ομάδα που… χαίρεσαι να βλέπεις. Και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα, στον εξαιρετικό, ανερχόμενο προπονητή, Γκρέιαμ Πότερ!


Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0