Football Talk

Ραφαέλ Καμάτσο και Τιάγκο Ντάντας στα… χνάρια των Ζοσέ Σα και Ντανιέλ Ποντένσε (video)

Ραφαέλ Καμάτσο και Τιάγκο Ντάντας στα… χνάρια των Ζοσέ Σα και Ντανιέλ Ποντένσε (video)
Δύο πορτογαλικά «διαμάντια», ο Ραφαέλ Καμάτσο του Άρη και ο Τιάγκο Ντάντας του ΠΑΟΚ, θα κοσμούν την Super League από του χρόνου, ελπίζοντας να αναγεννήσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα όπως έκαναν πριν από αυτούς οι συμπατριώτες τους, Ντανιέλ Ποντένσε και Ζοσέ Σα.
Σχετικά Άρθρα

Στα χρώματα της… Πορτογαλίας ντύνεται η Θεσσαλονίκη, με τους Τιάγκο Ντάντας και Ραφαέλ Καμάτσο να έρχονται ως δανεικοί στην χώρα μας για τον ΠΑΟΚ και τον Άρη αντίστοιχα. Ο μέσος της Μπενφίκα θα ενισχύσει την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, η οποία έχει και οψιόν αγοράς, με τον εξτρέμ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας να προσφέρει της υπηρεσίες του στο σύνολο του Χερμάν Μπούργος.

Δύο από τα μεγαλύτερα πορτογαλικά ταλέντα των τελευταίων χρόνων βλέπουν την καριέρα τους να μένει στάσιμη και έρχονται στην χώρα μας με στόχο να την αναγεννήσουν. Μια πρακτική που θυμίζει σε πολλά τους Ζοσέ Σα και Ντανιέλ Ποντένσε, των οποίων η επιλογή δικαιώθηκε… και με το παραπάνω.

Η συνταγή της επιτυχίας: Από Πορτογαλία σε Γουλβς μέσω Ολυμπιακού

Σχεδόν ίδια η πορεία των Ποντένσε και Σα. Από τα σπουδαιότερα ταλέντα της χώρας τους, στην… μετανάστευση για λογαριασμό του Ολυμπιακού, όπου βρήκαν την «γη της Επαγγελίας». Το καλοκαίρι του 2018 οι «ερυθρόλευκοι» κινήθηκαν στην… πορτογαλική αγορά, αποκτώντας τον 26χρονο εξτρέμ από την Σπόρτινγκ έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ και τον 29χρονο τερματοφύλακα από την Πόρτο ως δανεικό (έναν χρόνο αργότερα θα γινόταν… μόνιμος κάτοικος Πειραιά για 2.5 εκατ. ευρώ).

Η επιτυχία ήταν άμεση. Τα ελληνικά γήπεδα έδωσαν στους δύο ποδοσφαιριστές τον χώρο να αναπτύξουν το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους, ενώ οι αγώνες των Champions και Europa League αποτέλεσαν την «σκήνη» που τους έκανε γνωστούς στην Ευρώπη. Φυσικά, η βοήθεια ήταν αμφίδρομη, καθώς οι εξαιρετικές εμφανίσεις τους οδήγησαν και σε μερικά ιστορικά αποτελέσματα για τον Ολυμπιακό. Αμφότεροι ήταν βασικοί στην νίκη-πρόκριση επί της Μίλαν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με 3-1, που χάρισε στην ομάδα το εισιτήριο για τους «32» του Europa League της σεζόν 2018-19, ενώ κάτω από τα δοκάρια καθόταν ο Σα στην επική νίκη με 2-1 στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ την περίοδο 2019-20, που ανέτρεψε την ήττα με 1-0 στην Ελλάδα και έδωσε στους «ερυθρόλευκους» μια θέση στους «16» της διοργάνωσης.

Οι πρώτες «κρούσεις» δεν άργησαν να έρθουν, με κορυφαίους συλλόγους να αναγνωρίζουν την ποιότητα των δύο Πορτογάλων. Πρώτος ο Ποντένσε έγινε παίκτης της Γουλβς τον Ιανουάριο του 2020, έναντι σχεδόν 20 εκατομμυρίων ευρώ (!), με τον Σα να ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο το καλοκαίρι του 2021, κοστίζοντας στους «Λύκους» 8 εκατ. ευρώ.

Ευκαιρία για… copy-paste από Καμάτσο και Ντάντας

Η ιστορία των Σα και Ποντένσε δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετική από αυτή των Καμάτσο και Ντάντας. Όλοι Πορτογάλοι, όλοι με τεράστιο ταλέντο που αρχικά είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στην ευρωπαϊκή σκήνη. Οι πρώτοι κατάφεραν να βρουν στην Ελλάδα την ευκαιρία που έψαχναν, την αξιοποίησαν και πλέον απολαμβάνουν την καθιέρωση τους στο κορυφαίο επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και του Άρη βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο. Παρά το σπουδαίο ταλέντο τους, που φάνηκε από νωρίς, η καριέρα τους δεν ακολούθησε το αναμενόμενο «μονοπάτι» και χαρακτηρίζεται πλέον από στασιμότητα.

Ο Καμάτσο, «απόφοιτος» των ακαδημιών της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ αλλά και… αγαπημένο παιδί του Γιούργκεν Κλοπ, δεν έχει καταφέρει να πείσει τους ανθρώπους της Σπόρτινγκ πως αξίζει μια θέση βασικού. Παρόμοια εξελίχθηκαν τα πράγματα και για τον Ντάντας, ο οποίος δεν δικαίωσε την Μπάγερν Μονάχου που είδε το ταλέντο του και τον απέκτησε ως δανεικό από την Μπενφίκα το 2020.

Όμως, δεν τους έχουν πάρει τα χρόνια. Στα 22 του ο Καμάτσο, στα 21 ο Ντάντας, έρχονται στην Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τις νέες ομάδες τους αλλά ταυτόχρονα να αναδείξουν την ποιότητα τους και να αποδείξουν πως δεν ξεχώρισαν άδικα από μικρή ηλικία. Αν κρίνουμε, άλλωστε, από το παράδειγμα των Σα και Ποντένσε, έχουν κάθε λόγο να πετύχουν στην Ελλάδα.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0