Football Talk

Καλιντού Κουλιμπαλί: Δίνει συνέχεια στην πετυχημένη παράδοση των Αφρικανών με την Τσέλσι (video)

Καλιντού Κουλιμπαλί: Δίνει συνέχεια στην πετυχημένη παράδοση των Αφρικανών με την Τσέλσι (video)

Ο Καλιντού Κουλιμπαλί είναι με κάθε επισημότητα παίκτης της Τσέλσι και το BN Sports ανακαλεί περιπτώσεις Αφρικανών ποδοσφαιριστών που άφησαν το στίγμα τους στον Λονδρέζικο σύλλογο.

Η αποχώρηση του Ρομάν Αμπράμοβιτς από την προεδρία της Τσέλσι τον περασμένο Μάρτιο είναι η αλήθεια ότι «πάγωσε» τον οργανισμό και τους φίλους των μπλε. Δεν χωράει αμφισβήτηση, ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας απογείωσε την αγγλική ομάδα με σπουδαίες μεταγραφές που έφεραν επιτυχίες στην αγγλική ομάδα.

Παρ’ όλα αυτά η εποχή του νέου προέδρου της Τσέλσι, Τοντ Μπόελι έχει αρχίσει με εξίσου δυνατές μεταγραφικές προσθήκες που έχουν φέρει ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών. «Σεφτέ» έκανε ο Ραχίμ Στέρλινγκ από την Μάντσεστερ Σίτι και λίγα 24ωρα αργότερα ανακοινώθηκε η απόκτηση του επιβλητικού στόπερ, Καλιντού Κουλιμπαλί από την Νάπολι έναντι 38 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αποχωρήσεις των Ρούντιγκερ και Κρίστενσεν άφησαν σημαντικά κενά στις θέσεις των κεντρικών αμυντικών για τους «μπλε του Λονδίνου» και ο Τόμας Τούχελ είδε στις ικανότητες του Σενεγαλέζου, τον νέο ηγέτη της άμυνας για τα επόμενα χρόνια.

Η έλευση του θηριώδη στόπερ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» έρχεται να δώσει συνέχεια στις αγορές Αφρικανών παικτών από την Τσέλσι και το BN Sports σας θυμίζει μερικούς άσους από την  «Μαύρη Ήπειρο» που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα τους στην  ιστορία των μπλε.

Ντιντιέ Ντρογκμπά

drogba_mesa.jpg
Για πολλούς οπαδούς ο Ιβοριανός θεωρείται ο κορυφαίος παίκτης της ιστορίας της Τσέλσι και όχι άδικα αφού το όνομα του είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις κορυφαίες επιτυχίες του συλλόγου. Αποκτήθηκε από την Μαρσέιγ το καλοκαίρι του 2004 και στα οχτώ χρόνια παρουσίας του κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα Αγγλίας, ισάριθμα Κύπελλα Αγγλίας, δύο Carabao Cup και  δύο Community Shield.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του, η κατάκτηση του μοναδικού του Champions League την σεζόν 2011-2012 με έξι τέρματα σε 8 αναμετρήσεις. Το ένα εξ αυτών στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας του τελικού απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Εν τέλει, η σπουδαία αναμέτρηση κρίθηκε στα πέναλτι με τον Ντρογκμπά να ευστοχεί στην τελευταία εκτέλεση και να στέφει του Λονδρέζους πρωταθλητές Ευρώπης για πρώτη φορά.

Επέστρεψε στους μπλε τον Ιούλιο του 2014 και στο διάστημα μια σεζόν παραμονής του, στέφθηκε Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Αγγλίας υπό τις οδηγίες του μέντορα του, Ζοσέ Μουρίνιο. Συνολικά με την φανέλα της Τσέλσι, σε 254 συμμετοχές σκόραρε 164 γκολ.

Μικαέλ Εσιέν

essien_mesa.jpg
Παρά το ανεπιτυχές πέρασμα του Μίκαελ Εσιέν στα ελληνικά γήπεδα με τον Παναθηναϊκό, στον αγγλικό σύλλογο πέρασε τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια συνεισφέροντας τα μέγιστα στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής. Το 2005 η Τσέλσι δαπάνησε το ποσό των 24 εκατομμύριών ευρώ στη Λυών με τον Εσιέν να γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή Αφρικανού στον κόσμο.

Παρέμεινε για επτά έτη με απολογισμό ένα Champions League, δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και ένα Carabao Cup σε 249 αναμετρήσεις ενώ πέτυχε και 25 τέρματα.

Αξιοσημείωτο σημείο του παιχνιδιού του, τα εντυπωσιακά γκολ από μακρινή απόσταση με τον Αφρικανό να κερδίζει το βραβείο του καλύτερου τέρματος της Τσέλσι για δύο έτη όπως και του παίκτη της χρονιάς για τον σύλλογο το 2007.

Τζον Όμπι Μίκελ

mikel_mesa.jpg
Το όνομα του Νιγηριανού μέσου κάλλιστα μπορεί να μπει στην λίστα με τους πιο υποτιμημένους παίκτες στην σύγχρονη εποχή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Τζον Όμπι Μίκελ στα 11 χρόνια παρουσίας του στο Λονδίνο αποτέλεσε μια αξιόπιστη λύση στο χώρο του κέντρου με αγωνιστική εικόνα που δεν τραβάει τα βλέμματα των οπαδών, παρ’ όλα αυτά βοηθάει σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο του προπονητή.

Συνάντησε αρκετές δυσκολίες στο ξεκίνημα με τον Ζοσέ Μουρίνιο, αφού δεν είχε ενεργό ρόλο, ωστόσο στην συνέχεια αποτέλεσε βασική μονάδα έλεω τη αποχώρησης του Μακελελέ και των συχνών τραυματισμών του Μίκαελ Εσιέν.

Αγωνίστηκε σε 372 παιχνίδια και κέρδισε ένα Champions League, δύο πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα και ένα Carabao Cup. Κορυφαία στιγμή, η εκπληκτική εμφάνιση που πραγματοποίησε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου το 2012.

Έντουαρντ Μεντί

mendy_mesa.jpg
Ο Σενεγαλέζος τερματοφύλακας είναι ο μοναδικός εν ενεργεία στην λίστα και παρά τα δύο χρόνια παρουσίας του στην Τσέλσι, έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα που λίγοι θα μπορούσαν. Μην ξεχνάμε άλλωστε την πορεία του έως εδώ με αρκετές δυσκολίες και πολλά σκαμπανεβάσματα.

Το καλοκαίρι του 2020 αποκτήθηκε από την Ρεν με το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ και άρπαξε από τα «μαλλιά» την ευκαιρία που του έδωσε ο Τόμας Τούχελ, συμβάλλοντας στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία. Κατέκτησε το Champions League τη σεζόν 2020-21, διατηρώντας ανέπαφη την εστία του σε εννέα αγώνες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Σαντιάγο Κανιθάρες και του Κέιλορ Νάβας.

Επίσης, στην τροπαιοθήκη του με την φανέλα της Τσέλσι έχει ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ κάπ και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων ενώ αξίζει να αναφερθεί, ότι ανακηρύχθηκε από την FIFA ο κορυφαίος τερματοφύλακας του κόσμου για το 2021.

Χρήστος Λόης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0