Football Talk

Από τον Ανελκά και τον Γούντγκεϊτ, στον Σάμουελ και τον Γιόβιτς: Μέχρι και η «Βασίλισσα» πέφτει έξω, ξοδεύοντας πολλά! (video)

Από τον Ανελκά και τον Γούντγκεϊτ, στον Σάμουελ και τον Γιόβιτς: Μέχρι και η «Βασίλισσα» πέφτει έξω, ξοδεύοντας πολλά! (video)

Και στις καλύτερες οικογένειες συμβαίνουν άστοχες επιλογές. Με αφορμή το «άγονο» αλλά κοστοβόρο πέρασμα του Γιόβιτς από τη Ρεάλ, το BN Sports ανακαλεί περιπτώσεις που ήρθαν «μετά βαΐων και κλάδων» στη Μαδρίτη αλλά έφυγαν κακήν κακώς, ζημιώνοντας τα ταμεία του συλλόγου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα και πιο εύφορα brand names στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Στη σύγχρονη ιστορία της μάλιστα, τα χρήματα δεν αποτελούσαν εμπόδιο. Μια «Βασίλισσα», που δε φοβόταν να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να ενισχυθεί.

Παρά ταύτα, πέρα από πετυχημένους «γάμους», έχουν υπάρξει και λευκοί και «ματωμένοι». Κυρίως ως προς την αγωνιστική λειψυδρία σε αντιδιαστολή με τη μεγάλη οικονομική σπατάλη. Το BN Sports, με αφορμή τη φυγή του ακριβού Στέφαν Γιόβιτς, που πέρασε και δεν ακούμπησε, υπενθυμίζει ποδοσφαιριστές για χάρη των οποίων οι Μαδριλένοι επένδυσαν ένα «καράβι» λεφτά αλλά έπεσαν στο «νερό».

Νικολά Ανελκά (35 εκατομμύρια)

Ένας χαρισματικός σέντερ-φορ. Από τα μεγαλύτερα what if του αθλήματος, για το ταλέντο του οποίου όμως ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά για την εποχή (αλλαγή χιλιετίας). Μόλις 18 ετών βοήθησε τα μέγιστα την Άρσεναλ να κατακτήσει το πρωτάθλημα (1997-98) και την επόμενη χρονιά χρίστηκε πρώτος της σκόρερ. Οι «κακοκεφιές» του όμως και η κακοπροαίρετη κριτική τον οδήγησαν εκτός Λονδίνου.

Ο ίδιος υποτονικός («Le Sulk») Ανελκά εμφανίστηκε και στη Μαδρίτη. Έκανε πέντε μήνες να βρει δίχτυα και παρόλο που από τον Φεβρουάριο πέτυχε κάποια λιγοστά αλλά κρίσιμα γκολ, τσακώθηκε με τον προπονητή του, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Το πειθαρχικό ατόπημα έφερε τιμωρία αποκλεισμού από την αποστολή και χρηματικό penalty και έπειτα από ένα μόλις χρόνο, γύρισε στην Παρί Σεν Ζερμέν.

4a2c915fe95b488c8e738d947aa6130a500x5002x.jpg
Έλβιρ Μπάλιτς (15,6 εκατομμύρια)

Οι επιλογές του καλοκαιριού του 1999 δεν αποδείχθηκαν και οι καλύτερες για τους  «μερένγκες». Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Βόσνιου επιθετικού στην Τουρκία με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε εντυπωσίασαν τον Ουαλό Τζόν Τόσακ, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση να τον φέρει στη Μαδρίτη. Το πέρασμά του όμως από την ισπανική πρωτεύουσα ήταν σύντομο, με τον ίδιο να περνά απαρατήρητος.

Ο άνθρωπος που τον εμπιστεύθηκε απομακρύνθηκε σύντομα από τον πάγκο της ομάδας, με τον Μπάλιτς να μη δικαιολογεί επ’ ουδενί τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για αυτόν. Οι συχνοί τραυματισμοί δεν βοήθησαν την κατάσταση, με τον ίδιο να φορά όλες κι’ όλες 11 φορές τη φανέλα της «Βασίλισσας», πετυχαίνοντας μόλις ένα γκολ. Σύμφωνα με τη Marca, αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.
elvir-baljic-real-madrid_ms6u2qy064ea1o5hdyiprn2ji.jpg

Τζόναθαν Γουντγκέιτ (18,3 εκατομμύρια)

Το «Χρυσό βατόμουρο» της ισπανικής εφημερίδας ανήκει σε εκείνον. Ήρθε με περγαμηνές αλλά και πόνους από το Νησί. Προβλήματα τραυματισμών που τον «στοίχειωναν» σχεδόν καθόλη την τριετία του στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

Έχασε όλη την πρώτη σεζόν στη Μαδρίτη (2004-05) και το ντεμπούτο του ήρθε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Πέτυχε τέρμα αλλά στη λάθος εστία και αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα. Όπως λέει και ο λαός: «Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται». Φόρεσε μόλις 14 φορές τη φανέλα της Ρεάλ σε μια τριετία, πριν τα μαζέψει και γυρίσει στο καταφύγιο της Premier League και τη Μίντλεσμπρο.
EigUGViXgAAAgnx.jpeg

Γουόλτερ Σάμουελ (25 εκατομμύρια)

Το 2004, οι «μερένγκες» πρόσθεσαν στο ρόστερ τους τον Αργεντίνο αμυντικό, ο οποίος θεωρούταν εκείνη την περίοδο ένας από τους κορυφαίους στη θέση του, παγκοσμίως. Ο «βράχος» της Ρόμα έσυρε στους Μαδριλένους τη φήμη του αλλά όχι και τη χάρη του. Δεν προσαρμόστηκε ποτέ στο ισπανικό ποδόσφαιρο και επέστρεψε μετά από μόλις μια σεζόν σε γνώριμα λημέρια, για χάρη της Ίντερ.
ECK-WG_X4AMVHpX.png

Στο Μιλάνο πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που δεν έπιασε ο Αργεντίνος στη Ρεάλ Μαδρίτης αφού έγινε ο «πυλώνας» της αμυντικής γραμμής των «νερατζούρι» επί μια δεκαετία. Οι εμφανίσεις του ήταν τέτοιες, που έκαναν τον πρώην προπονητή του στη Ρόμα, Φάμπιο Καπέλο να απορεί πως δεν έπιασε υψηλά στάνταρ στη «Βασίλισσα».

Έμερσον (16 εκατομμύρια)

‘Ήταν ο παίκτης-κλειδί στο κέντρο του Φάμπιο Καπέλο τόσο στη Ρόμα όσο και στη Γιουβέντους. Όπου πήγαινε τον έπαιρνε μαζί του και αυτόν ζήτησε από τον Ραμόν Καλντερόν, ο οποίος δεν του χάλασε χατίρι.
E9Ab8BSWEAE06hf.jpeg

Η προσαρμογή του στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» δεν κύλησε κατ’ ευχήν και παρά τη στήριξε του Ιταλού τεχνικού δεν πρόσφερε αυτά που περίμεναν όλοι από εκείνον. Σταδιακά έχασε τη θέση του στη βασική ενδεκάδα. Προς το τέλος της σεζόν, η απόδοσή του βελτιώθηκε και η Ρεάλ κατέκτησε το πρωτάθλημα. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να παραμείνει ούτε εκείνος ούτε ο προπονητής του στη Μαδρίτη, με τη Μίλαν να δίνει μόλις πέντε εκατομμύρια για να τον αποκτήσει.

Λούκα Γιόβιτς (66 εκατομμύρια)

Μια επένδυση, πραγματική πληγή. Η «Βασίλισσα» θαμπώθηκε από την αποτελεσματικότητα του 21χρονου τότε Σέρβου με τους «αετούς» της Φρανκφούρτης (27 γκολ σε 48 συμμετοχές) τη σεζόν 2018-19 και επένδυσε ένα μεγάλο ποσό στο Next-big-thing των Βαλκανίων. Ο Γιόβιτς όμως δεν ήταν έτοιμος για να σηκώσει τέτοιο βάρος.

Δεν πήρε ούτε στο ελάχιστο κάτι από το βαρύ φορτίο του Καρίμ Μπενζεμά, με το ανεπιτυχές πέρασμά του από την πρωτεύουσα της Ισπανίας να αντιπροσωπεύεται σε 51 συμμετοχές και μόλις 3 γκολ. Απολογισμό που ξεπέρασε ήδη, ανεπίσημα βέβαια, με τη νέα του ομάδα Φιορεντίνα, μόλις σε 28’ λεπτά (4 γκολ στο ντεμπούτο σε φιλική αναμέτρηση απέναντι στην αδύναμη Ρεάλ Βιντσέντζα).

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0