Football Talk

Ντόρτμουντ: Διανύει ένα «καυτό» καλοκαίρι, κάνει ολικό rebuild και δημιουργεί μια πολλά υποσχόμενη ομάδα (video)

Ντόρτμουντ: Διανύει ένα «καυτό» καλοκαίρι, κάνει ολικό rebuild και δημιουργεί μια πολλά υποσχόμενη ομάδα (video)
New… seasonnew  me  για την Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία θέλει με στοχευμένες κινήσεις να αφήσει πίσω της τις αποτυχίες του παρελθόντος, να καλύψει το κενό του Χάαλαντ και να «αλλάξει» σελίδα.

Καλοκαίρι και μεταγραφές πάνε μαζί. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν κάνει… διακοπές, έχει μπει για τα καλά στον μεταγραφικό «πυρετό» και προκαλεί αίσθηση με τις κινήσεις της, ενώ είμαστε ακόμα στα μέσα του Ιουλίου!

Μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες των τελευταίων ετών, τόσο σε Γερμανία όσο και σε Ευρώπη, η διοίκηση φαίνεται πως σχεδιάζει πλέον την επόμενη μέρα. Με τον Έντιν Τέρζιτς «οδηγό», προχωράει σε ολικό rebuild και ετοιμάζει μια φρέσκια ομάδα με στόχο την αναβίωση της δόξας του παρελθόντος.

Αλλαγή και στο πλοίο και στον… καπετάνιο 

Φυσικά, ακόμα και ένα υπερσύγχρονο πλοίο δεν θα μπορούσε να αποδώσει χωρίς τον κατάλληλο… καπετάνιο. Μια από τις πιο σημαντικές «μεταγραφές» της Ντόρτμουντ ήταν αυτή του Έντιν Τέρζιτς, του τέως τεχνικού διευθυντή της ομάδας, ο οποίος αποτελεί πλέον τον προπονητή της. Μόλις στα 39 του χρόνια, θέλει να «χτίσει» μια επιτυχημένη καριέρα, με τους Βεστφαλούς να του δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία.
thumbs_b_c_decb9c1c1ebe718024979a78204d513e.jpg

Η πρόσληψη του Μάρκο Ρόσε το καλοκαίρι του 2021 δεν απέδωσε, με τον σύλλογο να ψάχνει λύση πλέον στο πρόσωπο του Γερμανού. Έχει υπάρξει μέλος σχεδόν κάθε ομάδα νέων της Ντόρτμουντ, όντας ένα ακόμα προπονητικό «διαμάντι» που παράγει η ομάδα και ετοιμάζεται να την οδηγήσει στην κορυφή.

Όλα ξεκινάνε από την άμυνα 

Ανέκαθεν η αμυντική λειτουργία αποτελούσε το «αγκάθι» της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μάλιστα, την σεζόν 2021-22 έφτασε σε νέο αρνητικό ρεκόρ, με την άμυνα της βάσει των γκολ που δέχτηκε να είναι μόλις η 9η καλύτερη της Bundesliga! Αν και συνήθως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται πιο βαθιά, η ομάδα αποφάσισε να ψάξει την λύση στην αλλαγή των προσώπων που την απαρτίζουν.

Ζίλε και Σλότερμπεκ έχουν ήδη έρθει στο Βεστφάλεν, ο πρώτος ως ελεύθερος από την Μπάγερν, ο δεύτερος έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ από την Φράιμπουργκ. Και οι δύο αποτελούν παίκτες από το πάνω «ράφι», έτοιμοι να αλλάξουν επίπεδο την άμυνα της ομάδας και κατά πάσα πιθανότητα να «κλέψουν» θέσεις βασικού από τους Χούμελς και Ακάντζι, οι οποίοι δεν έπεισαν με την περσινή παρουσία τους.

Το γερμανικό αμυντικό δίδυμο της Ντόρτμουντ αποτέλεσε την πρώτη, χρονικά, «δήλωση» της ομάδας πως οδεύει προς ριζικές αλλαγές. Σειρά φυσικά είχε η επίθεση, με τον Χάαλαντ να αφήνει ένα τεράστιο κενό.

No Haaland, no problem (;)

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ντόρτμουντ ήταν να βρει τον αντικαταστάτη του Νορβηγού σούπερ-σταρ, ο οποίος αποχώρησε για να πάει στην Μάντσεστερ Σίτι. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές ένας ποδοσφαιριστής αρκεί, για να αναπληρωθεί το τεράστιο ταλέντο του Χάαλαντ όμως φαίνεται πως χρειάζονται… δύο!

Πρώτος ο Καρίμ Αντεγέμι, το next big thing του γερμανικού ποδοσφαίρου, ήρθε από την Σάλτσμπουργκ έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ για να δώσει ταχύτητα, τεχνική αλλά και εκτελεστική δεινότητα. Δεν έφτανε όμως μόνο αυτός. Ο Σεμπαστιάν Αλέ αποκτήθηκε από τον Άγιαξ για το ίδιο ποσό με τον Γερμανό, αγωνίζεται στην ίδια θέση με αυτόν, έρχεται όμως για να φέρει διαφορετικά πράγματα.

Δυνατά χαρακτηριστικά του η κεφαλιά, η δύναμη και το δυνατό σουτ. Δεν αποτελεί το κλασικό στερεότυπο του επιθετικού που μας έχει συνηθίσει η Ντόρτμουντ τα τελευταία χρόνια, υπόσχεται όμως πολλά γκολ. Η πορεία του στην Ολλανδία ήταν εξαιρετική και έδειξε πως μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα «Χ» στους Βεστφαλούς. Τα λεφτά που ήρθαν από την μεταγραφή του Χάαλαντ (60 εκατ. ευρώ) επενδύθηκαν στους αντικαταστάτες του, με το νέο επιθετικό δίδυμο της ομάδας να αλληλοσυμπληρώνεται ιδανικά.

Ομάδα για το μέλλον και ο… νέος Σάντσο

Από τους παίκτες που έχουν ήδη αναφερθεί, Αντεγέμι (20 χρονών) και Σλότερμπεκ (22 χρονών) δεν έχουν μόνο παρόν αλλά και «λαμπρό» μέλλον. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν και οι Μαρσέλ Λότκα (21) και Σαλίχ Οζκάν (24), αλλά και ο νεαρός Τζέιντεν Μπραφ (19).

Ο πρώτος, Πολωνός τερματοφύλακας, ήρθε από την Χέρτα στην οποία έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Αν και λογικά θα αποτελέσει την αλλαγή του Κόμπελ, δεν αποκλείεται να τον δούμε στο μέλλον βασικό.

Ακολουθεί ο Τούρκος μέσος Οζκάν, ο οποίος ήρθε από την Κολωνία σε μια μεταγραφή που δεν προκάλεσε τις εντυπώσεις. Οι εμφανίσεις του με την πρώην ομάδα του όμως ήταν εξαιρετικές, με την Ντόρτμουντ να έχει βρει τον αντικαταστάτη του Άξελ Βίτσελ τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

Τέλος, ο νέος… Σάντσο. Ο Ολλανδός εξτρέμ Τζέιντεν Μπραφ αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Μάντσεστερ Σίτι και αποτελεί ένα από τα «διαμάντια» της ομάδας. Ήδη έχει εντυπωσιάσει με την παρουσία του, ενώ με την ικανότητα του νέου του συλλόγου να αναπτύσσει νεαρούς ποδοσφαιριστές έχει την προοπτική να «λάμψει» στο μέλλον.

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα Ιουλίου, η Ντόρτμουντ όμως διανύει ένα πολύ «καυτό» καλοκαίρι. Η ανάγκη για αλλαγή, μετά την απογοητευτική σεζόν που μας πέρασε, ήταν εμφανής, με τον σύλλογο να κινείται εξαιρετικά και να ετοιμάζει μια νέα ομάδα. Μόνο το μέλλον θα δείξει αν η νέα σελίδα που ξεκινάει θα γραφτεί με… χρυσά ή μαύρα γράμματα.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0