Football Talk

Από τον Σόρενσεν και τον Κρίστινσεν έως τον Ρόμενταλ και τώρα τον Ζίνκερναγκελ: Οι Δανοί που «έπιασαν λιμάνι» στον Ολυμπιακό! (video)

Από τον Σόρενσεν και τον Κρίστινσεν έως τον Ρόμενταλ και τώρα τον Ζίνκερναγκελ: Οι Δανοί που «έπιασαν λιμάνι» στον Ολυμπιακό! (video)

Ο Ζίνκερναγκελ αναμένεται να γίνει και επίσημα παίκτης του Ολυμπιακού. Το BN Sports γυρίζει την «κλεψύδρα» ανάποδα και καταπιάνεται με τους προηγούμενους Δανούς που έπιασαν Λιμάνι.

Σχετικά Άρθρα

Στο πρόσωπο του Φιλίπ Ζίνκερναγκελ ευελπιστούν οι «ερυθρόλευκοι» πως έχουν βρει μια αξιόπιστη λύση για τα πολύπαθα «φτερά» της επίθεσής τους. Οι Πειραιώτες ποντάρουν στην εμπειρία του από το Νησί καθώς και στην καλή, συνήθως, παράδοση του συλλόγου σε Σκανδιναβούς.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι ποδοσφαιριστές από τα κράτη που βρέχονται από τη Βόρεια και τη Βαλτική θάλασσα είναι δυο έννοιες αντίθετες με την πρώτη ματιά. Παρόλα αυτά η προσαρμοστικότητα τους, η πειθαρχία τους και ο επαγγελματισμός που δείχνουν, τους τοποθετεί σε περίοπτη θέση, ειδικά στο «ερυθρόλευκο στρατόπεδο». Το BN Sports υπενθυμίζει τις τρεις περιπτώσεις Δανών, προ Ζίνκερανγκελ, που φόρεσαν το «δαφνοστεφανομένο», έχοντας ως κοινό στοιχείο, το σύντομο πέρασμα από τα μέρη μας (όλοι τους μια σεζόν).
s24_zinkernagel.jpg

Νιλς Σόρενσεν (1977-78, 26 συμμετοχές/1 γκολ)

Από τη μία ο Ολυμπιακός βρισκόταν σε φάση rebuild μετά την εποχή Γουλανδρή και τα μεγάλα ποσά για μεταγραφές, άνηκαν στο παρελθόν. Από την άλλη ο Σόρενσεν έψαχνε το restart μακριά από την πατρίδα του και κάπως έτσι ο «γάμος» φαινόταν καλή επιλογή. Ο 26χρονος Δανός εγκαινίασε το 1977 τη σκανδιναβική αγορά, όντας ο πρώτος μαζί με τον Σκόμποε του Άρη που μετανάστευσε στην Ελλάδα για να παίξει ποδόσφαιρο.

Το πρώτο διάστημα παραμονής του στο Λιμάνι δεν ήταν ιδανικό. Υπήρχε μια δόση κατήφειας για την επιλογή του, όμως με την πάροδο του χρόνου το κλίμα αντιστρεφόταν. Ο Σόρενσεν πραγματοποίησε κάποιες καλές εμφανίσεις σε μια ομολογουμένως μέτρια χρονιά για την ομάδα (4η θέση στο πρωτάθλημα). Δεν παρέμεινε όμως κάτοικος Πειραιά και έπειτα από 26 ματς και ένα γκολ, «ανηφόρισε» στην Αυστρία για να συνεχίσει εκεί την καριέρα του.

Μπεντ Κρίστενσεν (1993-94, 30 συμμετοχές/15 γκολ)

Υπήρξε πρωταγωνιστής της πετυχημένης φουρνιάς της Μπρόντμπι που τα σάρωσε όλα σε εθνικό επίπεδο (τέλη δεκαετίας του 80’ αρχές του 90’) και έφτασε μέχρι τους «4» του Κυπέλλου UEFA. Σκόραρε κατά ριπάς και «ανάγκασε» τη Σάλκε να τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο Δανό για να τον πείσει. Στο Γκελζενκίρχεν δεν ήταν όμως ο γνωστός «Τούρμπο-Μπεντ» και ο Ολυμπιακός φάνταζε μια καλή επιλογή για να επαναφέρει την καριέρα του στις σωστές «ράγες». Εντωμεταξύ ήρθε στον Πειραιά ως πρωταθλητής Ευρώπης αφού ήταν μέλος της μυθικής εκείνης Δανίας του 1992, αν και στάθηκε άτυχος. Τραυματίστηκε μόλις στο δεύτερο ματς των ομίλων και δεν ξαναέπαιξε.

Ο Κρίστενσεν πάτησε Ελλάδα για να κάνει πανίσχυρη τη γραμμή κρούσης των «ερυθρολεύκων» και η αλήθεια είναι πως ότι περνούσε από τα πόδια του, το έκανε. Αποκορύφωμα, το επικό χατ-τρικ του στο Γ. Καραισκάκης, για τη φάση των 32 του Κυπέλλου UEFA απέναντι στην Τενερίφη, στη ρεβάνς τη ήττας (2-1) στην Ισπανία. Μια εμφάνιση που εξελίχθηκε πικρά όμως για τον Ολυμπιακό (4-3) λόγω των εκτός έδρας γκολ.

Ο Δανός συνέχισε να φορτώνει τα αντίπαλα δίχτυα και στο πρωτάθλημα, έχοντας δημιουργήσει ένα «καυτό» επιθετικό δίδυμο με τον Μπατίστα. Όμως οι Πειραιώτες βίωναν την περίοδο εκείνη τα «βαθιά τους πέτρινά» χρόνια. Ο Κόκκαλης δεν ενεργοποίησε, προς έκπληξη πολλών, την οψιόν που υπήρχε στο συμβόλαιό του για ένα χρόνο ακόμα και έφυγε για άλλες πολιτείες. Παρόλο που έπαιξε μόλις μια σεζόν στο Λιμάνι, αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους τους ομάδας και μόχθησε στο χορτάρι.
bent4.jpg

Ντένις Ρόμενταλ (2010-11, 23 συμμετοχές/2 γκολ)

Ήρθε με τεράστια εμπειρία από μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Eredivisie, Premier League) όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και αποτέλεσε σύντομα παρελθόν. Στα 32 του χρόνια, η ποδοσφαιρική του σοφία δεν αρκούσε και το πέρασμα του από την Ελλάδα δεν συνοδεύτηκε από τις επευφημίες την περίοδο της έλευσής του.

Ο 126 (!) φορες διεθνής με την εθνική ομάδα της πατρίδας του μέτρησε μόλις 23 παιχνίδια με την «ερυθρόλευκη» φανέλα και 2 γκολ. Πιο αξιομνημόνευτη εμφάνισή του στο Λιμάνι, ένα 25λεπτο με γκολ και ασίστ σε εντός έδρας ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ουδέποτε όμως πήρε «φόρα» όντας συνήθως αναπληρωματικός.
5574e2a4b8fe611763243ca02cbdd511.jpg

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0