Football Talk

Η μεγάλη του Ντόρτμουντ σχολή: Από προπονητές στις ρεζέρβες της Μπορούσια, στους πάγκους των κορυφαίων πρωταθλημάτων!

Η μεγάλη του Ντόρτμουντ σχολή: Από προπονητές στις ρεζέρβες της Μπορούσια, στους πάγκους των κορυφαίων πρωταθλημάτων!
Με αφορμή την πρόσληψη του Ενρίκο Μάασεν από την Άουγκσμπουργκ, το BN Sports ξετυλίγει το success story της Ντόρτμουντ στην παραγωγή... προπονητών. 

Ο πάγκος μιας δεύτερης, αναπτυξιακής ομάδας δεν είναι πάντοτε ελκυστικός, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επαγγελματίες που ονειρεύονται να εργαστούν στο πιο ανταγωνιστικό επίπεδο. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Ντόρτμουντ η οποία μοιάζει να λειτουργεί σαν δίοδο για το μεγάλο βήμα των επίδοξων προπονητών.

Mέσα λοιπόν από το δύσβατο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου χτίζονται χαρακτήρες και αναδεικνύονται ταλέντα (όχι μονάχα σε παικτικό επίπεδο), γεγονός που απέδειξε περίτρανα ο Ενρίκο Μάασεν. Έπειτα από δύο διαδοχικές χρονιές με την Κ23 της BVB, κατόρθωσε να κάνει άλματα, ώστε να προσληφθεί από την Άουγκσμπουργκ, την οποία θα προπονεί την ερχόμενη σεζόν.
1_142.jpg

Η λίστα όμως δεν περιορίζεται μονάχα στον 38χρονο, καθώς πριν από αυτόν ακολούθησαν συνεχόμενα επιτυχημένα πρότζεκτ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ντέιβιντ Βάγκνερ, ο οποίος κάνοντας το αγροτικό του στην Βεστφαλία κατόρθωσε να εξασφαλίσει δουλειά στην Αγγλία, για χάρη της Χάντερσφιλντ. Ακολούθησε ο επαναπατρισμός του στην Σάλκε, ενώ σήμερα βρίσκεται στην Γιουνγκ Μπόις, με την οποία σημείωσε τις πρώτες του παραστάσεις στο Champions League.
6_42_1.jpg

Τον γερμανοθρεμμένο Αμερικάνο προπονητή διαδέχτηκε τότε ο Ντάνιελ Φάρκε, ο οποίος μετέπειτα συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσω της Νόριτς. Μία πενταετία γεμάτη σκαμπανεβάσματα, ανόδους και υποβιβασμούς του προσέδωσαν εμπειρία, για να μετακομίσει πέρσι στην Ρωσία και να αναλάβει την Κράσνονταρ. Πλέον αναμένεται να επιστρέψει στην Μπουντεσλίγκα για χάρη μιας άλλης Μπορούσια, της απαιτητικής Γκλάντμπαχ.31_1_1.jpg

Ώσπου φτάνουμε στο παράδειγμα το Έντιν Τέρζιτς, άνθρωπος ο οποίος έχει περάσει σχεδόν απ' όλες τις θέσεις του staff της Ντόρτμουντ. Έχοντας προπονήσει από την Κ16 μέχρι και την δεύτερη ομάδα, είναι έτοιμος να κάνει το παραπάνω βήμα. Η επικείμενη λύση συνεργασίας με τον Μάρκος Ροζέ και το γενικότερο rebuilt που γίνεται στην ομάδα, βρίσκει τον 39χρονο να κρατάει τα κλειδιά του Βεστφάλεν.
edin_1.jpg

Μία δεκαετία λοιπόν και τέσσερις προπονητές, όλοι τους επιτυχημένοι με την αναπτυξιακή ομάδα των «κιτρινόμαυρων». Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο σύλλογος έχει συγκεκριμένα κριτήρια όχι μόνο για τον πάγκο της πρώτης ομάδας, αλλά και για όλα τα τμήματα, γεγονός που μακροπρόθεσμα λειτουργεί ευεργετικά. Φαίνεται άλλωστε και από τους υπόλοιπους συλλόγους, οι οποίοι «ψωνίζουν» από το Ντόρτμουντ με τα περισσότερα βλέμματα... να προέρχονται από το «Νησί»!

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0