Football Talk

EURO U19: Τα αστέρια του παρελθόντος και οι φετινοί rookies της διοργάνωσης (video)

EURO U19: Τα αστέρια του παρελθόντος και οι φετινοί rookies της διοργάνωσης (video)

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών ύστερα από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, επέστρεψε, αυτή τη φορά στα γήπεδα της Σλοβακίας. Το BN Sports θυμάται τους rookies του παρελθόντος που διέπρεψαν στη διοργάνωση και «τσεκάρει» τους υποσχόμενους άσους του μέλλοντος.

Το ΕURO κάτω των 19 ετών επέστρεψε μετά από δύο χρόνια και στα γήπεδα της Σλοβακίας αγωνίζονται ήδη οι «εκκολαπτόμενοι» αστέρες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει μεγάλη ιστορία καθώς έχει συστήσει στο κοινό πολλούς από τους μετέπειτα αστέρες των ευρωπαϊκών γηπέδων. Έτσι και φέτος, υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Άσοι που ξεχώρισαν στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια

Κίλιαν Εμπαπέ – Γαλλία (2016)

Δεν γινόταν να ξεκινήσει η λίστα με κάποιον άλλον. Ο Γάλλος σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν πριν αρχίσει να απασχολεί όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και να κάνει όλους τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να «σφάζονται» για πάρτη του, είχε προλάβει να συστηθεί στο κοινό μέσω ενός EURO under-19, το 2016. Σε εκείνη την διοργάνωση είχε δημιουργήσει μαζί με τον Ζαν-Κεβίν Ογκουστίν, ένα φονικό δίδυμο, το οποίο πέτυχε 11 γκολ (τα 5 ήταν του Εμπαπέ) και οδήγησε τους «Les Bleus» στον τίτλο. Η συνέχεια… γνωστή.

Αλεξάνταρ Μίτροβιτς – Σερβία (2013)

Ο Σέρβος στράικερ ήταν η αποκάλυψη στη διοργάνωση του 2013, όταν και οδήγησε την χώρα του στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο Μίτροβιτς μπορεί να μην είχε σκοράρει, πράγμα για το οποίο έχει γίνει γνωστός, ωστόσο οι εμφανίσεις του ήταν εξαιρετικές και του χάρισαν τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του τουρνουά. Την ίδια χρονιά, ο 18χρονος τότε Σέρβος, έκανε και την πρώτη του συμμετοχή με την ανδρική ομάδα και έκτοτε έχει πάνω από 70 συμμετοχές, εκπροσωπώντας τη Σερβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Φερνάντο Τόρες – Ισπανία (2002)

Ο «El Nino» της «φούρια ρόχα» πρωτοσυστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό στο EURO 2002 της Νορβηγίας. Τότε είχε πετύχει τέσσερα γκολ στη διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένου και τέρματος που πέτυχε στον τελικό επί της Γερμανίας του Φίλιπ Λαμ (1-0), κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του καλύτερου παίκτης της διοργάνωσης. Εκείνες η παράστασή του ήταν αυτή που άνοιξε τις πόρτες στην εθνική ανδρών την επόμενη χρονιά και του χάρισε μια θέση στο EURO 2004 στην Πορτογαλία

Αντουάν Γκριεζμάν – Γαλλία (2010)

Ο μικρόσωμος Γάλλος αρτίστας, ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας που κατέκτησε το EURO το 2010, όταν κέρδισε στον τελικό την Ισπανία με 2-1. Ο Γκριεζμάν ήταν από τους διακριθέντες σε εκείνο το τουρνουά ωστόσο στάθηκε άτυχος καθώς τραυματίστηκε στον αγώνα με την Ισπανία. Highlight της παρουσίας του στο τουρνουά, τα δύο γκολ που πέτυχε στην ευρεία νίκη της Γαλλίας επί της Αυστρίας με 5-0.

antoine_griezmann_celebrates_scoring_for_france_in_the_2010_finals.jpg

Μέισον Μάουντ – Αγγλία (2017)

Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του EURO το 2017. Στον τελικό κόντρα στη Πορτογαλία έδωσε την ασίστ στον Νμέτσα για το νικηφόρο τέρμα των Άγγλων. Οι εμφανίσεις του εκεί αλλά και η πολύ καλή παρουσία του στην ολλανδική Φίτεσε του έδωσαν το εισιτήριο για την ανδρική ομάδα, ενώ πήρε φανέλα βασικού και στην Τσέλσι. Αναμφισβήτητα, από τις πιο «φρέσκες» περιπτώσεις παικτών που έκαναν το ξεπέταγμά τους από αυτή την διοργάνωση.

nintchdbpict000383832365.jpg

Τα wonderkids του φετινού EURO

Κάρνεϊ Τσαλγιουμέκα – Αγγλία

Όταν ολόκληρος Στίβεν Τζέραρντ χαρακτηρίζει τον 18χρονο μέσο της Άστον Βίλα ως «φανταστικό» ταλέντο, τότε σίγουρα κάτι θα ξέρει. Και όντως ο Κάρνεϊ Τσαλγιουμέκα είναι αποφασισμένος να δικαιώσει τα λόγια του Άγγλου θρύλου. Μόλις στα 17 του είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των «μεγάλων» της Premier League ωστόσο εκείνος προτίμησε να υπογράψει συμβόλαιο με τους «Χωριάτες». Από εκείνη τη στιγμή, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επιβλητικούς χαφ της ηλικίας του και η ωριμότητά του στο παιχνίδι σίγουρα δεν συνάδει με τα χρόνια του.

Μάρκο Λάζετιτς – Σερβία

Ο 18χρονος Σέρβος αποτελεί ένα από τα βαριά «project» της Μίλαν, η οποία τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2020 έναντι 4 εκατ. ευρώ από τον Ερυθρό Αστέρα. Με τους «ροσονέρι», ο Λάζετιτς έχει μέχρι στιγμής μόνο μία εμφάνιση με την ανδρική ομάδα, στο Κύπελλο Ιταλίας στα μέσα Απριλίου και αγωνίστηκε κυρίως στην Primavera με την ομάδα νέων. Πολλοί μιλάνε για τον «νέο Ντούσαν Βλάχοβιτς», με τους ιθύνοντες των πρωταθλητών Ιταλίας να του προσφέρουν συμβόλαιο μέχρι το 2026, γεγονός που δείχνει την πίστη τους στον νεαρό επιθετικό.

Φάμπιο Μιρέτι – Ιταλία

Άλλος ένας παίκτης που αγωνίζεται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Γιουβέντους. Οι «μπιανκονέρι» θεωρούν ότι έχουν στις τάξεις τους ένα ακατέργαστο διαμάντι και εμείς δεν έχουμε λόγο να μη τους πιστέψουμε. Ο Φάμπιο Μιρέτι είναι μία από τις ελπίδες του ιταλικού ποδοσφαίρου, το οποίο είναι η αλήθεια έχει καιρό να βγάλει κάτι «μεγάλο».

Ο Ιταλός χαφ έκανε την πρώτη του συμμετοχή ως βασικός, σε μία νίκη της Γιουβέντους επί της Βενέτσια με 2-1 και από τότε όσες ευκαιρίες πήρε, έδειξε στοιχεία του ηγετικού χαρακτήρα του. Ελλείψει των δύο άλλων αστεριών της εθνικής Ιταλίας στο EURO της Σλοβακίας, του Βιλφρίντ Νιόντο και του Τζόρτζιο Σκαλβίνι, ο Μιρέτι αναμένεται να σηκώσει στις πλάτες του την «σκουάντρα ατζούρα».


Τιμοτέι Γιάμπορ – Σλοβακία

Ο αρχηγός της διοργανώτριας χώρας, Σλοβακίας, είναι ένα από τα ονόματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους σκάουτερ πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Ο προπονητής της Γαλλίας, Λαντρί Σοβέν, χαρακτήρισε τον Τιμοτέι Γιάμπορ «υπέροχο», ύστερα από ένα φιλικό των δύο χωρών, δείχνοντας ότι είχε εντυπωσιαστεί από το ταλέντο του νεαρού Σλοβάκου.

Στα 19 του δεν έχει κάνει και λίγα. Με τέσσερα γκολ σε 13 εμφανίσεις του στη Fortuna Liga την περασμένη σεζόν, αλλά και συμμετοχή στο Europa Conference League, με την Ζίλινα, δείχνει έτοιμος για το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

Ισαάκ Τουρέ – Γαλλία

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός υπέγραψε στη Μάντσεστερ Σίτι, επομένως αυτό λέει πολλά για τις προσδοκίες που υπάρχουν για εκείνον. Ο Ισαάκ Τουρέ αποτελεί τον νέο «βράχο» του γαλλικού ποδοσφαίρου και τα χαρακτηριστικά του δείχνουν ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Τα 8 εκατ. ευρώ που ξόδεψαν οι πρωταθλητές Αγγλίας δείχνουν και την προοπτική που υπάρχει για τον παίκτη. Η Μαρσέιγ προσπάθησε να τον κάνει δικό της αλλά δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τους «πολίτες». Αναμφισβήτητα το σημείο αναφοράς για τους τρικολόρ σε αυτό το τουρνουά.


Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0