Football Talk

Από τον «δικό μας» Γκουστάβο Πογέτ στον… Ντάργουιν Νούνιες: Οι «Charrua» των αγγλικών γηπέδων!

Από τον «δικό μας» Γκουστάβο Πογέτ στον… Ντάργουιν Νούνιες: Οι «Charrua» των αγγλικών γηπέδων!

Ο Ουρουγουανός Ντάργουιν Νούνιες είναι και επίσημα παίκτης της Λίβερπουλ, με τον 22χρονο να μετακομίζει στο Νησί αφήνοντας τη Μπενφίκα έπειτα από δύο χρόνια. Επόμενος στόχος του νεαρού επιθετικού είναι να αφήσει τη δική του σφραγίδα στα αγγλικά γήπεδα και να ξεπεράσει άλλους συμπατριώτες του που αγωνίστηκαν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, της τάξης των 80+20 εκατ. ευρώ, για το οποίο μετακόμισε ο Νούνιες στη Λίβερπουλ έχει φέρει τις προσδοκίες για τον νεαρό Ουρουγουανό στα ύψη. Θα καταφέρει άραγε να κάνει ισάξια ή και μεγαλύτερη καριέρα στα αγγλικά γήπεδα σε σχέση με άλλους συμπατριώτες του; Το κίνητρο τεράστιο, όπως και ο βαθμός δυσκολίας αν κοιτάξει κάποιος τα ονόματα… Φορλάν, Σουάρεζ, Καβάνι, Πογέτ, ακόμα και ο Γκαστόν Ραμίρεζ που έφτασε να είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές Ουρουγουανός παίκτης στην Αγγλία.

Λουίς Σουάρες (Λίβερπουλ, 2010 – 2014)

Ο «πιστολέρο» από το Σάλτο της Ουρουγουάης άφησε το δικό του στίγμα στη Λίβερπουλ και γενικότερα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Το εντυπωσιακό Μουντιάλ που έκανε το 2010 με την Σελέστε, η οποία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, χάρη στο δικό του «χεράκι», στην κυριολεξία, του έδωσε και την μεταγραφή στη Λίβερπουλ μερικούς μήνες αργότερα. Από την πρώτη του μισή σεζόν ουσιαστικά στους «Reds» ο Σουάρες άρχισε να ξεχωρίζει. Βοήθησε την ομάδα να τερματίσει στην έκτη θέση από την δωδέκατη που βρισκόταν όταν πήγε στο Άνφιλντ,

Το 2012 κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο στο Νησί, κατακτώντας το League Cup κόντρα στην Κάρντιφ ενώ την επόμενη σεζόν παρά το κακό πλασάρισμα της ομάδας στο πρωτάθλημα (7η θέση), εκείνος θα πετύχει συνολικά 30 γκολ αλλά είχε και καλύτερο. Την σεζόν 2013-14 η Λίβερπουλ μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με το περιβόητο γλίστρημα του Τζέραρντ ωστόσο ο Ουρουγουανός στράικερ έκανε μαγική σεζόν, πέτυχε 31 γκολ, μόλις ο έβδομος παίκτης που το κατάφερνε αυτό στην ιστορία της Premier ενώ κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη στην Ευρώπη.

Ντιέγκο Φορλάν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2001 – 2005)

Ο έτερος υπερταλαντούχος «Charrua», Ντιέγκο Φορλάν, πριν κάνει τη μεγάλη καριέρα του στα ισπανικά και ευρωπαϊκά γήπεδα, έμελλε να περάσει από την Αγγλία και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» τον Ιανουάριο του 2002 έκλεψαν τον Φορλάν μέσα από τα χέρια της Μίντλεσμπρο και τον έφεραν στο Ολντ Τράφορντ, έχοντας μεγάλες προσδοκίες. Η παραμονή του ωστόσο στο Μάντσεστερ δεν συνοδεύτηκε και από πολλά γκολ.

Τα δύο τέρματα που πέτυχε κόντρα στη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ έντεκα μήνες μετά την παρουσίασή του, τα οποία εκτός από τη νίκη, κράτησαν «ζωντανή» την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για τον τίτλο, τον οποίο και κατέκτησε στο τέλος, ήταν με διαφορά η καλύτερη στιγμή του Ουρουγουανού στα αγγλικά γήπεδα. Ενδεχομένως ο ίδιος να μην ταίριαξε στην ιδιοσυγκρασία του αγγλικού πρωταθλήματος, αν κρίνουμε από την συνέχεια της καριέρας του στο πιο οικείο για εκείνον ισπανικό πρωτάθλημα. Πριν πάρει μεταγραφή για την Βιγιαρεάλ, ο Φορλάν πρόλαβε να καταγράψει 96 συμμετοχές και 17 γκολ με την φανέλα της Γιουνάιτεντ.

Έντισον Καβάνι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2020 – 2022)

Ο «Matador» ύστερα από το επιτυχημένο πέρασμά του από την Παρί Σεν Ζερμέν, αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2020 να κάνει το βήμα και να αγωνιστεί στην Premier League για χάρη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η πρώτη σεζόν του Καβάνι ήταν σε γενικές γραμμές καλή με τον ίδιο να πετυχαίνει 10 γκολ σε σύνολο 26 εμφανίσεων, ωστόσο ήταν φανερό ότι ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό. Στη δεύτερη σεζόν του στους «κόκκινους διαβόλους» είχε να συναγωνιστεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τα γκολ του Πορτογάλου δεν του άφηναν χώρο για πολλές συμμετοχές. Ο Καβάνι παρόλα αυτά ακόμα και στα 35 του τίμησε και με το παραπάνω το συμβόλαιό του και όποτε χρειάστηκε πρόσφερε στον σύλλογο του Μάντσεστερ, γεγονός που οι φίλοι της Γιουνάιτεντ το αναγνώρισαν, με τον Ουρουγουανό να γίνεται ιδιαίτερα αγαπητός.

Γκουστάβο Πογέτ (Τσέλσι, 1997 – 2001 / Τότεναμ, 2001 – 2004)

Ο νυν προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, Γκουστάβο Πογέτ, πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με την προπονητική, έκανε μεγάλη καριέρα, ως ένας ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου. Οι πολύ καλές του εμφανίσεις με την φανέλα της Σαραγόσα στην Ισπανία, του δίνουν την ευκαιρία να μετακομίσει στην Αγγλία για χάρη της Τσέλσι, την σεζόν 1997-98. Δυστυχώς για τον Ουρουγουανό λίγο καιρό μετά την άφιξή του στο νησί παθαίνει χιαστού ωστόσο αυτό δεν τον πτόησε καθόλου.

Ο Πογιέτ θα επιστρέψει δυναμικά, θα βοηθήσει την Τσέλσι στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στην Στουτγάρδη, έχοντας πετύχει και γκολ στον ημιτελικό του Στάμφορντ Μπριτζ κόντρα στην Βιτσέντζα. Πολύ σημαντικό γκολ θα πετύχει και μερικούς μήνες αργότερα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, δίνοντας το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στους «μπλε». Στις επόμενες σεζόν του στην Τσέλσι θα καταφέρει να έχει σημαντικό ρόλο στην ομάδα και να γίνει αγαπητός στους οπαδούς ωστόσο η επιλογή του να πάει στην Τότεναμ τη σεζόν 2001-02 σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Με τα «σπιρούνια», ο Πογέτ θα κάνει μία γεμάτη πρώτη σεζόν με 40 συμμετοχές και 15 γκολ, ωστόσο στη συνέχεια άρχιζε σιγά σιγά να περιορίζεται σε «αναπληρωματικό» ρόλο.

Γκαστόν Ραμίρεζ ( Σαουθάμπτον, 2012 – 2015 / Χαλ 2014 / Μίντλεσμπρο 2015 – 2017)

Ο μέσος από το Fray Bentos της Ουρουγουάης, Γκαστόν Ραμίρεζ, «έφτιαξε» το όνομά του στα αγγλικά γήπεδα, ύστερα από το πέρασμά του στην ιταλική Μπολόνια. Το 2012, η Σαουθάμπτον δαπάνησε 12 εκατ. λίρες για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Με τους «Αγίους» ο Ραμίρεζ θα κάνει δύο αρκετά καλές σεζόν ωστόσο θα ταλαιπωρηθεί στη συνέχεια από διάφορους τραυματισμούς.

Την σεζόν 2014-15 δόθηκε δανεικός στη Χαλ με την οποία πραγματοποίησε 22 εμφανίσεις, μη μπορώντας όμως να αποτρέψει τον υποβιβασμό της ομάδας στο τέλος του πρωταθλήματος. Έχοντας ενημερωθεί ότι δεν θα έβρισκε χρόνο συμμετοχής στην επιστροφή του στη Σαουθάμπτον, αποφασίζει να πάει στην Μίντλεσμπρο, η οποία αγωνιζόταν στην Championship. Εκεί θα βοηθήσει την «Μπόρο» να πάρει την άνοδο ενώ την επόμενη σεζόν θα έχει βασικό ρόλο στην επιστροφή της ομάδας στα σαλόνια της Premier League. Σίγουρα δεν έκανε την καριέρα των προαναφερθέντων ωστόσο ο Ραμίρεζ έχει καταφέρει να είναι ο δεύτερος Ουρουγουανός σε συμμετοχές στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.



Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0