Football Talk

Τζόρτζιο Κιελίνι: Ένας ακόμα «αιώνιος Μπιανκονέρο» που θα πει αλλού το finito! (video)

Τζόρτζιο Κιελίνι: Ένας ακόμα «αιώνιος Μπιανκονέρο» που θα πει αλλού το finito! (video)

Ως κάτοικος Λος Άντζελες λογίζεται πλέον ο Τζόρτζιο Κιελίνι. Μια ακόμα «σημαία» της Γιουβέντους που αποχαιρέτησε το Τορίνο λίγο πριν τη «δύση» της καριέρας του, με το BN Sports κάνει αναδρομή στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Γιουβέντους και Κιελίνι είναι δυο ποδοσφαιρικές οντότητες με κοινή πορεία. Δυο κρίκοι άρρηκτα συνδεδεμένοι, η ύπαρξη των οποίων δεν νοούταν χωρίς την παρουσία του άλλου. Κι’ όμως, λίγο πριν «σβήσουν τα φώτα», ο κρίκος έσπασε και ο καθείς τραβάει το δικό του, ξεχωριστό δρόμο. Άλλωστε, ουδείς αναντικατάστατος.

Χρονιά αποχωρήσεων και νέων προκλήσεων αυτή που έπεται για τον Ιταλό αμυντικό. Λίγο πριν σβήσει 38 κεράκια στην τούρτα είπε addio στη «σκουάντρα ατζούρα» στο πρόσφατο Finalissima, αποχαιρετώντας μεταξύ άλλων και τους «Μπιανκονέρι» μετά από 17 (!) ολόκληρα χρόνια.

Ο «King Kong», που δεν αποχωρίστηκε ούτε στα δύσκολα (σκάνδαλο Calciopoli) τη Γιούβε,  ήρθε η ώρα να μεταναστεύσει σε άλλες πολιτείες, σηματοδοτώντας άλλη μια «μπιανκονέρο σημαία» που ξέφυγε από τον ιστό της λίγο πριν ολοκληρωθεί η έπαρση. Αγωνίστηκε 561 φορές για χάρη της, πανηγυρίζοντας 19 τίτλους μεταξύ άλλων. Το BN Sports θυμίζει τρεις ακόμα ηγέτες που αποχώρισαν από τη «Βέκια Σινιόρα» προς το τέλος της διαδρομής τους.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (703 συμμετοχές)

Κάποτε, ο Μαρσέλο Λίπι είχε πει για τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο: «Όταν μιλάς για τη Γιουβέντους, μιλάς για τον Ντελ Πιέρο». Και πως να μην είναι έτσι; Ο «Πιντουρίκιο» είναι πρώτος σε συμμετοχές και κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου (289 γκολ), έχοντας τεράστια διαφορά από το δεύτερο.

Το Σεπτέμβριο του 1993 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της και πέρασαν 19 χρόνια για να τη βγάλει από πάνω του, εκτός και αν έπαιζε για την πατρίδα του. Ένας χαρισματικός (μεσo)επιθετικός, που έγινε θρύλος της Γιούβε και δεν την εγκατέλειψε ούτε όταν υποβιβάσθηκε.

Το καλοκαίρι του 2012, ο «Μέγας Αλέξανδρος» του ιταλικού ποδοσφαίρου τράβηξε για άλλες πολιτείες, μακρινές. Πήγε στην Αυστραλία για μια διετία, για χάρη της Σίδνεϊ και το φινάλε δόθηκε στην Ινδία και τους Ντέλχι Ντάιναμος.

Τζιανλουίτζι Μπουφόν (683 συμμετοχές)

Ήταν 23 ετών όταν οι εμφανίσεις του με τους ανταγωνιστικούς τότε Παρμένσι, ανάγκαζαν τους ισχυρούς της γειτονικής χώρας να βγάλουν ένα μεγάλο ποσό (52 εκατομμύρια) από τα ταμεία τους για να τον κάνουν δικό τους. Η Γιουβέντους αναδείχθηκε νικήτρια στη «μάχη» της υπογραφής του, με τη συνέχεια να την αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Ο Τζίτζι έγινε ο «φύλακας-άγγελος» των γκολπόστ της «Μεγάλης Κυρίας» επί 17 συναπτά έτη. Έμεινε πιστός της «στρατιώτης» ακόμα και σε δυσοίωνες καταστάσεις, έζησε μαζί της ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, κατακρίθηκε όσο λίγοι, πανηγύρισε 22 τίτλους και εξιλεώθηκε. Μεγάλος του «καημός», έως και βάρος στη συνείδησή του, η μη κατάκτηση ενός Champions League με την αγαπημένη του Γιούβε.

Ένα χρόνο άντεξε μακριά από την Ιταλία, με το πέρασμά του από το Παρίσι να είναι σύντομο (σεζόν 2018-19). Και εκεί που φαινόταν να έχει κλείσει ο κύκλος του στο Τορίνο, εκείνος επέστρεψε. Φόρεσε για δυο ακόμα χρόνια τα γάντια της «Βέκια Σινιόρα», όμως δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί με τον πάγκο και έφυγε οριστικά για την ομάδα που ανδρώθηκε, την Πάρμα, για όσο αντέξει.

Ρομπέρτο Μπατέγκα (481 συμμετοχές)

Γέννημα-θρέμμα Γιουβεντίνος. Μεγάλωσε στα τμήματα υποδομών του συλλόγου και τίμησε τη φανέλα της όσο λίγοι. Σε ηλικία 19 ετών δόθηκε δανεικός στη Βαρέζε (1969) για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να επιστρέψει πιο έτοιμος πίσω. Όπερ και εγένετο.
roberto-bettega-juventus-turin-1603720868-49950.jpg

Απογειώθηκε με τον Τραπατόνι στον πάγκο και εξελίχθηκε σε πρώτο «βιολί». «Το λευκό φτερό» όπως ήταν το παρατσούκλι του, υπήρξε ένας χαρισματικός επιθετικός με έφεση στο σκοράρισμα, ο οποίος ταύτισε την καριέρα του με το σύλλογο. Πανηγύρισε με τη Γιουβέντους δέκα τίτλους και το κοντέρ σταμάτησε στις 481 συμμετοχές σε 13 χρόνια, όντας έκτος στη λίστα. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος αν σκεφτεί κάποιος ότι πλέον έχει επιμηκυνθεί το αγωνιστικό καλεντάρι και πως συνήθως οι παίκτες παίζουν περισσότερα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, φιγουράρει έως και τώρα στην τρίτη θέση των κορυφαίων σκόρερ της ομάδας με 179 τέρματα. Λίγο πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, άφησε την Ευρώπη για τον Καναδά και πιο συγκεκριμένα για τους Τορόντο Μπλίζαρντς (1983), με τα χρώματα των οποίων, πήρε «σύνταξη».

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0