Football Talk

Κατά… πατέρα κατά κύρη: Οι 4+1 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ακολούθησαν τα χνάρια των μπαμπάδων τους

Κατά… πατέρα κατά κύρη: Οι 4+1 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ακολούθησαν τα χνάρια των μπαμπάδων τους
Ο Έρλινγκ Χάαλαντ, είναι κι επίσημα ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, μέχρι το καλοκαίρι του 2027, φορώντας τα γαλάζια των «πολιτών» 22 χρόνια ακριβώς, μετά από τον πατέρα του Άλφι. Ο Νορβηγός, στράικερ, ακολούθησε των παράδειγμα συναδέλφων του, που και εκείνοι κατά το παρελθόν, βάδισαν στα χνάρια των μπαμπάδων τους, φορώντας τη φανέλα της ομάδας στην οποία μεσουράνησαν.

Πέρασαν 8.035 ημέρες από τότε που ο Άλφι Χάαλαντ, ανακοινωνόταν από την Μάντσεστερ Σίτι και το ημερολόγιο έγραφε 13 Ιουνίου του 2000. Ποιος θα φανταζόταν ότι 22 χρόνια αργότερα, ο γιός του Έρλινγκ, θα φορούσε την ίδια φανέλα, την ίδια ημέρα, συνεχίζοντας την κληρονομιά του βετεράνου Νορβηγού μέσου, ο οποίος, διένυσε τις καλύτερες ποδοσφαιρικές του στιγμές στο Μάντσεστερ.

Ωστόσο, ο θηριώδης Έρλινγκ Χάαλαντ, δεν είναι ο μοναδικός, που βαδίζει στα χνάρια του μπαμπά του, καθώς, στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που το επίθετο τους, τυπώθηκε ξανά στη φανέλα ενός συλλόγου, με διαφορά κάποιων ετών, μετατρέποντας τον σε οικογενειακό… καταφύγιο.

Οι «Βάσκοι» Αλόνσο που κατέληξαν…αντίπαλοι
alonsos.jpg

Ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιτυχημένους Ισπανούς ποδοσφαιριστές των τελευταίων ετών, είναι ο 40χρονος πλέον Τσάμπι Αλόνσο. Ο βετεράνος αμυντικός, μέσος, διέγραψε μια εκπληκτική ποδοσφαιρική καριέρα, στη διάρκεια της οποίας, αγωνίστηκε σε μεγάλους συλλόγους, όπως η Λίβερπουλ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου, με τις οποίες κατέκτησε πολλούς σημαντικούς τίτλους. Πριν ωστόσο, κάνει το βήμα παραπάνω, ο Τσάμπι Αλόνσο, αγωνίστηκε σε ομάδες της χώρας των Βάσκων, όπως η Αντικουόκο, η Έιμπαρ αλλά και η αγαπημένη του Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Στην τελευταία ωστόσο, είχε αγωνιστεί και ο πατέρας του, Περίκο, από το 1977 μέχρι και το 1982, καταφέρνοντας μάλιστα να κατακτήσει και δύο πρωταθλήματα, τις σεζόν 1980/81 και 1981/82. Παρόλα αυτά, ο… πατέρας Αλόνσο, κατέληξε να αγωνίζεται στο Καμπ Νου, με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, σε αντίθεση με τον γιο του, που 27 χρόνια αργότερα, ντύθηκε στα λευκά για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Γιόχαν Κρόιφ και ο… γιός του
CRUYFFS.jpg

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν, ότι ο Γιόχαν Κρόιφ, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός», αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην εξέλιξη του αθλήματος, τόσο εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, όσο και εκτός, αφού κατάφερε, να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα τη δεκαετία του 1990. To θρυλικό «14» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μεσουράνησε τόσο με τον Άγιαξ της δεκαετίας του 1970, όσο και με την Μπαρτσελόνα στην οποία αγωνίστηκε για πέντε χρόνια. Με την απόσυρση του από την ενεργό δράση το 1984, αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες του στο ποδόσφαιρο από τη θέση του προπονητή, αρχής γενομένης από τον πάγκο του Αίαντα, όπου κάθισε μέχρι το 1988, μετακομίζοντας ξανά στη Βαρκελώνη.

Το 1994 κι ενώ καθόταν ήδη για αρκετά χρόνια στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, αποφάσισε να κάνει επαγγελματία τον γιο του, Ζόρντι, που αγωνιζόταν ήδη για μια εξαετία στα τμήματα υποδομής των «μπλαουγκράνα». Ωστόσο, ο αείμνηστος Γιόχαν, μετά την αποχώρηση του το 1996 από το Καμπ Νου, είδε και τον πολυαγαπημένο του γιο, να εγκαταλείπει την Καταλονία, με προορισμό του την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας καταγράψει 53 εμφανίσεις και 11 γκολ με την πρώτη ομάδα.

Μια γαλλική οικογένεια γεμάτη… «μερένχες»
zidanes.jpg

Ήταν Ιούλιος του 2001, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης, έκανε δικό της τον Ζινεντίν Ζιντάν, από τη Γιουβέντους. Σήμερα 21 χρόνια μετά, ο «Ζιζού», αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συλλόγου, αφού κατέκτησε ως παίκτης και ως προπονητής, συνολικά 17 τίτλους με τους «μερένχες», με αποκορύφωμα τα τρία συνεχόμενα Champions League, από το 2016, έως και το 2018.

Εκτός όμως από τον Ζινεντίν, τη φανέλα με το στέμμα, φόρεσε και ο γιός του, Λούκα, ο οποίος αγωνίζεται στη θέση του τερματοφύλακα και είχε τη χαρά, να κληρονομήσει λίγη από την… αίγλη του μπαμπά του κατακτώντας μαζί του πέντε τρόπαια.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το επίθετο, Ζίνταν, θα συνεχίσει να «τυπώνεται» και τα επόμενα χρόνια, στο πίσω μέρος της φανέλας των «μπλάνκος» , καθώς και οι υπόλοιποι τέσσερις γιοί της οικογενείας, είτε έχουν αγωνιστεί, είτε αγωνίζονται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου.

Δύο αμυντικοί, ένα περιβραχιόνιο
blinds_1.jpg

Φεύγουμε από την Ισπανία και ταξιδεύουμε στην Ολλανδία και το Άμστερνταμ. Εκεί, υπάρχει ο μεγάλος Άγιαξ, που αποτελεί ένα κορυφαίο «εργοστάσιο» παραγωγής ποδοσφαιριστών. Σε αυτό τον σύλλογο, έχουν αγωνιστεί μεγάλοι ποδοσφαιριστές, μέσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο αρχηγός του τη δεκαετία του 1990, Ντάνι Μπλιντ. Ο Ολλανδός αμυντικός, αγωνίστηκε για 13 χρόνια με τη φανέλα του «Αίαντα», κατακτώντας με αυτόν, συνολικά 17 τίτλους, εις εκ των οποίων, το Kύπελλο UEFA του 1992 και το Champions League του 1995. Σε αυτή του την πορεία, θεατής ο μικρός γιος του Nτάλεϊ, που ήθελε, να μοιάσει στον μπαμπά του, φορώντας αυτή την ιστορική φανέλα.

Το όνειρο του έγινε πραγματικότητα το 2009, όταν πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση με την πρώτη ομάδα, στην οποία αγωνίστηκε για έναν χρόνο, αφού δόθηκε δανεικός στη Χρόνινγκεν το 2010 για έξι μήνες. Το 2014, και μετά από τέσσερα χρόνια παραμονής του στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», αποχώρησε για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όμως, το 2018, επέστρεψε ξανά στο Άμστερνταμ, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα, έχοντας καταγράψει ως τώρα, 312 συμμετοχές.

Οι τρεις γενιές Μαλντίνι
maldinis.jpg

Όπως και στις παραπάνω περιπτώσεις, έτσι και η Μίλαν, έχει καταγράψει τη δική της, οικογενειακή «δυναστεία». Η αρχή έγινε το 1954, όταν ο κεντρικός αμυντικός, Τσέζαρε Μαλντίνι, φορούσε τη φανέλα των «ροσονέρι», για να μετατραπεί, σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην άμυνα της ομάδας, στην οποία αγωνίστηκε για 12 ολόκληρα χρόνια, κατακτώντας ένα κύπελλο πρωταθλητριών και τέσσερα πρωταθλήματα Ιταλίας. 19 χρόνια αργότερα, ο γιος του Πάολο, πραγματοποιούσε και αυτός το ντεμπούτο του με τη Μίλαν, στην οποία αγωνίστηκε για 24 ολόκληρα χρόνια, κατακτώντας, 26 τίτλους.

Σήμερα, η «οικογενειοκρατία» των Μαλντίνι, συνεχίζεται, από τον 20χρονο Ντάνιελ, που πήρε το «βάπτισμα του πυρός» το 2020 και αναμένεται να γράψει και αυτός τη δική του ιστορία στο Σαν Σίρο.

Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0