Football Talk

Υπάρχει προπονητής στην ιστορία της Εθνικής με 2/2 στο ξεκίνημα και «μηδέν» παθητικό; Μόνο ο Γκουστάβο Πογέτ!

Υπάρχει προπονητής στην ιστορία της Εθνικής με 2/2 στο ξεκίνημα και «μηδέν» παθητικό; Μόνο ο Γκουστάβο Πογέτ!

Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα την θητεία του στην Εθνική μας ομάδα ο Γκουστάβο Πογέτ. Είναι δεδομένο. Πήρε το «διπλό» στην Βόρεια Ιρλανδία με το γκολ του Τάσου Μπακασέτα, η ιστορία επαναλήφθηκε και στην Πρίστινα και πλέον ο Ουρουγουανός είναι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος που μετρά δύο νίκες σε ισάριθμες, επίσημες υποχρεώσεις, δίχως να έχει δεχθεί γκολ!

Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένας προπονητής την θητεία του στον πάγκο μίας ομάδας από δύο εκτός έδρας επικρατήσεις, με 1-0 και «μηδέν» παθητικό τερμάτων; Σίγουρα ναι, αν σκόραρε σε 180 λεπτά, περισσότερες φορές.

Ωστόσο, οι βαθμοί και πάλι ίδιοι θα ήταν. Και ο Γκουστάβο Πογέτ δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα να ανοίγεται απέναντι σε Βόρεια Ιρλανδία και Κόσοβο, ενώ επικρατούσε με 1-0, για να βρει περισσότερα τέρματα. Εξασφάλισε μία σταθερή ανασταλτική λειτουργία, θα μπορούσε να είχε σκοράρει και άλλα γκολ, αλλά από εκεί και πέρα, οι βαθμοί είναι αυτοί που μετρούν. Και την δεδομένη χρονική στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του 2ου ομίλου, έχοντας το απόλυτο!

Επικράτησε στην Βόρεια Ιρλανδία με ωραίο δεξί σουτ του Τάσου Μπακασέτα, έκανε το ίδιο και στην Πρίστινα κόντρα στο Κόσοβο, με τον ίδιο σκόρερ και το ίδιο τελικό σκορ, και ο Γκουστάβο Πογέτ «έγραψε» ιστορία.


Γιατί αυτό; Διότι είναι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Εθνικής μας ομάδας που ξεκινά με 2/2 τις επίσημες υποχρεώσεις του, δίχως να έχει δεχθεί και γκολ. Μία αναζήτηση στα αποτελέσματα των προκατόχων του αποδεικνύει το εν λόγω συμπέρασμα, μιας και αρκετοί έχουν κάνει το 2/2, αλλά όλοι έχουν δεχθεί τουλάχιστον ένα γκολ.

Πιο κοντά από όλους είχε φτάσει ο Κωνσταντίνος Πολυχρονίου, στα προκριματικά του EURO του 1994. Μέτρησε τέσσερις συνεχόμενες νίκες σε επίσημα ματς, με το παθητικό τερμάτων υπέρ μας να είναι 12-1. Αυτό το ένα γκολ όμως κάνει την διαφορά και είναι το… αυτογκόλ που είχε βάλει ο Αποστολάκης, στο ντεμπούτο του Πολυχρονίου, στην εκτός έδρας νίκη απέναντι στα Νησιά Φερόε με 5-1!

253234.jpg

Παρόλα αυτά, η επιτυχία και το επίτευγμα του Γκουστάβο Πογέτ δεν περιορίζεται εκεί, διότι αισίως έγινε και ο δεύτερος ξένος προπονητής στην ιστορία της Εθνικής μας ομάδας που ξεκινά απλώς με το απόλυτο στις δύο πρώτες του αναμετρήσεις.

Να το δούμε αναλυτικά; Πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της Ελλάδας ήταν ο Βιρόνε Μαρτίνι, το 1957, όπου κατέγραψε μία ισοπαλία με την Γιουγκοσλαβία και ήττα με 2-1 από την Ρουμανία.

Ακολούθησε ο Γάλλος Πολ Μπαρόν, δύο χρόνια αργότερα, με τρία φιλικά, τρεις ήττες και 12-1 παθητικό τερμάτων, για να έρθει 10 χρόνια μετά ο Βορειοϊρλανδός  Μπίλι Μπίγχαμ, που έδωσε έξι αναμετρήσεις από τον Νοέμβριο του 1971 μέχρι και τον Δεκέμβρη του 1972!

Πήρε μόλις μία νίκη σε πέντε φιλικά και δεν σκόραρε σε κανένα από τα δύο πρώτα επίσημα, απέναντι σε Αγγλία (0-2) και Γιουγκοσλαβία (1-0).

Περνάμε στην εποχή του Άνχελ Ιορντανέσκου, που έκανε ντεμπούτο στις 6 Σεπτεμβρίου του 1998, στα προκριματικά του EURO! Το ντεμπούτο του ήταν… θετικό, καθώς απέσπασε ισοπαλία με 2-2 κόντρα στην Σλοβενία, ενώ επικράτησε της Γεωργίας με 3-0, για να κρατήσει το «μηδέν» σε δεύτερο σερί ματς, απέναντι στην Αλβανία, μακριά από την Ελλάδα.

Και προχωράμε σε αυτούς που άπαντες θυμόμαστε, με πρώτο τον Ότο Ρεχάγκελ, που ναι μεν μας οδήγησε στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας μας, με την κατάκτηση του EURO 2004, αλλά η πορεία του δεν είχε ξεκινήσει το ίδιο… ονειρικά, μιας και είχε ηττηθεί με 5-1 από την Φινλανδία, παρουσιάζοντας βελτίωση στο επόμενο παιχνίδι (2-2) με την Αγγλία.

oto.jpg

Ακολούθησε ο Κλαούντιο Ρανιέρι, που αποχώρησε άμεσα, με απολογισμό τρεις ήττες και μία ισοπαλία και δίχως να έχει διατηρήσει κάποιο clean sheet, για να έρθει ο Σέρχιο Μαρκαριάν, που με τρία ματς στον πάγκο, συνδέθηκε κυρίως με την ήττα από τα  Νησιά Φερόε και όχι για τις «λευκές» ισοπαλίες κόντρα σε Ουγγαρία και Πολωνία.

Και φτάνουμε στον Μίχαελ Σκίμπε. Τον μοναδικό που μπορεί να δει στον Γκουστάβο Πογέτ, όσα πραγματοποίησε ο ίδιος πριν από επτά χρόνια, στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Κέρδισε στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι το Γιβραλτάρ με 4-1 και διατήρησε το μομέντουμ στο 2-0 με την Κύπρο. Για την ιστορία, απλώς να αναφέρουμε πως το καλό… τρίτωσε με το «διπλό» στην Εσθονία, ενώ για να ηττηθεί χρειάστηκαν 23 μήνες από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ελλάδας (1-2 από το Βέλγιο).

Ο τελευταίος ξένος που ανέλαβε τις τύχες μας πριν τον Γκουστάβο Πογέτ ήταν ο Τζον Φαν’τ Σχιπ, που αν και άφησε θετικές εντυπώσεις εν γένει με την εικόνα του, δεν είχε ξεκινήσει με νίκη, έχοντας ως απολογισμό έναν βαθμό (0-0 με το Λιχτενστάιν και ήττα από την Φινλανδία)!

tzon_fant_ship.jpg

Συνεπώς, ναι, ο Γκουστάβο Πογέτ «έγραψε» ιστορία στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας. Είναι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της που ξεκινά με 2/2 και «μηδέν» παθητικό και ο μόλις ο δεύτερο ξένος που μετά από 180 αγωνιστικά λεπτά, έχει ως απολογισμό έξι βαθμούς. Πώς να μην δημιουργεί σε κάποιον υψηλές προσδοκίες;

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0