Football Talk

Τα «διαμάντια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που προήλθαν από το… εργοστάσιο της Οσέρ! (video)

Τα «διαμάντια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που προήλθαν από το… εργοστάσιο της Οσέρ! (video)

Δέκα χρόνια έπρεπε να περάσουν για να επιστρέψει η Οσέρ στα μεγάλα σαλόνια της Γαλλίας και το BN Sports σας θυμίζει έξι ονόματα που μεγαλούργησαν μέσα από τον γαλλικό σύλλογο και έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Τα χρόνια περνούν και οι ομάδες αλλάζουν. Ιστορικοί σύλλογοι που έχουν «καθηλωθεί» στο καροτσάκι των χαμηλών κατηγοριών και μοιάζουν ανήμποροι να ξεφύγουν από αυτό, με τη μοίρα τους να δείχνει μακριά από τα μεγάλα σαλόνια. Μέχρι να γίνει το… θαύμα. Εκείνο που θα επαναφέρει στον λαό τους αυτό που επιζητούν όλα αυτά τα χρόνια που τρέχουν από το ένα γήπεδο στο άλλο.

Το βράδυ της Κυριακής (29/5), η Οσέρ έκανε όλο το γαλλικό ποδόσφαιρο να την κοιτάξει ξανά. Από τη μία επειδή έριξε τη Σεντ Ετιέν στη δεύτερη κατηγορία έπειτα από 18 χρόνια και από την άλλη, γιατί εκείνη επέστρεψε στη Ligue 1 μετά από δέκα χρόνια. Το BN Sports παίρνει την ευκαιρία και σας παρουσιάζει έξι ποδοσφαιριστές που έγραψαν και γράφουν ιστορία, έχοντας περάσει από τον γαλλικό σύλλογο.

Ζαν-Αλαίν Μπουμσόνγκ

Το ελληνικό κοινό τον έμαθε για τα… καλά όταν έκλεισε μία γεμάτη τριετία στον Παναθηναϊκό πριν «κρεμάσει» τα παπούτσια του. Ο Ζαν-Αλαίν Μπουμσόνγκ αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα στόπερ του 21ου αιώνα στη Γαλλία καθώς αγωνίστηκε τόσο με τη Γιουβέντους όσο και τις Λιόν, Νιούκαστλ και Ρείντζερς. Ωστόσο, εκτός από το ότι ανδρώθηκε με τη Χάβρη, έκανε το μεγάλο… μπαμ στην Οσέρ.

Το καλοκαίρι του 2000, ο γαλλικός σύλλογος τον κάνει δικό του με ελεύθερη μεταγραφή και μένει εκεί για τέσσερα χρόνια. Μέτρησε συνολικά 173 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε έξι γκολ πριν φύγει για τη Σκωτία (πάλι ως ελεύθερος). Αξιοσημείωτο πως όσο ήταν στην Οσέρ, έκανε και την πρώτη του επίσημη συμμετοχή με την Εθνική Γαλλίας.

Jean Alain Boumsong, Auxerre  (Photo by Matthew Ashton/EMPICS via Getty Images)

Σεμπαστιάν Αλέ

Το μεγάλο πολυβόλο του Άγιαξ και ο μόνος της λίστας που έζησε από κοντά τον εφιάλτη της δεύτερης κατηγορίας. Ο Σεμπαστιάν Αλέ ξεπετάχτηκε από τις ακαδημίες της Οσέρ και το 2012 έγινε επαγγελματίας σε ηλικία 18 ετών. Έμεινε για συνολικά 2,5 χρόνια στους Γάλλους μέχρι να τον ξεχωρίσει η Ουτρέχτη και να τον αποκτήσει, αρχικά ως δανεικός, και στη συνέχεια με κανονική μεταγραφή ύψους 750 χιλιάδων ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η ιστορία του είναι γνωστή. Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Γουέστ Χαμ και τώρα Άγιαξ. Μία διαδρομή που κόστισε στις ομάδες συνολικά 85 εκατ. ευρώ (!) για να τινάζει τα δίχτυα των αντιπάλων. Αυτή τη στιγμή, στην Ολλανδία, είναι από τα μεγαλύτερα «όπλα» των πρωταθλητών της χώρας, αφού μόνο φέτος, έχει 34 γκολ σε 43 ματς.

Haller7263.jpg

Φιλίπ Μεξές

Από τις πιο cult μορφές του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ένας Γάλλος στη Ρώμη όπως έλεγαν τότε. Ο Φιλίπ Μεξές αποφάσισε στα 16 του να αρνηθεί το επαγγελματικό συμβόλαιο της Τουλούζ και να δεχθεί να ενσωματωθεί στην Κ19 της Οσέρ. Απόφαση που του άλλαξε όλη τη ζωή όπως φάνηκε στη συνέχεια. Το 1999 έγινε επαγγελματίας και για μία πενταετία έγραφε ιστορία με τα μπλε των Γάλλων.

Οκτώ γκολ σε 168 συμμετοχές για τον διεθνή αμυντικό που το καλοκαίρι του 2004, έπεισε τη Ρόμα να βγάλει από τα ταμεία της επτά εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Υπηρέτησε για επτά χρόνια τη φανέλα των Ρωμαίων πριν μεταβεί στη Μίλαν όπου και έκλεισε την καριέρα του. Φυσικά, είναι από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που πάτησαν στα ιταλικά γήπεδα και προήλθαν από τη Γαλλία.

DORTMUND - 25 SEPTEMBER:  Philippe Mexes of Auxerre during the UEFA Champions League First Phase Group A match between Borussia Dortmund and Auxerre at the Westfalenstadion in Dortmund, Germany on September 25, 2002. Dortmund won 2-1. (Photo by Stuart Franklin/Getty Images)

Ερίκ Καντονά

Είναι το καλύτερο… προϊόν που έβγαλε η Οσέρ. Ο Ερίκ Καντονά βρέθηκε στις ακαδημίες της ομάδας το 1981 και εκεί ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο του. Ο Γάλλος επιθετικός ανδρώθηκε με τον γαλλικό σύλλογο, έπαιξε δανεικός στη Μαρτίγκ και μετά επέστρεψε για να μείνει συνολικά δύο χρόνια. Δηλαδή μέχρι η Μαρσέιγ να δαπανήσει 3,3 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το παραμύθι του. Τα 23 γκολ σε 82 συμμετοχές με την Οσέρ ήταν απλά η αρχή. Μπορντό, Μονπελιέ, Νιμ, Λιντς και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η πορεία του διεθνή άσου μέχρι την κορυφή του πλανήτη. Πέντε πρωταθλήματα Αγγλίας, δύο Γαλλίας και το 1993/94 παίκτης της χρονιάς στους «κόκκινους διαβόλους».

Λοράν Μπλαν

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, ο Λοράν Μπλαν δεν ξεπήδησε από τις ακαδημίες της Οσέρ αλλά υπηρέτησε τη φανέλα της για ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, είχε αγωνιστεί σε Μονπελιέ, Νάπολι, Νιμ και Σεντ Ετιέν πριν πάει στον γαλλικό σύλλογο. Ένας χρόνος ήταν αρκετός για να γίνει η… εκτόξευση και να βρεθεί στη Μπαρτσελόνα, έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Ο Γάλλος αμυντικός έπαιξε σε 30 παιχνίδια έχοντας απολογισμό τέσσερα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ κατέκτησε τόσο το κύπελλο όσο και το πρωτάθλημα Γαλλίας. Έπειτα έπαιξε σε Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μαρσέιγ κατακτώντας τα πάντα, όπως και με την Εθνική Γαλλίας (Μουντιάλ και EURO). Φυσικά, η πορεία του σε Μπορντό, Εθνική Γαλλίας και Παρί Σεν Ζερμέν ως προπονητής, είναι αυτή που τον κρατάει δυναμικά στο προσκήνιο.

Τζιμπρίλ Σισέ

Ίσως, ο κορυφαίος ξένος γκολτζής που πέρασε από την Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2009, ο Παναθηναϊκός ενεργοποιεί τη «βόμβα» και φέρνει στη χώρα μας τον Τζιμπρίλ Σισέ. Συνολικά, βγάζει από τα ταμεία του οκτώ εκατ. ευρώ για τον διεθνή φορ και εκείνος, αποζημιώνει το ποσό με 55 γκολ, 16 ασίστ και ένα νταμπλ σε δύο χρόνια. Ωστόσο, η αρχή έγινε και για αυτόν, στην Οσέρ.

Ο γαλλικός σύλλογος τον ξεχώρισε το 1998 όταν έβγαζε μάτια με την Κ19 της Νιμ. Με ελεύθερη μεταγραφή, τον κάνει δικό της και μέχρι το καλοκαίρι του 2004, τον βλέπει να ματώνει τα δίχτυα. Σε 167 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνει 89 γκολ (τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην καριέρα του) και αναδεικνύεται δύο φορές πρώτος σκόρερ της Ligue 1. Παράλληλα, κατακτάει ένα κύπελλο Γαλλίας και κερδίζει μία μεταγραφή ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη Λίβερπουλ.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0