Football Talk

Εισβολές οπαδών σε Αγγλία και Γαλλία: Καθρέφτης της κοινωνίας το ποδόσφαιρο και της… μοιάζει (video)

Εισβολές οπαδών σε Αγγλία και Γαλλία: Καθρέφτης της κοινωνίας το ποδόσφαιρο και της… μοιάζει (video)

Αναφέρεται συχνά ότι το ποδόσφαιρο είναι κατά κάποιο τρόπο ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Και αν στην Ελλάδα συμφωνούμε όλοι ότι έχουμε το ποδόσφαιρο που μας αξίζει, όσο σκληρό και αν ακούγεται, στην περίπτωση της Αγγλίας και της Γαλλίας το σοκ είναι μεγαλύτερο. Μόνο που δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο, είναι κάτι που ξεπερνά το ποδόσφαιρο και έχει να κάνει φυσικά με την κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνοι, καμία σχέση η ελληνική κοινωνία με την βρετανική ή την γαλλική, όπως φυσικά το ίδιο ισχύει και για το ποδόσφαιρο των χωρών, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, θα ήταν άτοπο άλλωστε. Προφανώς πρόκειται για πιο άρτια οργανωμένες κοινωνίες, ειδικά η βρετανική, όπως και για δύο από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο.

Έχουμε όμως ένα δεδομένο. Όσον αφορά την Αγγλία, πρέπει να πάμε αρκετά χρόνια πίσω, δεκαετία ’70 και ’80, σε εποχές μαύρες για το αγγλικό ποδόσφαιρο όσον αφορά τον χουλιγκανισμό στη χώρα, για να δούμε τόσα περιστατικά εισβολής οπαδών μαζεμένα, σε ένα κράτος που μετά τα γεγονότα σε «Χέιζελ» και «Χίλσμπορο» εξάλειψε ολοκληρωτικά τη βία μέσα στα γήπεδα.

Η «εβδομάδα ντροπής» για το ποδόσφαιρο όπως χαρακτηρίστηκε στο Νησί

Όλα ξεκίνησαν, την Τρίτη 17/5, στο City Ground και στον επαναληπτικό ημιτελικό ανόδου στην Premier League μεταξύ Νότινγκαμ Φόρεστ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, με την πρώτη να παίρνει την πρόκριση στα πέναλτι. Ο αγώνας σημαδεύτηκε όμως από την είσοδο  χιλιάδων οπαδών της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν, με έναν εξ αυτών να επιτίθεται στον αρχηγό της Σέφιλντ και πρώην παίκτη της Νότιγχαμ, Μπίλι Σαρπ

Μία ημέρα αργότερα, έλαβε χώρα το σκηνικό χάους, για τα αγγλικά δεδομένα, στον ημιτελικό της League Two, μεταξύ Νορθάμπτον και Μάνσφιλντ, με τους οπαδούς των γηπεδούχων, να εισβάλλουν έξαλλοι μετά το τέλος του αγώνα. Μάλιστα, υπήρξε και εκτόξευση φωτοβολίδων προς τους παίκτες της Μάνσφιλντ ενώ δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες μεταξύ τους.

Και ενώ ήδη έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων για αυτά τα περιστατικά, την επόμενη κιόλας μέρα γίνονται ακόμα δύο!  Στο Vale Park, Πορτ Βέιλ και Σουίντον αναμετρήθηκαν στο άλλο ζευγάρι των ημιτελικών της League Two, το οποίο επισκιάστηκε και αυτό από εισβολή οπαδών! Οι οπαδοί των γηπεδούχων αποφάσισαν να μπουν μέσα στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν ωστόσο κάποιοι ανεγκέφαλοι επιτέθηκαν στους παίκτες της Σουίντον, με τους Μπεν Γκλάντουιν, Τζέικ Ο’Μπράιεν και Τζακ Πέιν να πιάνονται στα χέρια με κάποιους από αυτούς!

Την ίδια στιγμή, στο Goodison Park είχαμε την είσοδο των οπαδών της Έβερτον στη νίκη παραμονής κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας και μάλιστα δύο φορές! Και αν στη πρώτη δεν έγινε κάτι σοβαρό, στη δεύτερη, μετά το τέλος του αγώνα, προέκυψε το επεισόδιο με τον οπαδό των «ζαχαρωτών» και τον προπονητή της Πάλας, Πατρίκ Βιεϊρά.

Ο κύκλος των περιστατικών έκλεισε με το τέλος της αναμέτρησης της Μάντσεστερ Σίτι και της Άστον Βίλα, την τελευταία αγωνιστική της Premier League. Μετά το τέλος του αγώνα, χιλιάδες οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο και ο προπονητής της Άστον Βίλα, Στίβεν Τζέραρντ, κατήγγειλε επίθεση στον τερματοφύλακα της ομάδας του, Όλσεν, κατά την επιστροφή του στα αποδυτήρια, υποστηρίζοντας ότι χτύπησαν τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ στο κεφάλι! Μάλιστα, το περιστατικό επιβεβαίωσε και η ίδια η Μάντσεστερ Σίτι με ανακοίνωση στην οποία απολογήθηκε για το περιστατικό.


 

Δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο, αλλά με την κοινωνία συνολικά

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλα αυτά τα περιστατικά είναι τυχαία ή μεμονωμένα, ότι απλά έτυχε και έπεσαν μαζί χρονικά ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια δεδομένα.

Στην Αγγλία, τα επεισόδια μεταξύ οπαδών μέσα στο γήπεδο είχαν εκλείψει, πόσο μάλλον όταν αυτά συνοδεύονται από περιστατικά βίας. Ναι, οπαδική βία υπάρχει στο Νησί, όχι όμως στα γήπεδα, αυτό είναι γνωστό. Γι’αυτό και έχει προκαλέσει αίσθηση όλη αυτή η έκρηξη του κόσμου σε αυτά τα παιχνίδια. Οι εισβολές οπαδών ήταν τόσα χρόνια κατά κάποιο τρόπο μία άγνωστη συνθήκη για τους Άγγλους και πλέον τις βλέπουμε όλο και πιο συχνά.

Το πόσο μεγάλη βαρύτητα έχει το όλο θέμα φάνηκε και από την κίνηση της αγγλικής ομοσπονδίας να βγάλει ανακοίνωση και να δείξει την ανησυχία της για την «αντικοινωνική συμπεριφορά» των οπαδών των ομάδων. Παράλληλα, στο τέλος της ανακοίνωσης, έκανε λόγο για επανεξέταση των κανονισμών με γνώμονα την εξάλειψη αυτής της συμπεριφοράς και την διασφάλιση της ασφάλειας όλων. Οπότε όπως καταλαβαίνει κανείς δεν μιλάμε για κάτι τυχαίο και προπαντός δεν μιλάμε για κάτι που αφορά μόνο το ποδόσφαιρο…

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, το βίαιο έγκλημα σε γενικότερο πλαίσιο, στην Αγγλία, βρίσκεται σε μία διαρκή άνοδο από το 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις έρευνες, τα φαινόμενα βίας κατά την διάρκεια του lockdown μπορεί να μειώθηκαν, πράγμα απόλυτα λογικό, ωστόσο με την άρση των περιορισμών καταγράφεται μία πολύ σημαντική αύξηση.

βια_αγγλία.png

Είναι επόμενο, όταν υπάρχει τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα, το ποδόσφαιρο να μη μείνει ανεπηρέαστο. Μιλάμε για το πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο, η βάση του είναι η κοινωνία και όταν αυτή μαστίζεται από φαινόμενα βίας τότε είναι δεδομένο ότι θα αρχίσει να μαστίζεται και το ίδιο το άθλημα.

Μία γενικευμένη κατάσταση που δεν έχει να κάνει με χώρα ή εθνικότητα

Η Γαλλία από την άλλη έχει αρκετά κοινωνικά προβλήματα να λύσει που διαιωνίζονται έδω και αρκετό καιρό και οι φίλαθλοι βρίσκουν ως διέξοδο για να ξεσπάσουν το δύσμοιρο ποδόσφαιρο… Τελευταίο παράδειγμα τα απίστευτα επεισόδια που ξέσπασαν μετά τον αγώνα που έκρινε την κατηγορία ανάμεσα στη Σεντ Ετιέν και την Οσέρ, με τους γηπεδούχους να χάνουν στη διαδικασία των πέναλτι και να υποβιβάζονται στη Ligue 2. Με το που τελείωσε ο αγώνας, οι οπαδοί των «στεφανουά» εισέβαλλαν σε έξαλλη κατάσταση και πήραν στο κυνήγι όποιον βρήκαν μπροστά τους τους ενώ παράλληλα εκτόξευσαν δεκάδες φωτοβολίδες προς τις εξέδρες και την φυσούνα!

Ήταν το αποκορύφωμα, μιας σεζόν γεμάτης βία στη Γαλλία, η οποία τελείωσε όπως ακριβώς είχε ξεκινήσει. Για δύο μήνες στην αρχή του πρωταθλήματος γίνονταν συνεχώς επεισόδια στα γαλλικά γήπεδα. Από την επίθεση στον Βαλεντίν Ρονζιέ στην πρώτη αγωνιστική, στο ματς-ντροπή ανάμεσα στη Νις και την Μαρσέιγ με σύρραξη και διακοπή και τέλος στο «μαύρο» Σεπτέμβρη με τέσσερα περιστατικά εισβολής οπαδών και συμπλοκής μεταξύ τους. Και φυσικά η κατάσταση συνεχίστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς που έκλεισε φυσικά με τις θλιβερές εικόνες στο γήπεδο Geoffroy-Guichard.

Η κοινωνία βράζει και αυτό δεν έχει να κάνει με την χώρα και την εθνικότητα. Ο κόσμος γίνεται μέρα με τη μέρα πιο σκληρός και αυτό αν δεν το βλέπουμε μάλλον θα είμαστε τυφλοί ή καλύτερα «θα κάνουμε» ότι είμαστε. Η πανδημία έκανε ακόμα πιο δυσχερή την κατάσταση και η υπομονή απ’ότι φαίνεται έχει φτάσει στα όριά της.

Βεβαίως το σύστημα σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία ή η Γαλλία είναι τέτοιο που μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση, θεωρητικά τουλάχιστον, σε αντίθεση μάλλον με τα μέρη μας, με την ευχή βεβαίως αυτό να αλλάξει. Είναι εξίσου σίγουρο ότι οι αρμόδιοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα πάρουν συγκεκριμένα μέτρα, αυτό είναι δεδομένο.

Το να μπει ένας οπαδός στο γήπεδο, στο τέλος ενός σημαντικού αγώνα και να πανηγυρίσει με την ομάδα του χωρίς ακρότητες ναι μεν δεν είναι σωστό αλλά είναι ελεγχόμενα «ρομαντικό». Το να γίνεται όμως εισβολή και να βλέπουμε φαινόμενα βίας είναι ΜΟΝΟ κατακριτέο. Η βλακεία όμως στον άνθρωπο είναι δυστυχώς ανίκητη, αν δεν ήταν, ο κόσμος θα ήταν σίγουρα διαφορετικός και πολύ καλύτερος…

Αντώνης Κεφαλωνίτης


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0