Football Talk

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ρέιντζερς: Οι πέντε Έλληνες «αετοί», ο ένας... Σκωτσέζος και ο «διπλός πράκτορας»! (video)

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ρέιντζερς: Οι πέντε Έλληνες «αετοί», ο ένας... Σκωτσέζος και ο «διπλός πράκτορας»! (video)
Η ώρα του μεγάλου τελικού στο φετινό Europa League έφτασε, με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και τη Ρέιντζερς να διεκδικούν το τρόπαιο (18/05, 22:00), δίνοντας την αφορμή για μία αναδρομή, στους Έλληνες που φόρεσαν τη φανέλα είτε της μίας, είτε της άλλης. Μία κατηγορία μόνος του, ο «διπλός πράκτορας», Σωτήρης Κυργιάκος.
 
Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς έχουν ραντεβού με την ιστορία στο Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν. Η πρώτη αναζητά το δεύτερο της ευρωπαϊκό τρόπαιο, τέσσερις δεκαετίες -και κάτι- μετά το τελευταίο. Η δεύτερη μετά από μισό αιώνα ακριβώς.
 
Σε αυτές τις περιπλανήσεις ευρωπαϊκής διάκρισης, τόσο στη μία, όσο και στην άλλη πλευρά, υπήρξε ελληνική παρουσία. Είτε μακρόχρονη, είτε σύντομη. Είτε περισσότερο, είτε λιγότερο επιτυχημένη. 
 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συνάντησή τους δίνει την αφορμή να θυμηθούμε, με χρονική σειρά, τους επτά ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης ή της Ρέιντζερς, αλλά και τον «διπλό πράκτορα», Σωτήρη Κυργιάκο.
 Άιντραχτ-Ρέιντζερς.jpg


Ιωάννης Αμανατίδης

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ιανουάριος 2004 έως Ιούλιο 2004 & Ιούλιος 2005 έως Ιούλιο 2011
 
Ο πρώτος συνδετικός «κρίκος» του ελληνικού ποδοσφαίρου με τους «αετούς». Ολόκληρη η καριέρα του «χαρίστηκε» στην Bundesliga, το μοναδικό πρωτάθλημα στο οποίο έχει αγωνιστεί, ο 35 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας. 
 
Σε 158 εμφανίσεις με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης πέτυχε 49 γκολ και αποτελεί τον 13ο σκόρερ της ιστορίας της. Αν «ανταγωνιστεί» μόνο τους μη-Γερμανούς; Τότε είναι ο 4ος ξένος σε γκολ με τη φανέλα των «αετών». Αναμφισβήτητα, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους.
ioannis-amanatidis-eintracht-frankfurt-2008-1632927925-71865.jpg


Σωτήρης Κυργιάκος 

Ρέιντζερς - Ιανουάριος 2005 έως Ιούλιο 2006
Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ιούλιος 2006 έως Αύγουστο 2008
 
Μετά τον Παναθηναϊκό, Άιντραχτ και Ρέιντζερς είναι οι ομάδες που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Σταμάτησε στις 62 συμμετοχές με την πρώτη και στις 51 με τη δεύτερη. Πρόλαβε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Σκωτίας και ένα League Cup, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ.
κυργιάκος.jpg


Βαγγέλης Μάντζιος  

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ιανουάριος 2008 έως Ιούλιο 2008
 
Πολύ σύντομο το πέρασμά του από τη Γερμανία. Υπήρξε συμπαίκτης για ένα εξάμηνο με τον Σωτήρη Κυργιάκο, αλλά τα 300 αγωνιστικά λεπτά, μέσω 10 συμμετοχών, αποδεικνύουν πως είχε μικρή επιρροή πάνω στην ομάδα. Τουλάχιστον, πρόλαβε να πετύχει ένα γκολ.
29. März 2008: Griechen-Power statt Multi-Kulti | SGE4EVER.de - Das  Onlinemagazin über Eintracht Frankfurt 


Νίκος Λυμπερόπουλος

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ιούλιος 2008 έως Ιούλιο 2010
 
Η μοναδική απόπειρα του «Λύμπε» εκτός ελληνικών συνόρων. Κατάφερε να συνδυάσει τις 55 εμφανίσεις του με 13 γκολ, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2010, όπου κατέκτησε στο τέλος της σεζόν, τον μοναδικό τίτλο της καριέρας του.
 


Φάνης Γκέκας

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ιούλιος 2010 έως Ιανουάριο 2012
 
«Έχτισε» τη φήμη του... μπομπέρ, προτού μεταβεί στην Άιντραχτ, αφού αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ της Bundesliga την αγωνιστική περίοδο 2006/07, με τη φανέλα της Μπόχουμ. Μετά από ένα ανεπιτυχές πέρασμα από την Μπάγερ Λεβερκούζεν, βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό επί γερμανικού εδάφους, μέσω των «αετών». 
 
Τα 27 γκολ σε 52 συμμετοχές το αποδεικνύουν άλλωστε, έστω κι αν τα 16 από αυτά, που τα σημείωσε στην πρώτη του σεζόν, δεν στάθηκαν αρκετά για να αποτρέψουν τον υποβιβασμό.
 


Γιώργος Τζαβέλλας 

Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ιούλιος 2010 έως Ιανουάριο 2012
 
Μαζί ήρθαν με τον Φάνη Γκέκα στην Άιντραχτ και μαζί ουσιαστικά αποχώρησαν, αφού ο Γιώργος Τζαβέλλας επέστρεψε μεν το καλοκαίρι, αλλά έφυγε ξανά για τη Μονακό, που ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του.
 
Περιορίστηκε στις 30 συμμετοχές ο νυν Έλληνας κεντρικός αμυντικός, που τότε αγωνιζόταν περισσότερο στο αριστερό άκρο της άμυνας και κατάφερε να σκοράρει -έστω και με δόση τύχης- μόλις ένα γκολ. 
 
Αλλά τι γκολ...
 


Ανέστης Αργυρίου 

Ρέιντζερς - Αύγουστος 2012 έως Σεπτέμβριο 2013
 
Ήρθε από τον Πανθρακικό στην ΑΕΚ ως ένα ελπιδοφόρο πρότζεκτ, αλλά εν τέλει, κατέγραψε περισσότερες συμμετοχές με τη Ρέιντζερς (27) παρά με την «Ένωση» (17).
 
Έμεινε μόλις για έναν χρόνο στη Σκωτία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια «αναγέννησης» του συλλόγου κατά την πρώτη σεζόν από τις τέσσερις σεζόν που χρειάστηκε, για να επιστρέψει από την τέταρτη κατηγορία του ποδοσφαίρου της χώρας, στην πρώτη.
Anestis Argyriou - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0