Football Talk

Τσέλσι – Λίβερπουλ 0-0 (5-6 πεν.): Tσιμίκας και FA Cup για τους «κόκκινους» μετά από 16 χρόνια! (video)

Τσέλσι – Λίβερπουλ 0-0 (5-6 πεν.): Tσιμίκας και FA Cup για τους «κόκκινους» μετά από 16 χρόνια! (video)

Αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει τον τελικό του FA Cup και δει απλώς το 0-0, θα πιστέψει πως μιλάμε για ένα remake του Λιγκ Καπ. Καμία σχέση! Ήταν ένα απίστευτο ματς, με παράταση, τρία δοκάρια και αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες, με την Λίβερπουλ να κερδίζει την Τσέλσι ξανά στα πέναλτι και να κατακτά το πρώτο της Κύπελλο στον θεσμό, μετά το 2006! Και ναι… Το κομβικό πέναλτι το έβαλε ο Κώστας Τσιμίκας!

Απίστευτο και όμως… αληθινό! Είδαμε ξανά ένα 0-0 ανάμεσα σε Τσέλσι και Λίβερπουλ, με αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες, τρία δοκάρια και παράταση, αλλά στο τέλος της βραδιάς, νικήτρια θα ήταν μόνο μία. Η Λίβερπουλ τα κατάφερε στα πέναλτι και κατέκτησε το πρώτο της FA Cup μετά από 16 χρόνια, με τον Κώστα Τσιμίκα να ευστοχεί στο τελευταίο!

Επρόκειτο αναμφίβολα για ένα εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο. Ένα εναρκτήριο 45άλεπτο με πάρα πολλές καλές στιγμές, δύο τεράστιες ευκαιρίες, εξαιρετικές προϋποθέσεις για γκολ και έναν απρόσμενο τραυματισμό.

Έναν τραυματισμό που θύμισε κάτι από… Champions League προ τετραετίας. Σωστά καταλάβατε. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ βγήκε εκτός με την συμπλήρωση μισής ώρας με θέμα στον προσαγωγό και το φοβερό μομέντουμ που είχε φτιάξει η Λίβερπουλ «χάλασε»!


Αναλυτικότερα, οι «κόκκινοι» ξεκίνησαν εντυπωσιακά το πρώτο μέρος, στόχευσαν στην πλευρά του Ρις Τζέιμς και μία καταπληκτική μπαλιά του Άρνολντ με το εξωτερικό, ήταν αρκετή για να βρεθεί ο Λουίς Ντίας σε τετ-α-τετ με τον Μεντί!


Ωστόσο, ο Σενεγαλέζος αντέδρασε εξαιρετικά, ενώ οι υπόλοιπες ευκαιρίες του Ντίας «μπλόκαραν» στα σώματα των παικτών των Λονδρέζων.

Δειλά, δειλά η Τσέλσι ξεκίνησε να βγαίνει από το «καβούκι» της και στο 17ο λεπτό βρήκε την στιγμή της. Κυκλοφόρησε εξαιρετικά την μπάλα από την πλευρά που έμοιαζε να είναι ευάλωτη, ο Τζέιμς γύρισε στο πέναλτι, ο Πούλισικ ήταν μόνος, αλλά το πλασέ του πέρασε βασανιστικά, λίγο έξω, από το δεξί, κάθετο δοκάρι του Άλισον.


Ακολούθησε ο τραυματισμός του Αιγύπτιου σούπερ σταρ και από εκεί και πέρα, ο ρυθμός έπεσε. Το μυαλό της Λίβερπουλ επηρεάστηκε, αλλά ο Ντιόγο Ζότα που επιστρατεύτηκε, «σπατάλησε» και την καλύτερη ευκαιρία στο τέλος του πρώτου μέρους.

Ο Ρόμπερτσον τον βρήκε εξαιρετικά στην περιοχή, αλλά ο Πορτογάλος αστόχησε από πλεονεκτική θέση, πράγμα που συνέβη μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα, και με τον Ρομέλου Λουκάκου.

Κάπως έτσι, το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου προϊδέαζε για ένα πολύ μεγάλο 45άλεπτο, «ξυπνώντας» μνήμες από την αναμέτρηση προ μηνών, όπου η Λίβερπουλ κατέληξε να κατακτά το Λιγκ Καπ!

Οι «μπλε» προσπάθησαν να δώσουν ανάλογη ένταση στον τελικό στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους ώστε να πιάσουν στον ύπνο τη Λίβερπουλ και απείλησαν τρεις φορές στα πρώτα τρία λεπτά! Ο Αλόνσο αρχικά πήρε το σερβίρισμα του Μάουντ για να σουτάρει άουτ, έπειτα ο Πούλισικ ανάγκασε τον Άλισον να κάνει επέμβαση κι έπειτα ξανά ο Αλόνσο με απευθείας εκτέλεση φάουλ από πολύ πλάγια θέση έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι!


H απάντηση από πλευράς «κόκκινων» ήρθε στο 50' με τον Ρόμπερτσον... να μην αποφασίζει εγκαίρως αν ήθελε να πλασάρει ή να κάνει κεφαλιά κι έτσι έκανε κάκιστη επαφή με τη μπάλα από το δεύτερο δοκάρι έπειτα από τη σέντρα του Αλεξάντερ – Άρνολντ. Και δευτερόλεπτα αργότερα το δεξί σουτ του Λουίς Ντίας έφυγε ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μεντί. Μπορεί οι δύο ομάδες να ήταν κουρασμένες, όμως, σε καμία περίπτωση δεν έλειπε το θέαμα και οι εκατέρωθεν ευκαιρίες για το γκολ.

Η Λίβερπουλ άρχισε πάλι να έχει την πρωτοβουλία με την κατοχή της μπάλας, ο Ζότα έκανε ένα χαμηλό σουτ με το δεξί που πέρασε άουτ, οι «μπλε» άρχισαν ξανά να οπισθοχωρούν και ο Τούχελ σήκωσε για να περάσει στο παιχνίδι τον Ενγκολό Καντέ για μεγαλύτερο έλεγχο σετ παιχνίδι και φρεσκάδα στις αντεπιθέσεις. Στο 68’ ήρθε ακόμα μια τελική για τους Λονδρέζους με τον Πούλισικ να πλασάρει άουτ από το ύψος της περιοχής έπειτα από γύρισμα του Τζέιμς.

Οι προσπάθειες για γκολ συνέχισαν ν' αυξάνονται στην στατιστική. Μόνο που η συντριπτική πλειοψηφία ήταν εκτός στόχου. Όπως και το δεξί του Λουίς Ντίας με φάλτσο που έφυγε ορισμένα εκατοστά από την εστία του Μεντί στο 69'. Ο ρυθμός έλειψε από τον τελικό όσο το 90λεπτο έφτανε προς το τέλος του, η Λίβερπουλ όμως στο 84' λίγο έλειψε να σοκάρει τους «μπλε» με διπλό δοκάρι!


Αρχικά από δεξιά το πέτυχε ο Λουίς Ντίας κι έπειτα από αριστερά το σημάδεψε ο Ρόμπερτσον σε σέντρα του Μίλνερ προς τον Σκωτσέζο που θα μπορούσε να σκοράρει αλλά αστόχησε από το… μισό μέτρο! Οι «κόκκινοι» πίεσαν ασφυκτικά ως το φινάλε του ενενηνταλέπτου, το 0-0 παρέμεινε και από εκεί και πέρα η παράταση ήταν… μονόδρομος.

Και μοιραία οδηγηθήκαμε σε αυτήν! Εκεί θα κέρδιζε όποιος ήταν λιγότερο κουρασμένος, αλλά νικητή δεν είχαμε, δίχως μάλιστα να υπάρχει και ουσιαστική τελική προσπάθεια προς την εστία. Πέναλτι λοιπόν. Και εκεί αναδείχθηκε νικήτρια η Λίβερπουλ, με πέναλτι του Κώστα Τσιμίκα!

Οι εκτελέσεις πέναλτι στον τελικό: 

Αλόνσο
1-0 
Μίλνερ
1-1
Αθπιλικουέτα 1-1 
Τιάγκο
1-2 
Τζέιμς
2-2
Φιρμίνο
2-3 
Μπάρκλει
3-3 
Άρνολντ
3-4 
Ζορζίνιο
4-4 
Μανέ 4-4
Ζιγιές 5-4 
Ζότα
5-5 
Μάουντ
5-5 
Τσιμίκας
5-6 

Οι ενδεκάδες:

Τσέλσι (Τόμας Τούχελ):
Μεντί, Τσάλομπα (105' Αθπιλικουέτα), Ρούντιγκερ, Σίλβα, Τζέιμς, Αλόνσο, Ζορζίνιο, Κόβατσιτς, Μάουντ, Πούλισικ (105' Λόφτους-Τσικ) (120' Μπάρκλει), Λουκάκου (85' Ζιγιές)

Λίβερπουλ (Γιούργκεν Κλοπ):
Άλισον, Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ (90' Μάτιπ), Ρόμπερτσον (111' Τσιμίκας), Χέντερσον, Κειτά (74' Μίλνερ), Τιάγκο, Σαλάχ (33' Ζότα), Ντίας (98' Φιρμίνο), Μανέ 

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0