Football Talk

Φέγενορντ: Ευρωπαϊκός τελικός μετά από 20 χρόνια με συνδετικό κρίκο τον Φαν Πέρσι…

Φέγενορντ: Ευρωπαϊκός τελικός μετά από 20 χρόνια με συνδετικό κρίκο τον Φαν Πέρσι…

Ο πρώτος τελικός του Europa Conference League δεν θα μπορούσε να μην κρύβει… ιστορία. Η Φέγενορντ είναι ξανά πιστή στο ραντεβού της με το μεγάλο γεγονός της χρονιάς, έπειτα από 20 χρόνια και το BN Sports σας εξηγεί που… κολλάει ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι με αυτή την επιτυχία!

Το γεμάτο στάδιο της Μαρσέιγ ακούει το τελευταίο σφύριγμα και σιωπά. Οι οπαδοί της που έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές πρόβλημα (όπως στο ματς με ΠΑΟΚ), μένουν αποσβολωμένοι στις θέσεις τους. Η Φέγενορντ είναι εκείνη που έχει σταματήσει το όνειρο για επιστροφή σε ευρωπαϊκό τελικό.

Αντίθετα, εκείνη γράφει τη δική της. Το πρώτο μεγάλο ραντεβού του Europa Conference League φιλοξενεί τη Ρόμα του Μουρίνιο αλλά και το αουτσάιντερ της διοργάνωσης, Φέγενορντ. Το BN Sports γυρνάει τον χρόνο 20 χρόνια πίσω, όταν ο 17χρονος Φαν Πέρσι είχε αναλάβει να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του UEFA Cup.

Η ματσάρα με τη Ντόρτμουντ και το απόλυτο στους τελικούς…

Τώρα είναι η Ρόμα. Πριν από 20 χρόνια όμως, η Φέγενορντ έγραφε ιστορία καθώς άφηνε εκτός την Ίντερ από τα ημιτελικά και προκρινόταν στον μεγάλο τελικό του UEFA Cup. Εκεί τη περίμενε η Ντόρτμουντ των Ροσίσκι, Κόλερ και Αμαρόζο. Ένα παιχνίδι-«διαφήμιση» για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τον ολλανδικό σύλλογο να έχει το πάνω χέρι.

Συγκεκριμένα, ο Πιερ φαν Χόιντονκ με δύο δικά του τέρματα έβαλε μπροστά στο σκορ την Φέγενορντ στο ημίχρονο αλλά στο δεύτερο μέρος, ο Αμαρόζο μείωσε σε 2-1 άμεσα. Τελικά, ο Τόμασον ανέβασε ξανά τον δείκτη του σκορ στο 3-1, στο 51’. Το τελικό 3-2, ήρθε από τον Κόλερ στο 58’, με τα τελευταία λεπτά να είναι απλά… θρίλερ. Η κατάκτηση του τροπαίου ήταν η πρώτη μετά το 1974 αλλά έφερε και την… διατήρηση του απόλυτου.

Συγκεκριμένα, η Φέγενορντ έχει τρεις στους τρεις επιτυχημένους τελικούς, καθώς κατέκτησε τόσο το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1970, όσο και το UEFA Cup του 1974.

Ο Σλοτ, λίγες εβδομάδες μετά έκανε την πρώτη του μεταγραφή!

Ο «αρχιτέκτονας» αυτής της επιτυχίας δεν είναι άλλος από τον Αρν Σλοτ. Ο 43χρονος προπονητής θεωρείται από τους πιο ανερχόμενους προπονητές της Ολλανδίας και η δουλειά του στην Άλκμααρ, τον έφερε στο κατώφλι της Φέγενορντ. Παρά τις αντιδράσεις της αρχής, εν τέλει ο Σλοτ έγινε σύνθημα στα χείλη των ανθρώπων της ολλανδικής ομάδας και όχι άδικα.

Αξιοσημείωτο εδώ, είναι το τι έκανε ο Σλοτ όταν η Φέγενορντ κατέκτησε για τελευταία φορά ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Ολλανδός ήταν μόλις 23 ετών και αγωνιζόταν στη Τσβόλε. Με την συμπλήρωση της σεζόν, ο νεαρός άσος πήρε μεταγραφή στη Μπρέντα, η οποία ήταν και η πρώτη του στην καριέρα του. Ποιος να το περίμενε πως 20 χρόνια μετά, ο ίδιος θα οδηγούσε τη μεγάλη δύναμη της εποχής σε ένα ευρωπαϊκό τελικό.

Ο, τότε «αμούστακος», Φαν Πέρσι που πλέον είναι στο πλευρό του Σλοτ…

Στο σταφ του Αρν Σλοτ, ένα από τα ονόματα που πέφτει το μάτι ενός οπαδού, είναι σίγουρα ο Φαν Πέρσι. Ο Ολλανδός επιθετικός έγραψε ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ήταν από τους «θρύλους» της Φέγενορντ, για αυτό και συνέχισε σε άλλο πόστο στον σύλλογο. Πέρα από βοηθός στην ομάδα των νέων, είναι μέρος του σταφ στον Σλοτ και να ζουν μαζί αυτό το τρομερό ταξίδι. Ωστόσο, ο Φαν Πέρσι δεν είναι απλώς ένας… θρύλος.

UEFA-cup-2001-2002-2002-05-08-Feyenoord-Borussia-Dortmund-3-2-PB-4.jpg

Ο Ολλανδός επιθετικός ήταν βασικό μέλος στον τελευταίο ευρωπαϊκό τελικό της Φέγενορντ. Συγκεκριμένα, σε ηλικία μόλις 17 ετών είχε κάνει μία γεμάτη σεζόν, στην παρθενική του παρουσία σε επαγγελματικό επίπεδο. Μέτρησε συνολικά 17 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό τρεις ασίστ, αφού είχε πάρει τη θέση του εξτρέμ εκείνη τη σεζόν. Έτσι, η σύνδεση του τότε και του τώρα, είναι ο Ολλανδός θρύλος…

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0