Football Talk

Άρης: Δυσκολεύεται πολύ στην έδρα του Παναθηναϊκού - Οδηγός του τα περσινά διπλά! (video)

Άρης: Δυσκολεύεται πολύ στην έδρα του Παναθηναϊκού - Οδηγός του τα περσινά διπλά! (video)
Ο Άρης τα βρίσκει σκούρα κάθε φορά που κατηφορίζει στην Αθήνα, με το Απόστολος Νικολαΐδης και το ΟΑΚΑ ενίοτε, να μην αποτελούν εξαίρεση. Η παράδοση είναι συντριπτικά κατά των «κιτρίνων» στις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό, οι οποίοι όμως έχουν οδηγό τα συνεχόμενα διπλά (0-1 και 1-2) της περασμένης αγωνιστικής περιόδου.

Στον απόηχο της πρόκρισης των «πρασίνων» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, οι δυο πιο φορμαρισμένες ομάδες των playoffs βάσει βαθμολογικής συγκομιδής, Παναθηναϊκός και Άρης, τίθενται αντιμέτωπες το απόγευμα της Πρωτομαγιάς (1/5 19:00) στο γήπεδο της Λεωφόρου, σε μια αναμέτρηση με έντονο ενδιαφέρον ως προς την τελική κατάταξη.

Οι επισκέψεις του Άρη στο λεκανοπέδιο κρίνονται εξαιρετικά αφιλόξενες με τους «κιτρίνους» να δυσκολεύονται κάθε φορά που κατηφορίζουν στην Αθήνα. Το ποσοστό νικών στις έδρες Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ είναι μικρότερο του 10% και σε 60 συνολικά αναμετρήσεις που έχει δώσει ως φιλοξενούμενος των «πρασίνων» για το ελληνικό πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από την καθιέρωση του ως Α’ Εθνική (1959/60), έχει πανηγυρίσει το τρίποντο μονάχα σε έξι.

Οι τελευταίες όμως δυο χρονικά ήταν μόλις πέρυσι, όταν οι παίκτες του Άκη Μάντζιου τότε, «άλωσαν» το ΟΑΚΑ και το Απόστολος Νικολαΐδης τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα playoffs. Και οι δυο αγώνες στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής, με τις αναμετρήσεις βέβαια να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας του Covid-19.

 

Παναθηναϊκός – Άρης 0-1 (1962)

Τα πρώτα χρόνια της καθιέρωσης της Α’ Εθνικής, ο Άρης δεν ήταν η ομάδα που πρωταγωνιστούσε, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες και δη προπολεμικά. Παρά ταύτα οι Θεσσαλονικείς πήραν το τρίποντο στην κατάμεστη Λεωφόρο χάρη σε τέρμα του Ηλία Κεμαλίδη λίγο πριν τη λήξη του α’ μέρους (38’).

Η άμυνα των «κιτρίνων» και ο εντυπωσιακός σε εκείνο το ματς Βαγγέλης Πετράκης, κράτησαν το μηδέν στα μετόπισθεν, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στον Άρη, την πρώτη εκτός έδρας νίκη επί του «τριφυλλιού». Μάλιστα εκείνη τη σεζόν, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για τρίτο συναπτό έτος, μπροστά από τον αιώνιο αντίπαλό του.

Παναθηναϊκός – Άρης 1-2 (1983)

Έπρεπε να περάσουν 21 ολόκληρα χρόνια για να πανηγυρίσουν οι «κίτρινοι» την κατάκτηση τριών βαθμών στο χορτάρι του Απόστολος Νικολαΐδης. Η διαφορά δυναμικότητας που χώριζε τις δυο ομάδες στο προηγούμενο διπλό του Άρη δεν υπήρχε πλέον, με το σύλλογο της Θεσσαλονίκης μάλιστα να τερματίζει ακριβώς πάνω από τους «πράσινους», στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Η μεταξύ τους αναμέτρηση έγινε στα μέσα του Φλεβάρη και όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός θα έφτανε στη νίκη. Μόλις στο 6’ λεπτό, ο Τσίνος ευστόχησε από την άσπρη βούλα και έβαλε σε θέση οδηγού την ομάδα του. Οι «κίτρινοι» όμως δεν τα παράτησαν. Αφού έφεραν το ματς στα ίσια λίγο πριν την ανάπαυλα (43’) με κεφαλιά του Μιχαλίτσιου, ολοκλήρωσαν την ανατροπή στις αρχές του β’ μέρους (51’) με ένα έξοχο χτύπημα φάουλ του Ντίνου Κούη και «άλωσαν» τη γεμάτη κόσμο Λεωφόρο.

Παναθηναϊκός – Άρης 1-2 (1985)

Στο ίδιο έργο θεατές μόλις δυόμιση χρόνια αργότερα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με νωπές τις μνήμες της επικράτησης επί του «τρυφιλλιού», επιβλήθηκε και πάλι με το ίδιο σκορ του μετέπειτα νταμπλούχου Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Μια αναμέτρηση που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο όμως.

Οι ποδοσφαιριστές του Πετρ Πάκερτ έψαξαν επίμονα το γκολ στο πρώτο ημίχρονο όμως είτε ο Κατσιαούνης είτε η τύχη τους (δοκάρι) δεν τους επέτρεψε να το βρουν. Και ο Άρης τους τιμώρησε. Με την έναρξη του β’ μέρους ο Ντίνος Κούης εκτέλεσε αριστοτεχνικά ένα φάουλ από το ίδιο σημείο περίπου που το είχε κάνει και δυόμιση χρόνια πριν και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σαργκάνη σε ένα πραγματικό remake. Οι «πράσινοι» αντέδρασαν και στο 64’ στάθηκαν τυχεροί αφού η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του Έλληνα γκολκίπερ μετά το σουτ του Ρότσα και τις κόντρες που προηγήθηκαν.

Οι ποδοσφαιριστές όμως του Τάις Λίμπρεχτς δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Ο Νίκολα Νίκιτς εκμεταλλεύτηκε το κενό στην άμυνα του Παναθηναϊκού, πρόλαβε τον Σαργκάνη και στο 86’ λεπτό έκανε το 2-1, σκορ που έμεινε μέχρι τέλους παρά την πίεση των γηπεδούχων.
 

Παναθηναϊκός – Άρης 0-1 (2007)

Έπρεπε να περάσουν πάνω από είκοσι χρόνια για να φύγει ο Άρης νικητής από την έδρα του Παναθηναϊκού, με τους πράσινους να χτίζουν ένα μακρύ αήττητο σερί. Οι επιτυχίες αυτές διακόπηκαν τέτοια εποχή (22 Απριλίου) και πάλι στο ΟΑΚΑ σε μια αναμέτρηση με λιγοστό κόσμο και θύτη ένα Βραζιλιάνο, τον Ροντρίγκο Μπέλεμ ή κοινώς Νασιμέντο.

Σε ένα ανοιχτό ματς που κάθε προσπάθεια των γηπεδούχων σταματούσε στον εξαιρετικό Κώστα Χαλκιά, το «τριφύλλι» είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων χωρίς όμως αντίκρισμα. Και όπως συχνά συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, το πλήρωσε. Στο 89’ λεπτό, ο Νασιμέντο απέφυγε έξοχα τον Εμπέντε και με ένα ψύχραιμο πλασέ έγραψε το τελικό 1-0. Ένα καθοριστικό αποτέλεσμα για την κατάληψη της τέταρτης θέσης από τους παίκτες του Κίκε Ερνάντεθ και την έξοδο στο Κύπελλο UEFA της επόμενης περιόδου.

Παναθηναϊκός – Άρης 0-1, 1-2 (2020/21)

Ιστορικά ο Άρης, όταν φεύγει με ψηλά το κεφάλι από την έδρα των «πρασίνων», δυσκολεύεται πολύ να το επαναλάβει. Η αρμάδα όμως του Άκη Μάντζιου διέψευσε τον κανόνα αυτό την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, επικρατώντας του Παναθηναϊκού και τις δυο φορές που τον συνάντησε σε ΟΑΚΑ και Λεωφόρο.

Αρχικά, ήταν η τέταρτη αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Super League και το ματς που «ξεχείλισε το ποτήρι» για την παραμονή του Ντάντι Πογιάτος στον πάγκο του «τριφυλλιού». Σε μια ισορροπημένη αναμέτρηση, οι «κίτρινοι» προηγήθηκαν στο 25’ λεπτό με τον Μαντσίνι μετά από έξυπνη ασίστ του Τζέγκο, προβάδισμα που κράτησαν μέχρι τέλους.

Ήταν να μην πάρει φόρα ο Άρης. Ο Παναθηναϊκός αν και χρησιμοποίησε τη φυσική του έδρα και προηγήθηκε με κεφαλιά του Σανκαρέ στο α’ ημίχρονο, δεν κατάφερε να πάρει το τρίποντο. Οι φιλοξενούμενοι χτύπησαν δυο φορές στα μέσα του β’ μέρους με τους Δημήτρη Μάνο και Ματέο Γκαρσία και έδωσαν συνέχεια στη νίκη της κανονικής διάρκειας.


Μάνος Φυρογένης


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0