Football Talk

Η Τράμπζονσπορ των… Ελλήνων, ζωντάνεψε ξανά τον μύθο της (video)

Η Τράμπζονσπορ των… Ελλήνων, ζωντάνεψε ξανά τον μύθο της (video)

Όνειρο που γίνεται πραγματικότητα ή επανάληψη ενός μύθου με ελληνικό στοιχείο; Κάθε εξήγηση σε αυτό που έχει πετύχει η Τράμπζονσπορ, ίσως είναι απλά ένα μέρος μπροστά στην επιβλητική, επιστροφή στην κορυφή της Τουρκίας, με τους Μπακασέτα και Σιώπη μπροστάρηδες.

1984. Ο Σενιόλ Γκιουνέλ σηκώνει στον ουρανό το πρωτάθλημα Τουρκίας, φορώντας τη φανέλα της Τράμπζονσπορ και μαζί με το υπόλοιπο ρόστερ, γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τουρκικού συλλόγου. Ήταν το κλείσιμο μίας ολόχρυσης δεκαετίας, όπου η ομάδα της Τραπεζούντας είχε κατακτήσει έξι φορές τον τίτλο του πρωταθλητή (!).

Ωστόσο, μετά το 1984, οι οπαδοί της τουρκικής ομάδας έπρεπε να περιμένουν 38 χρόνια για να ξαναδούν το πρωτάθλημα να επιστρέφει στα χέρια τους. Μπορεί να γράφτηκε ιστορία τότε, όμως στη συνέχεια, ο σύλλογος βυθίστηκε στην σκιά του και έκτοτε, περίμενε τους Έλληνες… ήρωες για να ξαναζήσει μεγάλες στιγμές.

Ο Τάσος Μπακασέτας και ο Μανώλης Σιώπης έχουν βάλει το (σημαντικότατο) λιθαράκι τους προς την κατάκτηση της κορυφής και με οδηγό τον Αμπντουλάχ Αβτζί, ο σύλλογος ζει και πάλι μεγάλες στιγμές. Η ισοπαλία κόντρα στην Αντάλιασπορ εξασφάλισε και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου και το BN Sports βρίσκει την ευκαιρία να σας την δώσει στο πιάτο…


Η εκδίκηση για το 2010!

Ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα, ήταν αυτό της Τουρκίας τη σεζόν 2010/11. Μετά από ένα θρίλερ, η Φενέρμπαχτσε τερμάτισε στην κορυφή του πρωταθλήματος αλλά έχοντας ίδιους βαθμούς με την Τράμπζονσπορ. Εν τέλει, λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό και άφησε την ομάδα της Τραπεζούντας στη δεύτερη θέση.

Το ίδιο καλοκαίρι, όμως, ένα τεράστιο σκάνδαλο ξέσπασε στη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα, η Φενέρ έμπλεξε σε όλο αυτό και το 2013, η UEFA απέκλεισε τόσο εκείνη όσο και την Μπεσίκτας, όμως το 2021 αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες για το συγκεκριμένο θέμα, με τον τίτλο να παραμένει στη Φενέρμπαχτσε.


Αναμονή… τέλος

Τα 38 χρόνια ήταν πολλά. Η πτώση ήταν απότομη, καθώς από τα έξι πρωταθλήματα σε οκτώ χρόνια, η ομάδα χρειάστηκε να περιμένει τόσες σεζόν για να φτάσει ξανά στην κορυφή. Η φετινή σεζόν, φάνηκε από την αρχή, όταν ο σύλλογος έκανε καλύτερο ξεκίνημα από τη χρονιά του τελευταίου πρωταθλήματος. Χρειάστηκε να φτάσει στην 16η αγωνιστική για να γνωρίσει την πρώτη της ήττα και μάλιστα, από την Αντάλιασπορ.

Δηλαδή από τον σύλλογο, με τον οποίο πανηγύρισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, η Ριζεσπόρ ήταν η δεύτερη (και τελευταία μέχρι τώρα) ομάδα που κατάφερε να νικήσει την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, με τον απολογισμό μέχρι τώρα να είναι 22 νίκες και δέκα ισοπαλίες. Όλα αυτά, επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της τουρκικής ομάδας, η οποία δεν άφησε ποτέ την πρώτη θέση αλλά ούτε επέτρεψε σε κάποια ομάδα να την πλησιάσει.


Μπροστάρης Μπακασέτας…

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας, δεν γίνεται να μην έχει ο Τάσος Μπακασέτας. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός, αντιμετωπίζεται ως… ήρωας από τους οπαδούς του συλλόγου και όχι άδικα. Μπορεί να αποκτήθηκε τον Γενάρη του 2021, όμως κατάφερε να καθιερωθεί πολύ γρήγορα στα δεδομένα. Φέτος έχει ηγηθεί για τα καλά. Τα οκτώ γκολ και οι ισάριθμες ασίστ σε 38 παιχνίδια συνολικά, δεν αφήνουν αμφισβήτηση για το αν άξιζαν τα τρία εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για χάρη του.

Από την άλλη, ο Αβτζί δεν έμεινε μόνο εκεί. Σχεδίασε ένα ρόστερ γεμάτο εμπειρία. Ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει σε υψηλό επίπεδο, έχουν κατακτήσει τίτλους και ξέρουν ακριβώς, πως μπορούν να απογειώσουν μία ομάδα. Από την περίπτωση του Μάρεκ Χάμσικ μέχρι τον Ζερβίνιο και τον Έντιν Βίσκα.


Η αδυναμία στο ελληνικό στοιχείο μέσω… Σιώπη!

Ναι, ο Μπακασέτας έχει εξελιχθεί σε… ήρωας για την Τράμπζονσπορ, όμως η αδυναμία στο ελληνικό στοιχείο δεν ήρθε από εκείνον. Τουλάχιστον όχι μόνο. Οι περγαμηνές που τον συνόδευαν από την Αλάνιασπορ ήταν εξαιρετικές και με ένα πρωτάθλημα στην κατοχή του με την ΑΕΚ, τον έκαναν από την αρχή έναν αγαπητό παίκτη της εξέδρας. Ωστόσο, ο Μανώλης Σιώπης, έφερε την επιβεβαίωση.

Ο έμπειρος χαφ, πήρε θέση στη μεσαία γραμμή και επαλήθευσε το ταλέντο των Ελλήνων παικτών. Ουσιαστικά, έδειξε πως η περίπτωση του Μπακασέτα δεν είναι… μοναδική και πως το ελληνικό στοιχείο περιέχει πλούσια ποιότητα για να κάνει την διαφορά. Εξού και η έντονη κινητικότητα τον περασμένο Γενάρη στην ελληνική αγορά αλλά και τα σχεδία για το καλοκαίρι.

Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0