Football Talk

Φερναντίνιο: Ένας ανιδιοτελής ήρωας που θα λείψει όσο κανείς από την Μάντσεστερ Σίτι (video)

Φερναντίνιο: Ένας ανιδιοτελής ήρωας που θα λείψει όσο κανείς από την Μάντσεστερ Σίτι (video)
Ήταν ο τελευταίος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι που αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο του Έτιχαντ το βράδυ της Τρίτης (26/4). Μπορεί να ήθελε να απολαύσει για λίγο ακόμα το στάδιο του Μάντσεστερ, σε ότι φαίνεται πως ήταν ο τελευταίος αγώνας του για το Champions League εκεί, μπορεί απλά να είχε ξεμείνει από ανάσες λόγω της ηλικίας και του ρόλου που ανέλαβε να φέρει εις πέρας από τον Γκουαρδιόλα. Όπως και να έχει, ο Φερναντίνιο παραμένει ένας ανιδιοτελής ήρωας των «πολιτών», που η λέξη «αρχηγός» μπορεί να είναι λίγη για να περιγράψει την προσφορά του στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια.
Σχετικά Άρθρα

«Αν μια ομάδα έχει τρεις Φερναντίνιο, τότε θα ήταν πρωταθλήτρια. Εμείς έχουμε έναν, αλλά είναι γρήγορος, έξυπνος, δυνατός στον αέρα και μπορεί να παίξει σε αρκετές θέσεις. Όταν βρίσκει χώρο θα τον εκμεταλλευτεί. Όταν χρειάζεσαι μια λύση, χρειάζεσαι έναν παίκτη να την δώσει. Αυτός θα είναι εκεί». Αυτά ήταν τα λόγια του Πεπ Γκουαρδιόλα για τον Φερναντίνιο πίσω στο 2017 και δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Βραζιλιάνος έχει κερδισει με το παραπάνω τα παράσημά του.

Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφτασε, και ο αρχηγός της Σίτι ανακοίνωσε ότι στο τέλος της σεζόν 2021/22 θα αποχωρήσει από το Μάντσεστερ για να επιστρέψει στην πατρίδα του, μια εξέλιξη που αφενός έπιασε εξ αποίνης τον Γκουαρδιόλα, αφετέρου θα αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ομάδα.


21_05_24_29e8ed2df9ab01ef90994a43a8cd6f97_960.jpg

Στον πρώτο ημιτελικό του Champions League απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο πιστός υπηρέτης της Μάντσεστερ Σίτι κλήθηκε για ακόμα μια φορά να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αυτή τη φορά, η ομάδα «πονούσε» στο δεξί άκρο της άμυνας, αφού οι απουσίες των Κανσέλο και Γουόκερ άφησαν τους «πολίτες» χωρίς διαθέσιμους παίκτες σε εκείνη τη θέση. Ο Γκουαρδιόλα αρχικά επέλεξε τον Στόουνς για να καλύψει αυτό το κενό, αλλά ο φύσει κεντρικός αμυντικός δεν κατάφερε να αγωνιστεί περισσότερο από 36 λεπτά λόγω τραυματισμού. Έτσι, ο Φερναντίνιο «βαφτίστηκε» δεξί μπακ και πέρασε στον αγωνιστικό χώρο.

Στα εννέα χρόνια που βρίσκεται στο Μάντσεστερ, αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά που κλήθηκε να αγωνιστεί ως δεξιός οπισθοφύλακας. Όμως δεν ηταν η μόνη θέση που έχει αγωνιστεί πέραν του αμυντικού χαφ. Η ικανότητα του Βραζιλιάνου είναι τέτοια που ο Γκουαρδίολα τον έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τόσο ως αριστερό μπακ, όσο και ως κεντρικό αμυντικό, έχοντας αντεπεξέλθει εξίσου καλά.

Κόντρα στην Ρεάλ, ήταν αρκετά καλός στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Ναι μπορεί ο Βινίσιους να τον εξέθεσε προτού σημειώσει το δεύτερο γκολ της «Βασίλισσας», ωστόσο για λύση έκτακτης ανάγκης το πρόσημο ήταν το «συν». Ο νεαρός εξτρέμ και συμπατριώτης του Φερναντίνιο δεν είχε τόσο την ευκολία των κινήσεων και είχε περιοριστεί αρκετά. Ενώ όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, ο αρχηγός της Σίτι έδωσε πολύτιμες βοήθειες, «φορτώνοντας» την πλευρά του γηπέδου. Μάλιστα, αυτός ήταν που έδωσε την ασίστ στον Φόντεν για το 3-1 με σέντρα ακριβείας, που θα ζήλευε κι ο Κανσέλο.

 

Ο Φερναντίνιο αποκτήθηκε από την Σίτι το 2013, όταν στην ομάδα ήταν ακόμα προπονητής ο Μάνουελ Πελεγκρίνι. Το κόστος της μεταγραφής μπορεί να ήταν στα 40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν έκανε τόσο «θόρυβο» όσο θα περίμενε κανείς. Όπως αθόρυβη ήταν και η δουλεία του όλα αυτά τα χρόνια. Ένας πιστός υπηρέτης στην ομάδα, ένας ποδοσφαιριστής που ποτέ δεν έβαλε το «εγώ» πάνω από το «εμείς». Ένας παίκτης που θα ήθελε να έχει κάθε προπονητής.


0_Manchester-City-v-FC-Porto-UEFA-Champions-League-Group-C-Etihad-Stadium.jpg

 

Πλέον έχει έρθει η ώρα η Μάντσεστερ Σίτι να αποχαιρετήσει ακόμα έναν παίκτη - ηγέτη, όπως έκανε και με τους Βινσέντ Κομπανί και Νταβίντ Σίλβα μερικά χρόνια πριν. Ο Φερναντίνιο μπορεί να μην γίνει άγαλμα έξω από το Έτιχαντ, ακόμα κι αν προλάβει να σηκώσει ένα τρόπαιο που κανείς άλλος δεν κατάφερε να το κάνει με την φανέλα της ομάδας, ωστόσο το κενό που θα αφήσει θα αργήσει πολύ να αναπληρωθεί. Κι αν κάποιος το ξέρει περισσότερο από τον καθένα, αυτός είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα, που από την επόμενη σεζόν κάθε φορά που θα κοιτάει στον πάγκο θα αναζητά «έναν Φερναντίνιο».

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0