Football Talk

Έρικ Τεν Χαγκ: Έκανε τον Άγιαξ ξανά κυρίαρχο και τώρα βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του

Έρικ Τεν Χαγκ: Έκανε τον Άγιαξ ξανά κυρίαρχο και τώρα βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του

Ο Έρικ Τεν Χαγκ «απογείωσε» τον Άγιαξ εντός και εκτός συνόρων και βάζει στόχο να διαπρέψει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου με έναν ιστορικό σύλλογο όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με την συνεχή εξέλιξη του ποδοσφαίρου, κύριο συστατικό για διακρίσεις και επιτυχίες, ιδιαίτερα στο υψηλότερο επίπεδο, είναι δίχως αμφιβολία ένας προπονητής που να πετυχαίνει τους στόχους που του αναθέτουν, να εξελίσσει τον σύλλογο εντός και εκτός αγωνιστικών γραμμών και να παρουσιάζει μια θελκτική εικόνα στο μάτι του οπαδού.

Όλα τα παραπάνω, με βάση τα πεπραγμένα του στον Άγιαξ φαίνεται να διαθέτει ο Έρικ Τεν Χάγκ. Ένας προπονητής με ξεκάθαρη στόχευση για επιθετικό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό την καλή ανασταλτική συμπεριφορά.

Ας παρατηρήσουμε τι πέτυχε ο Ολλανδός προπονητής στην πενταετή του παρουσία στον «Αίαντα» και τι δεδομένα θα επιδιώξει να πετύχει στο «Θέατρο των ονείρων».

4e4cc22a-a88d-4d1b-8036-cddcbebbbdc9_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg

Οι εγχώριοι τίτλοι και η ιστορική πορεία στο ChampionsLeague

Ο Έρικ Τεν Χαγκ μαζί με τον Άγιαξ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ολλανδίας (2018-19, 2020-21), ισάριθμα Κύπελλα (2018-19, 2020-21) και ένα σουπερ καπ (2018-19). Αρκετοί πιθανότατα θα περιφρονούν τα τρόπαια αυτά ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ολλανδία προ Τεν Χάαγκ η Αϊντχόφεν και η Φέγενορντ είχαν την απόλυτη κυριαρχία με το τελευταίο πρωτάθλημα του Άγιαξ να είναι την σεζόν 2013-14. Επίσης, την φετινή αγωνιστική περίοδο ο Άγιαξ είναι το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος αφού τέσσερεις ‘’στροφές’’ πριν το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ο «Άιαντας» βρίσκεται στην πρώτη θέση έχοντας τέσσερεις πόντους διαφορά από την δεύτερη Αϊντχόφεν.

Ajax-Eredivisie-202021-champions_2.jpg

Στην Ευρώπη ο Έρικ Τεν Χάαγκ οδήγησε τον Άγιαξ στην κορυφαία πορεία του τα τελευταία χρόνια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την χρονιά 2018/19 που έφτασε ένα βήμα πριν τον μεγάλο τελικό; Η ομάδα του ταλαντούχου προπονητή ξεκίνησε το ευρωπαϊκό του ταξίδι στις 25/7/2018 και συγκεκριμένα στον 2ο προκριματικό γύρο και τελείωσε 10 μήνες αργότερα (!) στις 8/5/2019 στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Ο Άγιαξ κατάφερε να αποκλείσει αρχικά τις Στουρμ Γκρατς και την Σταντάρ Λιέγης στα προκριματικά, και να βγει 2ος στον όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Μπενφικά και την δική μας ΑΕΚ με απολογισμό 12 βαθμούς.

Στην φάση των «16» παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαίρου και έριξε στο καναβάτσο την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης με το εμφατικό 1-4 του επαναληπτικού στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» Στα προημιτελικά πέτυχε ένα ακόμα θαύμα αποκλείοντας την Γιουβέντους στην έδρα της με ανατροπή και σκορ 1-2 έχοντας ηττηθεί στο πρώτο παιχνίδι στην Ολλανδία. Το ονειρεμένο ταξίδι τελείωσε στα ημιτελικά με αναπάντεχο τρόπο αφού αρχικά βρέθηκε με το 1,5 πόδι στο τελικό. Πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Τότεναμ με σκορ 1-0 και γκολ του Φαν Ντε Μπέκ με την ρεβάνς να μένει στην ιστορία αφού αν και βρέθηκε μπροστά με 2-0 ο Λούκας Μόουρα με τρία τέρματα έστειλε τα «Σπιρούνια» στον τελικό της Μαδρίτης.

Μια πορεία που θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη των οπαδών της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης με τον προπονητή του Άγιαξ να παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή εικόνα με νεαρούς παίκτες αποκλείοντας ομάδες-μεγαθήρια.

 

Οι παίκτες που «εκτόξευσε» και έφεραν εκατομμύρια στα ταμεία του συλλόγου

Παραδοσιακά ο Άγιαξ είναι σύλλογος που  έχει το know how στο πώς να εμφανίζει ταλέντα και έπειτα να τα πουλάει πανάκριβα στα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ με τον Λουίς Σουάρες και τον Κρίστιαν Έρικσεν να είναι τρανταχτά παραδείγματα.

Στην εποχή του Έρικ Τεν Χάαγκ ωστόσο τα κέρδη της Ολλανδικής ομάδας απογειώθηκαν. Ματίας Ντε Λίχτ (67εκατομμύρια ευρώ), Φρένκι Ντε Γιονγκ (75 εκατομμύρια ευρώ), Ντόνι Φαν Ντε Μπεκ (40 εκατομμύρια ευρώ), Χακίμ Ζίγιεκ (36 εκατομμύρια ευρώ) και Κάσπερ Ντόλμπεργκ (18 εκατομμύρια ευρώ) έκαναν το όνομα του γνωστό και βελτιώθηκαν υπό την ηγεσία του Έρικ Τεν Χάαγκ με το σύλλογο μετέπειτα να τους πουλάει με αυτά τα παραπάνω «αστρονομικά» ποσά.

5568_1.jpg

Στο Μάντσεστερ με στόχο την επιστροφή στην κορυφή

«Έμαθα πολλά από τον Γκουαρδιόλα. Η φιλοσοφία του είναι συγκλονιστική, αυτά που έκανε στη Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν και τώρα με τη Μάντσεστερ Σίτι το επιθετικό και ελκυστικό στυλ τον κάνει να κερδίζει συνεχώς . Είναι αυτή η δομή που προσπάθησα να το εφαρμόσω με τον Άγιαξ». Ο Έρικ Τεν Χαγκ με τα λόγια του αποθέωσε τον Πεπ Γκουαρδιόλα τον οποίο θα αντιμετωπίσει αρκετές φορές από εδώ και πέρα.

Ο προπονητής με καταγωγή από το Χάκσμπεργκεν της Ολλανδίας ανακοινώθηκε πριν από λίγα 24ωρα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έχει μπροστά του ένα σαφέστατα δύσκολο έργο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ζουν τις χειρότερες μέρες της σύγχρονης ιστορίας τους και ο Έρικ Τεν Χαγκ στην μεγαλύτερη δοκιμασία της καριέρας του θα προσπαθήσει να επαναφέρει αυτόν τον ιστορικό σύλλογο στις επιτυχίες που του αρμόζουν. Θα τα καταφέρει; Ίδωμεν…

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr











Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0