Football Talk

ΠΑΟΚ: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, η αυτογνωσία και μια απόδειξη σε όλη την Ευρώπη (video)

ΠΑΟΚ: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, η αυτογνωσία και μια απόδειξη σε όλη την Ευρώπη (video)

Μπορεί το ταξίδι του ΠΑΟΚ στο Conference League να τελείωσε, ο «Δικέφαλος του Βορρά» όμως έφτασε, κατά κάποιον τρόπο, στην Ιθάκη του. Με την πορεία του μέχρι τα προημιτελικά έκανε επιτέλους το βήμα παραπάνω, μεγάλωσε και έδειξε στην Ευρώπη πως μπορεί να την ανταγωνιστεί.

Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από την Μαρσέιγ στην Τούμπα με 1-0 και σε συνδυασμό με το 2-1 του Βελοντρόμ δεν θα συνεχίσει στο Europa Conference League. Οι αγώνες αυτοί έγιναν τον Απρίλιο του 2022. Για να μιλάμε για ευρωπαϊκούς αγώνες ελληνικής ομάδας τον Απρίλιο, σημαίνει πως η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε κάτι πολύ καλά.

 Ο αποκλεισμός αφήνει μια γλυκόπικρη «γεύση», μιας και ήταν εμφανές πως οι Θεσσαλονικείς μπορούσαν να προκριθούν. Είτε φταίει ο… Μανταντά, είτε οποιοσδήποτε άλλος, ο ΠΑΟΚ καθιέρωσε το όνομά του στην Ευρώπη, δείχνοντας σε όλους πως είναι υπολογίσιμη δύναμη απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

Από την ήττα στην Ιρλανδία μέχρι το διπλό στο Βέλγιο ένας… Λουτσέσκου δρόμος

Όταν στα μέσα του καλοκαιριού οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έβλεπαν από τις παραλίες την ομάδα τους να χάνει από την ιρλανδική Μποέμιανς με 2-1, δύσκολα θα πίστευαν την συνέχεια. Κόντρα σε μια, φαινομενικά, εύκολη αντίπαλο, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου προκρίθηκε πολύ δύσκολα, ανατρέποντας την κατάσταση με το 2-0 της Τούμπας.

Εφτά μήνες μετά, ο ίδιος προπονητής θα οδηγούσε την ομάδα του σε ένα σπουδαίο διπλό πρόκρισης στην έδρα της Γάνδης με 2-1. Σε ένα τόσο μικρό διάστημα, ο «αρχιτέκτονας» του ΠΑΟΚ μεταμόρφωσε την εικόνα της ομάδας, δίνοντάς της την σταθερότητα και την σοβαρότητα που χρειάζεται για να κάνει ευρωπαϊκές πορείες. Έκανε τον Κούρτιτς «βαρόμετρο» του κέντρου, ενώ ανέπτυξε δύο μεγάλα ταλέντα της ομάδας, τον Τσιγγάρα και τον Λύρατζη. Και φυσικά ανταμείφθηκε.

Ο ΠΑΟΚ απέδειξε πως είναι ευρωπαϊκή ομάδα μετά από καιρό, επειδή δεν υποτίμησε το Conference League

2020: Αποκλεισμός στους ομίλους του Europa League με αντιπάλους Αϊντχόφεν, Ομόνοια, Γρανάδα.

2019:Αποκλεισμός στα play off της διοργάνωσης με Σλόβαν Μπρατισλάβας.

2018: Αποκλεισμός στους ομίλους ξανά, κόντρα σε Τσέλσι, Μπάτε, Βίντι.

2017: Αποκλεισμός στα play off από την Έστερσουντ.

Και η λίστα δεν τελειώνει. Πριν την φετινή σεζόν, ο ΠΑΟΚ είχε κάνει πράξη το… «κάθε πέρσι και καλύτερα», με την παρουσία του στην Ευρώπη να είναι σταθερά απογοητευτική. Μετά από χρόνια και με την υπομονή να στερεύει, άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και απέδειξε πολλά, πρώτα απ’ όλα στον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί δεν έδειξε έπαρση, δεν κοίταξε πιο ψηλά απ’ όσο πρέπει. Αξιοποίησε το Conference League, μια διοργάνωση στα «μέτρα» του και έκανε μια αξιοζήλευτη ευρωπαϊκή πορεία.

Όταν «χτίζεις» κάτι, δεν υπάρχουν σημαντικοί και ασήμαντοι αγώνες

Στο «ταξίδι» του μέχρι τα προημιτελικά του Conference League, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε συνολικά οχτώ ομάδες. Από την Μποέμιανς και την Λίνκολν μέχρι την Γάνδη και την Μαρσέιγ, δεν γίνεται να ξεχωρίσεις αγώνες-«κλειδιά».

Στην Ιρλανδία, ο «Δικέφαλος του Βορρά» με την πλάτη στον τοίχο κατάφερε να βρει γκολ με τον Ολιβέιρα για να μειώσει και να μείνει στο «παιχνίδι» της πρόκρισης, δείχνοντας πως και στην πιο κακή μέρα του μπορεί να τα βγάλει πέρα. Στους ομίλους εκμεταλλεύτηκε το «δώρο» της Κοπεγχάγης στην Δανία, η οποία έπαιζε από νωρίς με 10 παίκτες, για να πάρει τρεις πολύ σημαντικούς βαθμούς, επικρατώντας με 2-1.

Απέναντι στην Μίντιλαντ δεν τρόμαξε από την ήττα του πρώτου αγώνα με 1-0. Μπήκε δυνατά στο παιχνίδι για να πάρει προβάδισμα δύο γκολ με Ζίβκοβιτς και Βιεϊρίνια, ενώ διατήρησε την ψυχραιμία του τόσο όταν οι Σκανδιναβοί σκόραραν στο 80', όσο και όταν η μπάλα «έκαιγε» στα πέναλτι. Με την Γάνδη αξιοποίησε το δυνατό «χαρτί» του Κούρτιτς που σκόραρε για να δώσει την νίκη στην Τούμπα, ενώ πήγε χωρίς φόβο στο Βέλγιο, σκόραρε πρώτος και επικράτησε για δεύτερη φορά.

Τελικά, μπορεί να έχασε από την Μαρσέιγ, αλλά «έπεσε» με το κεφάλι ψηλά. «Κοίταξε στα μάτια» έναν αντίπαλο με αξία πενταπλάσια της δικής του, ενώ αντεπεξήλθε στον «βομβαρδισμό» των Γάλλων στο Βελοντρόμ με εξαιρετικό Πασχαλάκη. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ξανά έτοιμος, ήταν απειλητικός απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο και με λίγη τύχη παραπάνω θα μπορούσε να είχε πάρει την νίκη. Αν ένας σύλλογος όμως θέλει να γιγαντωθεί, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το μάθημα μιας τέτοιας ήττας.

Σε κάθε αγώνα του, ο ΠΑΟΚ έδειχνε πως έχει τα στοιχεία που χρειάζονται για να είναι σταθερά ανταγωνιστικός σε υψηλό επίπεδο.

Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στην τρίτη κατά σειρά ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, η οποία χωρίς λόγο αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από πολλούς. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν έκανε αυτό το λάθος. Αναγνώρισε το επίπεδο του και κινήθηκε βάσει αυτού, γιατί ο καλύτερος τρόπος να βελτιωθείς είναι η αυτογνωσία. Αν δεν ξέρεις ποιος είσαι πώς ξέρεις πού θέλεις να φτάσεις; Πλέον, έχει δείξει σε όλους πως είναι ικανός για σπουδαία πράγματα και το μόνο που μένει είναι να «χτίσει» στην φετινή σημαντική εμπειρία του, ώστε να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες πορείες.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0