Football Talk

Νάπoλι – Ρόμα: Το Derby del Sole που μετέτρεψε σε μίσος την αδελφοποίηση δύο ομάδων (Video)

Νάπoλι – Ρόμα: Το Derby del Sole που μετέτρεψε σε μίσος την αδελφοποίηση δύο ομάδων (Video)
Μπορεί δύο ομάδες που ουσιαστικά ήταν αδελφοποιημένες να γίνουν μισητοί εχθροί; Μπορεί, αν μιλάμε για τις Νάπολι και Ρόμα που μια σχέση φιλίας και σεβασμού μετατράπηκε σε κόντρα με νεκρούς. Αυτή είναι η ιστορία του Derby del Sole
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Εάν κάποιος έχει βρεθεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ιταλία θα έχει ακούσει την λέξη gemellaggio που στα ελληνικά σημαίνει αδελφοποίηση. Σε κοινωνικό επίπεδο είναι ένας τρόπος συνεργασίας μεταξύ διάφορων πόλεων που συνήθως βρίσκονται σε ξεχωριστές χώρες. Παράλληλα όμως, η λέξη αυτή χρησιμοποιείται και στο ποδόσφαιρο θέλοντας να αναδείξει τις καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε αντίπαλους οπαδούς όταν οι ομάδες τους βρίσκονται αντιμέτωποι.

Gemellaggio, η αδελφοποίηση

Σε αυτά τα παιχνίδια το πάθος και η ένταση αφήνονται στην άκρη και αναδεικνύεται μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα μεταξύ των οπαδών που δεν είναι υπερβολή κάποιος να πει ότι θυμίζει ένα φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Μεταξύ τους μπορεί να υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, ένα αμοιβαίο μίσος, που για 90 λεπτά τις ενώνει και τους αναγκάζει για δύο παιχνίδια να επικεντρώνονται στο κοινό κακό. Το φαινόμενο αυτό συναντιέται πολύ συχνά στην Ιταλία όπου διάφορα γκρουπ οπαδών δημιουργούν κάτι σαν αδελφοποίηση. Μια τέτοια σχέση gemellaggio υπάρχει διαχρονικά τώρα μεταξύ των οπαδών της Φιορεντίνα με τους αντίστοιχους της Τορίνο κόντρα στον μεγάλο εχθρό την Γιουβέντους.

Μια τέτοια σχέση που στο ευρύ κοινό δεν είναι τόσο γνωστή ήταν και αυτή μεταξύ των Ultras της Νάπολι και της Ρόμα, μια σχέση που πλέον δεν υπάρχει με τα μεταξύ τους παιχνίδια να αποτελούν υψηλής επικινδυνότητας για τις ιταλικές Αρχές. Το επονομαζόμενο και ως Derby del Sole όπου κάποτε οι δύο ομάδες ήταν οι απόλυτοι φίλοι με το μίσος για τον ιταλικό Βορρά να τους ένωνε. Το κοινωνικό χάσμα Βορρά – Νότου και το μίσος για το Μιλάνο και το Τορίνο αποτελούσαν βασικό στοιχείο της αδελφοποίησης μεταξύ Ναπολιτάνων και Ρωμαίων, ενώ και η έλλειψη τίτλων σε σχέση με τις Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν ήταν άλλος ένας συνδετικός κρίκος στην φιλία τους. Άλλωστε, μέχρι το 1984 όταν και ο Μαραντόνα έφτασε στη Νάπολη, οι «παρτενοπέι» είχαν μόλις ένα Κύπελλο και οι «τζιαλορόσι» δύο πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα.

gemellaggio_romanapoli.jpg

Το πρώτο Derby del Sole διεξήχθη το 1928 και με τα χρόνια ο δεσμός αυτός άρχισε να δυναμώνει για να εδραιωθεί την δεκαετία του 1950 με την ανταλλαγή σημαιών πριν από τα μεταξύ τους ματς ενώ και οι οπαδοί μπορούσαν να κάθονται άνετα ανακατεμένοι στις εξέδρες χωρίς κάποιο φόβο. Η σχέση τους δυνάμωνε παρά το γεγονός πως κάποια αποτελέσματα όπως το 1959 όταν η Ρόμα είχε συντρίψει τη Νάπολι με 8-0 θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να σπάσει ο δεσμός αυτός.

Το Vieni a Napoli και η αφορμή να σπάσει ο δεσμός

Με τον ερχομό του Μαραντόνα η Νάπολι άλλαξε στάτους και άρχισε σιγά σιγά να διεκδικεί την θέση της ανάμεσα στους μεγάλους του ιταλικού ποδοσφαίρου. «Vieni a Napoli», (Ελα στη Νάπολι), ήταν η ατάκα που έμεινε στην ιστορία από τις αναμετρήσεις τους τη δεκαετία του ’80. Την ατάκα αυτή έλεγε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στον αρχηγό της Ρόμα και καλό του φίλο Μπρούνο Κόντι, κάθε φορά που οι δύο ομάδες κοντράρονταν στο San Paolo ή στο Olimpico. Το κλίμα ήταν γιορτινό και τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε.

Ήταν η σεζόν 1987-88 όταν ο δεσμός αυτός έσπασε για πάντα. Με τις δύο ομάδες πια να αποτελούν διεκδικήτριες του πρωταθλήματος (η Ρόμα σήκωσε το τρόπαιο το 1983 και η Νάπολι το 1987) τα ματς τους ήταν πια ντέρμπι. Και στις 25 Οκτωβρίου του 1987 έγινε το ματς το οποίο θα μετέτρεπε δύο φίλους σε εχθρούς. Η Ρόμα φιλοξένησε την πρωταθλήτρια Νάπολι. Οι Ρωμαίοι είχαν πάρει κεφάλι στο σκορ στο 46′ με τον Προύτσο και οι φιλοξενούμενοι που είχαν μείνει με 9 παίκτες, ισοφάρισαν στο 67′ με την κεφαλιά του Φραντσίνι μετά από κόρνερ του Μαραντόνα. Με την λήξη του αγώνα ο μέσος των «παρτενοπέι», Σαλβατόρε Μπάνι πάνω στην ένταση του αγώνα έκανε μια χειρονομία προς τους οπαδούς της Ρόμα προκαλώντας την αντίδρασή τους. Αυτό ήταν. Για τους «τζιαλορόσι» η χειρονομία αυτή ήταν προσβολή και πλέον δεν υπήρχε γυρισμός. Η χειρονομία αυτή εκλήφθηκε ως προσβολή προς όλη την πόλη και οι Ναπολιτάνοι είχαν βρεθεί πλέον απέναντι. Βέβαια, ακόμα και σήμερα η αφορμή δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρώτοι οι οπαδοί της Ρόμα ήταν αυτοί που με τις αποδοκιμασίες τους προκάλεσαν την αντίδραση του Μπάντι.

Η φιλία πήγε περίπατο και αυτό θα φαινόταν τα επόμενα χρόνια. Το 2001 η Ρόμα κατακτά το τελευταίο της scudetto, έναν τίτλο τον οποίο αναγκάστηκε να τον πανηγυρίσει την τελευταία αγωνιστική. Και αυτό γιατί την προηγούμενη κόλλησε στο San Paolo  κόντρα στη Νάπολι μένοντας στο 2-2. Σε εκείνο το ματς οι Ρωμαίοι είχαν κάνει μία από τις μεγαλύτερες τους εκδρομές αφού στην πόλη είχαν φτάσει πάνω από 10.000 tifosi με στόχο να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα. Το τι είχε γίνει εκείνη την ημέρα εντός κι εκτός γηπέδου ακόμα μνημονεύεται στην Ιταλία.

Οι Ναπολιτάνοι ως άνθρωποι ζούνε τα πάντα έντονα γνώριζαν καλά ότι αυτό δεν θα έμενε αναπάντητο. Επεισόδια, συλλήψεις, επιθέσεις στην αστυνομία, επιθέσεις στα πούλμαν των ομάδων και στα τρένα που μετέφεραν τους οπαδούς έγιναν συνήθεια και το ματς πλέον ήταν από αυτά που η αστυνομία είχε θεωρήσει για την ίδια ως τα πιο επικίνδυνα κάθε σεζόν. Η πρώτη «απάντηση» των Ναπολιτάνων ήρθε λίγα χρόνια αργότερα όταν σε μια εκδρομή τους στην ιταλική πρωτεύουσα τρομοκράτησαν μόνο και μόνο με την παρουσία τους κατά την έξοδο τους από τον σιδηροδρομικό σταθμό σε ένα βίντεο που ακόμα και τώρα παραμένει διαχρονικό, με χιλιάδες οπαδούς να περνάνε από μια μικρή διαδρομή που είχαν στήσει οι carabinieri που παρέπεμπε περισσότερο σε ορδές στρατού που πήγαιναν στον πόλεμο.


Ο τελικός της ντροπής

Η αποκορύφωση όμως ήρθε στις 3 Μαΐου 2014, όταν η Νάπολι θα αγωνιζόταν κόντρα στην Φιορεντίνα στην Ρώμη στον τελικό του Coppa Italia. Ηταν η μέρα που όλος ο πλανήτης έβλεπε σε ζωντανή σύνδεση τους ultras των παρτενοπέι να… αποφασίζουν για το αν θα γίνει ή όχι ο τελικός. Αν και ο αγώνας δεν είχε άμεση σχέση με την Ρόμα, δόθηκε η ευκαιρία οι «τζιαλορόσι» να απαντήσουν στην απάντηση. Ο Μάσιμο Ντε Σάντις, πρώην ηγετικό στέλεχος των οπαδών της Ρόμα  συνάντησε στον δρόμο κάποιους οπαδούς της Νάπολι και γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε. Ο Ναπολιτάνος Τσίρο Εσπόζιτο πυροβολήθηκε στην πλάτη από τον Ντε Σάντις και αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση πριν χάσει τελικά την ζωή του 53 ημέρες μετά, ενώ άλλοι δύο πυροβολήθηκαν στο χέρι.

Η είδηση του πυροβολισμού αμέσως έγινε γνωστή και οι οργανωμένοι της Νάπολι που είχαν γεμίσει το δικό τους πέταλο ήταν σε κατάσταση υστερίας με αποτέλεσμα ο τελικός να καθυστερήσει, αφού διαιτητές και οι διοργανωτές του τελικού έφτασαν στο σημείο να έρθουν σε επαφή με τον αρχηγό των ultras για να τον παρακαλέσουν να ηρεμήσει τους «συντρόφους» του για να ξεκινήσει αγώνας (!) σε μια κίνηση που σχολιάστηκε αρνητικά για την αδυναμία των Αρχών να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του αγώνα, την ώρα που οι tifosi έδειχναν για άλλη μια φορά την δύναμη επιρροής που είχαν κι έχουν στην ιταλική κοινωνία.


Για την δολοφονία ο Ντε Σάντις καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλάκιση, ποινή που μειώθηκε σε 16 χρόνια το 2018, ενώ δύο οπαδοί της Νάπολι που συμμετείχαν στο περιστατικό έφαγαν ποινή οκτώ μήνες πίσω από τα κάγκελα. Λίγους μήνες μετά, ένας οργανωμένος οπαδός της Ρόμα που δούλευε στη Νάπολη, θα δεχθεί επίθεση με μαχαίρι, αλλά ευτυχώς για τον ίδιο την γλίτωσε με κάποιες αμυχές.

Το μίσος όμως έχει πια ριζωθεί για τα καλά και στις δύο πλευρές και για τον λόγο αυτό έχουν απαγορευτεί οι εκτός έδρας μετακινήσεις στα μεταξύ τους ματς, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα θέλει να δώσει συνέχεια στην βεντέτα. Τόσο για την Ρώμη όσο και για τη Νάπολη οι δύο ομάδες αποτελούν σημείο αναφοράς και για δύο πόλεις που ζουν το ποδόσφαιρο τόσο έντονα – σε σημείο που πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια- το Derby del Sole αποτελεί ένα από εκείνα τα παιχνίδια που έχουν σημαδέψει για πάντα το calcio.

gemellaggio.jpg
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0