Football Talk

Μαρσέιγ: Οι ελληνικές της κόντρες με ΑΕΚ και Ολυμπιακό πριν τα ραντεβού με ΠΑΟΚ! (video)

Μαρσέιγ: Οι ελληνικές της κόντρες με ΑΕΚ και Ολυμπιακό πριν τα ραντεβού με ΠΑΟΚ! (video)

ΠΑΟΚ και Μαρσέιγ θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, με τους Γάλλους όμως να έχουν μερικά… πάρε-δώσε με ελληνικούς συλλόγους στο παρελθόν. Τι αναμνήσεις τους έχει αφήσει η χώρα μας;

Η μεγάλη στιγμή έφτασε για τον ΠΑΟΚ, που θα αντιμετωπίσει την Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ την Πέμπτη (7/4, 22:00) με στόχο να βάλει τα θεμέλια για μια ιστορική πρόκριση στην ημιτελική φάση του Europa Conference League. Μπορεί οι Θεσσαλονικείς να μην έχουν… προηγούμενα με τον γαλλικό σύλλογο, αλλά ΑΕΚ και -κυρίως- Ολυμπιακός έχουν μερικές ιστορίες να μας διηγηθούν. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, δεν πάνε και πολύ μακριά, αλλά ας το πάρουμε από την αρχή:

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1989-90: Η πρώτη συνάντηση

Πέρασαν μερικά χρόνια από την έναρξη των διασυλλογικών διοργανώσεων μέχρι να ταξιδέψει η Μαρσέιγ στην Ελλάδα. Πρώτη φορά θα το έκανε για… χάρη της ΑΕΚ, την οποία θα αντιμετώπιζε στον δεύτερο γύρο του Champions League (Κύπελλο Πρωταθλητριών τότε). H Ένωση είχε κατακτήσει την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο το πρώτο της πρωτάθλημα από το 1979, στην πρώτη σεζόν του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ομάδας, κερδίζοντας έτσι ένα εισιτήριο για την διοργάνωση των «αστέρων».

Στον πρώτο γύρο θα δυσκολευόταν αλλά θα απέκλειε τελικά την ισχυρή Ντιναμό Δρέσδης της Ανατολικής Γερμανίας, η οποία την προηγούμενη σεζόν είχε φτάσει στους «4» του Κυπέλλου UEFA. Η ΑΕΚ απάντησε στην εκτός έδρας ήττα με 1-0 με νίκη με 5-3 στην Αθήνα, με σκόρερ τους Οκόνσκι, Σαββίδη (δις) και Σαβέφσκι αλλά και ένα αυτογκόλ, κερδίζοντας έτσι μια επική πρόκριση. 

Από την άλλη πλευρά η Μαρσέιγ ξεπέρασε σχετικά εύκολα το «εμπόδιο» της Μπρόντμπι από την Δανία. Μιλάμε άλλωστε για μια ομάδα που ξεχείλιζε από ταλέντο, έχοντας στο δυναμικό της μερικούς εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές με πρωτοστάτη τον θρυλικό Ζαν-Πιερ Παπέν, αλλά και τον Κρις Γουόντλ μεταξύ άλλων. Το 3-0 του Βελοντρόμ δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους Σκανδιναβούς, οι οποίοι κατάφεραν απλά μια ισοπαλία με 1-1 στην Δανία.

Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, η Μαρσέιγ φιλοξένησε την ΑΕΚ, χωρίς να είναι ιδιαίτερα καλή… οικοδέσποινα. Ένα γκολ του Παπέν και ένα αυτογκόλ του Στέλιου Μανωλά χάρισαν την νίκη στους γηπεδούχους με 2-0. Η Ένωση δεν είχε λόγο να μην πιστεύει στο θαύμα και το εύστοχο πέναλτι του Σαβέφσκι στο 79ο λεπτό του δεύτερου αγώνα αναπτέρωσε τις ελπίδες. Τα πόδια του «Δικεφάλου» όμως «κόπηκαν» πέντε λεπτά αργότερα, με τον Παπέν να σκοράρει και να στέλνει την ομάδα του στον επόμενο γύρο. Η Μαρσέιγ θα κατόρθωνε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά εκείνης της σεζόν, όπου θα γνώριζε τον αποκλεισμό στα εκτός έδρας γκολ από την Μπενφίκα (2-1 στο Βελοντρόμ, 1-0 στο Ντα Λουζ).


Κύπελλο 
UEFA 1994-95: Διαφορετική αντίπαλος, ίδιο αποτέλεσμα

Το 1994 είχε έρθει η σειρά του Ολυμπιακού να αντιμετωπίσει την Μαρσέιγ. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως δεν θα είχαν καμία τύχη απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης της σεζόν 1992-93.

Οι δύο ομάδες θα συναντιόντουσαν στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA και θα φαινόταν από την αρχή ποιος είναι το φαβορί. Στον Πειραιά η Μαρσέιγ θα σκόραρε πρώτη, ο Ολυμπιακός θα ισοφάριζε με τον Ίβιτς αλλά θα δεχόταν και δεύτερο γκολ στο 79’. Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν άφηνε τους «ερυθρόλευκους» ιδιαίτερα αισιόδοξους εν όψει του ταξιδιού τους στην Γαλλία και αποδείχθηκε πως μάλλον είχαν δίκιο να αισθάνονται έτσι.

Αν και το πρώτο ημίχρονο τελείωσε χωρίς σκορ, η Μαρσέιγ μπήκε στο δεύτερο αποφασισμένη να τελειώσει την υπόθεση «πρόκριση». Ο Κασκαρίνο σκόραρε στο 53’ και στο 89’ ενώ ενδιάμεσα, στο 88’, βρήκε δίχτυα και ο Φερέρι. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 3-0 και συνολικό σκορ 5-1 δεν συνέχισε την ευρωπαϊκή του πορεία εκείνη την σεζόν. Θα είχε όμως μελλοντικές ευκαιρίες να πάρει το «αίμα του πίσω».


Champions League 2011
-12: Σχεδόν… εκδίκηση

17 χρόνια μετά την βαριά ήττα, ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε πάλι την Μαρσέιγ, μιας και η κληρωτίδα του Champions League θα τους έβαζε στον ίδιο όμιλο τη σεζόν 2011-12 μαζί με Άρσεναλ και Ντόρτμουντ. Και οι δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις έληξαν 1-0 υπέρ του φιλοξενούμενου, με τον γαλλικό σύλλογο όμως να βγαίνει στο τέλος κερδισμένος, λόγω μιας απίστευτης ανατροπής.

Πράξη πρώτη στις 13 Σεπτεμβρίου του 2011 και ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκης. Το γκολ του Λούτσο Γκονζάλεζ στο 51’ θα είναι και το μοναδικό του παιχνιδιού, με τους «ερυθρόλευκους» να ξεκινάνε τις υποχρεώσεις τους με το… αριστερό.

Fast-forward στην πέμπτη αγωνιστική των ομίλων, με την πρόκριση να μοιάζει πλέον άπιαστο «όνειρο» για τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε συγκεντρώσει μόλις τρεις βαθμούς. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε ταξίδευε στο Βελοντρόμ με στόχο ένα σπουδαίο διπλό απέναντι στην Μαρσέιγ των επτά βαθμών, ώστε να ξαναμπεί στο «παιχνίδι». Στο 82’ ένα νέο τότε παιδί, ο Γιάννης Φετφατζίδης, θα σκοράρει, θα «παγώσει» τους Γάλλους και θα χαρίσει μια σπουδαία νίκη στην ομάδα του.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει, αλλά στην τελευταία αγωνιστική όλα παρέμεναν ανοιχτά. Με την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού επί της Άρσεναλ με 3-1 με σκόρερ τους Τζεμπούρ, Φουστέρ και Μοντέστο, τα «φώτα» ήταν πλέον στραμμένα στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ, όπου Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ «διασταύρωναν τα ξίφη τους». Με τους Γερμανούς να προηγούνται με 2-1 πέντε λεπτά πριν τη λήξη, η πρόκριση ήταν στα χέρια του Ολυμπιακού. Ο Αγιού στο 85’ και ο -γνώριμος πλέον- Βαλμπουένα στο 87’ οδήγησαν τους Γάλλους σε μια φοβερή ανατροπή και ταυτόχρονα στους «16» του Champions League.

Champions League 2020-21: Επιτέλους επικρατήσαμε

Θα έπρεπε να φτάσουμε στο 2020 για να μπορούμε να λέμε πως μια ελληνική ομάδα επικράτησε της Μαρσέιγ. Η νίκη του Ολυμπιακού στο Βελοντρόμ το 2011, άλλωστε, ήταν τόσο σπουδαία όσο και ανούσια τελικά στην έκβαση του ομίλου.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετώπιζαν ξανά τους Γάλλους, σε όμιλο που είχε επίσης Μάντσεστερ Σίτι και Πόρτο. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς θα κατάφερνε, αυτή τη φορά, να υπερισχύσει. Στην πρώτη αγωνιστική ο Αχμέντ Χασάν θα χάριζε την νίκη στην ομάδα του στον Πειραιά σκοράροντας το μοναδικό γκολ του αγώνα στο 90+1’, ένα αποτέλεσμα που θα αποδεικνυόταν καθοριστικό.



«Πολίτες» και «δράκοι» δεν γνώρισαν καμία αντίσταση, κερδίζοντας όλα τα παιχνίδια τους με Μαρσέιγ και Ολυμπιακό. Κατ’ επέκταση, οι δύο τελευταίες «μονομαχούσαν» για την τρίτη θέση που θα οδηγούσε στο Europa League, με τον μεταξύ τους αγώνα στο Βελοντρόμ να αποτελεί έναν άτυπο τελικό.

Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν με 2-1, το εκτός έδρας γκολ του Μαντί Καμαρά όμως τους έδινε το απαραίτητο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους. Με τις δύο ομάδες να έχουν στο τέλος από τρεις βαθμούς, ο Ολυμπιακός συνέχισε στο Europa League, όπου απέκλεισε την Αϊντχόφεν αλλά «λύγισε» τελικά στους «16» από την Άρσεναλ.

Πλέον, ήρθε η σειρά του ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα αποτελέσει την τρίτη ελληνική ομάδα που θα επισκεφτεί το Βελοντρόμ. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει ήδη σημειώσει μια εξαιρετική πορεία στο νεοσύστατο Europa Conference League, θα πάει όμως στην Γαλλία με στόχο το πρώτο βήμα για την υπέρβαση.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0