Football Talk

Το «δις εξαμαρτείν» μιας υπεροπτικής Ιταλίας, που κάθε στιγμή αδυναμίας, την πλήρωσε στο ακέραιο! (video)

Το «δις εξαμαρτείν» μιας υπεροπτικής Ιταλίας, που κάθε στιγμή αδυναμίας, την πλήρωσε στο ακέραιο! (video)

Ένα κακοπαιγμένο έργο για την Ιταλία, είχε το πιο τραγικό φινάλε που μπορούσε να φανταστεί ανθρώπινος νους. Η πληρωμή για την υπεροψία της, ένα δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ από την τηλεόραση. Η μεγαλύτερη απόδειξη πως πριν από Πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι μία ακόμα κοινή θνητή.

Σχετικά Άρθρα

Με έναν άγαρμπο τρόπο, μπήκε τέλος στο σπουδαίο δίλημμα που καλούνταν να διαχειριστεί η ποδοσφαιρική κοινότητα. Ο μεγάλος τελικός στα play-offs που θα άφηνε είτε την Πορτογαλία, είτε την Ιταλία εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου έμεινε στα «χαρτιά», κι αυτό γιατί οι Ιταλοί αποφάσισαν να γίνουν ιδανικοί αυτόχειρες, για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, για δεύτερη σερί προκριματική φάση ενός Μουντιάλ.

Είχαν την ευκαιρία να «τσεκάρουν» το εισιτήριό τους για το Κατάρ απέναντι στην Ελβετία. «Κόλλησαν» στο 1-1, με τον Ζορζίνιο να αστοχεί -ξανά- από την «άσπρη βούλα» στο 90’. Τρεις μέρες αργότερα (15/11), απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία, έμειναν στο 0-0, σε ένα ματς που χρειάζονταν νίκη με τουλάχιστον τρία γκολ. Το χάσμα των δύο βαθμών που τους χώριζε από την πρώτη στο γκρουπ Ελβετία δεν καλύφθηκε ποτέ, οδηγήθηκαν στα μπαράζ και εκεί έδωσαν το τραγικότερο δυνατό φινάλε, σε ένα κακοπαιγμένο έργο από το τέλος του περασμένου καλοκαιριού κι έπειτα.

Η πορεία μίας ομάδας από την κορυφή της Ευρώπης, έως τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ, έχει σαφείς αιτίες. Η βασικότερη όλων, όμως, δεν βρίσκεται εντός των τεσσάρων γραμμών.


Ύβρις - Άτη - Νέμεσις - Τίσις

Όσα έπραξε στο EURO 2020 έγραψαν και δεν ξεγράφουν, αλλά αν θέλει να λογίζεται ως πραγματική Πρωταθλήτρια, οφείλει να κοιτάξει κατάματα τα πεπραγμένα της και μετά από αυτό.

Οι παίκτες της «Σκουάντρα Ατζούρα» έβγαζαν την αύρα της ομάδας που θεωρεί πως όλα θα έρθουν στον αυτόματο πιλότο. Πως με κάποιο μαγικό τρόπο, εύκολα ή δύσκολα, θα βρίσκονται στο Κατάρ. «Μεθυσμένοι» από τους πανηγυρισμούς, δεν κατάλαβαν σε πόσο διψασμένο όμιλο βρέθηκαν. Υποτίμησαν τις καταστάσεις και «σπατάλησαν» τέσσερα ματς, που θα μπορούσαν να έχουν κλειδώσει την πρόκριση από νωρίς, βγάζοντάς τους από την άβολη διαδικασία των μπαράζ.

Δεν το έπραξαν και το ποδόσφαιρο τους τιμώρησε, επιβάλλοντας τον δικό του «άγραφο νόμο».


Το «μαρτύριο της σταγόνας» σε επίθεση και άμυνα!

Στην προκριματική φάση, την ώρα που άπαντες έμεναν να κοιτάζουν αποσβολωμένοι τα αήττητα ρεκόρ της, η Ιταλία αγκομαχούσε επιθετικά, ροκανίζοντας την ίδια της την καρέκλα. Σε όλη τη διάρκεια του EURO, υπολογίζοντας τα γκολ των παρατάσεων, σκόραρε τουλάχιστον 2+ γκολ. Μοναδική εξαίρεση το τρίτο ματς των ομίλων, όταν όλα είχαν κριθεί και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι προχώρησε σε πληθώρα αλλαγών.

Βγαίνοντας από το καλοκαίρι τα δεδομένα αντιστράφηκαν. Η Ιταλία στα προκριματικά του Μουντιάλ, μόνο στο 5-0 επί της Λιθουανίας κατάφερε να πετύχει περισσότερα από ένα γκολ και εν τέλει, ήταν και το μόνο ματς που νίκησε.

Οι ευκαιρίες έπεφταν βροχή, αλλά τα γκολ έρχονταν με το «σταγονόμετρο». Οκτώ τελικές στον στόχο με τη Βουλγαρία, επτά κι ένα χαμένο πέναλτι με την Ελβετία στο πρώτο ματς, τέσσερις και μία ακόμα άστοχη εκτέλεση στο ματς του Ολίμπικο, επτά σουτ στον στόχο απέναντι στη Βόρεια Ιρλανδία και άλλα πέντε κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία. Απολογισμός; Δύο γκολ!


Θα μπορούσε να πει κανείς πως η απουσία του Τσίρο Ιμόμπιλε, απέναντι σε Ελβετία και Βόρεια Ιρλανδία κόστισε, αλλά είναι όντως έτσι; 

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Λάτσιο εμφανίζει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο όταν φορά τη φανέλα της χώρας του. Το έδειξε στο EURO 2020, όπου από το δεύτερο ματς κι έπειτα εξαφανίστηκε, το έδειξε και στα προκριματικά.

Σε αυτήν την επιθετική δυστοκία της Ιταλίας, όπου δεν βρέθηκαν «από μηχανής Θεοί» σαν τον Πεσίνα και τον Λοκατέλι του καλοκαιριού, οι αντίπαλοι απάντησαν με κυνικότητα, «σκοτώνοντάς» την. Η Βουλγαρία χρειάστηκε δύο σουτ στον στόχο για να σκοράρει, όπως και η Ελβετία, όπως και η Βόρεια Μακεδονία!

Εν ολίγοις, σε τρία «κομβικά» ματς -όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα- δέχθηκε ισάριθμα γκολ, από έξι τελικές εντός εστίας!


Μία βολική δικαιολογία θα ήταν να σταθεί κανείς στις απουσίες. Σαν αυτές που έφεραν τον Μπαστόνι με τον Μαντσίνι ως δίδυμο στην άμυνα κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία, έναν χρόνο μετά την τελευταία τους συνύπαρξη.

Η ομοιογένεια της Ιταλίας -που μόνο όταν αναγκαζόταν άλλαζε ενδεκάδα- «κλονίστηκε» μεν, ενώ όλα εξελίχθηκαν δε, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών. Ωστόσο, είναι τέτοιο το μέγεθος της συνεχούς «αυτοκτονίας», από τον Σεπτέμβριο του 2021, έως τον Μάρτιο του 2022, είναι τόσα τα κομμάτια που συνέθεσαν αυτό το παζλ της αποτυχίας και σε τελική ανάλυση, ήταν τόσο χαώδης η ποιοτική διαφορά της Ιταλίας από τις άλλες ομάδες του ομίλου, που καμία δικαιολογία δεν μοιάζει αρκετή.

Το έγκλημα παραμένει έγκλημα, επιβεβαιώνοντας πως η κάτοχος του EURO 2020, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, θα απουσιάσει κι από αυτό του 2022 και θα «κλείσει» αναγκαστικά δώδεκα χρόνια απουσίας από την κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή. 

Το δις εξαμαρτείν μιας υπεροπτικής Ιταλίας, που σίγουρα δεν αποδείχτηκε σοφή και πλήρωσε κάθε στιγμή αδυναμίας της, ολοκληρώθηκε.

Πλέον, της μένει απλώς να κάνει υπομονή, μαθαίνοντας από το δεύτερο συνεχόμενο πάθημά της, ώστε να μην εγκληματήσει ξανά, στον δρόμο προς το Μουντιάλ του 2026

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0