Football Talk

Η εμφάνιση του Λύρατζη που «γεννάει» ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Η εμφάνιση του Λύρατζη που «γεννάει» ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο!
Από την ακαδημία του ΠΑΟΚ και τις κατακτήσεις τίτλων στις μικρές κατηγορίες ως αρχηγός, στον δανεισμό του στο Βόλο, και την μονιμοποίησή του στα πλάνα του Λουτσέσκου, ο Λευτέρης Λύρατζης αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα.

Στην Ελλάδα συνηθίζεται να ασχολούμαστε κυρίως με τον παίκτη που σκοράρει, που κάνει τις θεαματικές ενέργειες και γενικότερα αυτούς που «τραβάνε» τα βλέμματα της δημοσιότητας. Ο φετινός ΠΑΟΚ έχει έναν τέτοιο, τον Γίασμιν Κούρτιτς παρ’ όλα αυτά αν κοιτάξουμε προσεκτικά θα παρατηρήσουμε έναν Έλληνα νεαρό δεξί μπακ, που παιχνίδι με παιχνίδι βελτιώνει την απόδοση του και κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Λευτέρης Λύρατζης, περί ου ο λόγος, είναι η αποκάλυψη του φετινού ΠΑΟΚ και με αφορμή την καλύτερη του εμφάνιση του στο υψηλότερο επίπεδο απέναντι στην Γάνδη, ας δούμε την πορεία του 22χρονου που δούλεψε αρκετά για να είναι μέλος της πρώτης ομάδας.

Ο Λευτέρης Λύρατζης με το περιβραχιόνιο στις μικρότερες ηλικίες

Ο 22χρόνος με καταγωγή από την Καβάλα εγκαταστάθηκε στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ στην ηλικία των 12 ετών. Οι προπονητές των ακαδημιών λένε για ένα εξτρέμ με αρκετές δυνατότητες και χαρίσματα με κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα.

Στα 15 του και μέχρι σήμερα ωστόσο αγωνίζεται στην θέση του δεξιού μπακ. Στις ακαδημίες των «ασπρόμαυρων» ήταν πάντα αρχηγός. Στην Κ14, στην Κ15 τη σεζόν 2014-15, οπότε κατέκτησε το πρωτάθλημα, στην Κ17 στη συνέχεια, με την οποία επίσης χρίστηκε πρωταθλητής, στην Κ19 τις σεζόν 2017-18 και 2018-19, όπου, κατέκτησε δύο συνεχόμενους τίτλους. Σαφώς ήταν διεθνής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες των Εθνικών ομάδων.

παο_κ.jpg


Η προετοιμασία με την πρώτη ομάδα και ο δανεισμός στο Βόλο

Σε αντίθεση με πολλά παιδιά στην ηλικία του που παρέμειναν στάσιμα ο Λύρατζης παρουσίαζε κάθε χρόνο βελτίωση με την εργατικότητα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου να τον χαρακτηρίζει. Συμμετείχε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας το 2018 και στην χρονιά του πρωταθλήματος θα αγωνιστεί σε τέσσερα παιχνίδια.

Την σεζόν 2019-2020 θα βρει τον νεαρό μπακ στο Βόλο για αγωνιστεί ως δανεικός. Υπό τις οδηγίες του Χουάν Φεράντο και στην συνέχεια του Αλμπέρτο Γκαγιέγκο, ο Λύρατζης θα αγωνιστεί σε 27 παιχνίδια και θα πετύχει το πρώτο επαγγελματικό του τέρμα απέναντι στον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα.

Όπως αποδείχθηκε, ο δανεισμός είχε μόνο θετικό πρόσημο για εκείνον, αφού πήρε παιχνίδια στα πόδια του, απέκτησε εμπειρίες και από τις απαιτήσεις των ακαδημιών μεταπήδησε σε μια ομάδα που αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος.
Λυρας_1.jpg

 

Η επιστροφή του στην Τούμπα και η φετινή γεμάτη χρονιά

Ο Λευτέρης Λύρατζης επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και περίμενε καρτερικά την ευκαιρία του. Την περσινή σεζόν κατέγραψε 12 συμμετοχές με 689 λεπτά συμμετοχής και έστελνε το «μήνυμα» ότι η επόμενη σεζόν θα βάλει υποψηφιότητα για βασικό στέλεχος του ρόστερ. Και έτσι έγινε.

Παρά τις σκέψεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ για δανεισμό, ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα ζητήσει την παραμονή του Έλληνα μπακ καθώς θεωρεί ότι είναι πνευματικά έτοιμος να βρίσκεται στην πρώτη ομάδα. Επίσης θα ανανεώσει με την «ασπρόμαυρη» φανέλα έως το 2025.

Την φετινή σεζόν μετράει 17 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη, εκ των οποίων οι 15 είναι στο αρχικό σχήμα, ενώ έχει βρει δίχτυα στο νικηφόρο 2-1 στην Τούμπα απέναντι στην Λαμία για την 13η αγωνιστική.
λυρης.jpg

 

Το καλύτερο του παιχνίδι στους «16» της Ευρώπης

Ο Λύρατζης την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στο αρχικό σχήμα του πρώτου  αγώνα της φάσης των «16» του Europa Conference League απέναντι στην ποιοτική Γάνδη. Ο 22χρονος ήταν από τους διακριθέντες στην νίκη με 1-0 πολύ απλά γιατί ήταν απροσπέλαστος.

Σε 90 λεπτά είχε 6/10 κερδισμένες μονομαχίες, 2/2 κερδισμένες στον αέρα, 3 τάκλιν, 1 κλέψιμο, 74,4% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του και 3/4 προσπάθειες για ντρίμπλα, ενώ σταμάτησε τον Οτζίτζα-Οφόε με εξαιρετικό τάκλιν στο σουτ που επιχείρησε εντός περιοχής σε μια επικίνδυνη κατάσταση για τον ΠΑΟΚ. Απόπνεε σιγουριά , ήταν ώριμος στα αμυντικά του καθήκοντα, παρ’ όλα αυτά προσπάθησε να ανέβει και να συμβάλλει και στον δημιουργικό τομέα.
image_203434.jpg

 

Η Εθνική Ελλάδος, η «δικαίωση» μέσω Πογέτ!

Είναι μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο να συνεχίσει να βελτιώνεται ο νεαρός μπακ, καθώς όπως φάνηκε τόσο από την κλήση του στην Εθνική Ελλάδος, όσο και από την παρουσία του Γκουστάβο Πογέτ στις εξέδρες της Τούμπας στο ματς με τη Γάνδη, ο νέος προπονητής του εθνικού μας συγκροτήματος υπολογίζει σε αυτόν.

Η θέση του δεξιού μπακ δεδομένα τα τελευταία χρόνια προβληματίζει, με τον Λευτέρη Λύρατζη να έχει όλες τις δυνατότητες να μονιμοποιηθεί στις επιλογές του Ουρουγουανού τεχνικού και να αποτελέσει το βασικό δεξί μπακ της επόμενης ημέρας στην Εθνική μας ομάδα.
Εθνική Ελλάδος: Πρώτη προπόνηση, με τον «δραστήριο» Πογέτ να ξεχωρίζει!

Χρήστος Λόης
www.bnports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0