Football Talk

Οι TOP 5 αμυντικοί χαφ της ΑΕΚ και ο Κριχόβιακ!

Οι TOP 5 αμυντικοί χαφ της ΑΕΚ και ο Κριχόβιακ!

Σας παρουσιάζουμε τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν ως οι καλύτεροι αμυντικοί χαφ στην ιστορία της ΑΕΚ και την προοπτική που υπάρχει για τον Κριχόβιακ να γράψει κι αυτός ιστορία με τη φανέλα της Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα

Ένας από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ο Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ. Ο Πολωνός μέσος υπέγραψε μέχρι τη λήξη της περιόδου στην ΑΕΚ, με τους Ενωσίτες να περιμένουν την αναβάθμιση της μεσαίας γραμμής του Δικεφάλου. Πάμε να θυμηθούμε πέντε σπουδαίους ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία με την κιτρινόμαυρη φανέλα αγωνιζόμενοι ως αμυντικοί χαφ:

Γιώργος Καραφέσκος

Ο αυστριακός προπονητής Χάρι Αουρέντνικ «μαγεύεται» από τα κόλπα που κάνει με τη μπάλα ο 13χρονος Γιώργος Καραφέσκος και κινεί τις διαδικασίες για να του βγάλουν δελτίο στην ΑΕΚ. Στα 17 του, παίρνει φανέλα βασικού από τον Τρύφωνα Τζανετή και γίνεται ακρογωνιαίος λίθος της ΑΕΚ για μια οχταετία. Ο Καραφέσκος ξεχώριζε για την υψηλού επιπέδου τεχνική του και τη γρήγορη σκέψη στο παιχνίδι, καταφέρνοντας να γίνει εκ των αγαπημένων της εξέδρας.

Κατάφερε να κατακτήσει 2 πρωταθλήματα με την Ένωση (1968, 1971) και ένα Κύπελλο Ελλάδας (1966). Αποτέλεσε μέλος της εθνικής ομάδας, συμπλήρωσε 12 συμμετοχές με το εθνόσημο και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ενόπλων το 1967 στη Βαγδάτη. Αποχώρησε το 1974 από την ΑΕΚ με τρόπο που τον πλήγωσε στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία. Επόμενος σταθμός η Καστοριά για μια τετραετία, με την καριέρα του Καραφέσκου να κλείνει το 1980 στην Καλλιθέα.

Το 2020 ο Γιώργος Καραφέσκος παραχώρησε στο Μουσείο της Ιστορίας της ΑΕΚ στην Αγιά Σοφιά – OPAP Arena, ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής του συλλογής από την καριέρα του. Συγκεκριμένα παραχώρησε δύο φανέλες αγώνων της περιόδου 1970-72, τρία ζευγάρια παπούτσια από το 1963, το 1968 και το 1971, ένα αναμνηστικό πιάτο από τον αγώνα Ζενές Ες-ΑΕΚ το 1968 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το τρόπαιο της πρωταθλήτριας Ελλάδας Εφήβων ΑΕΚ του 1965 που είχε παραλάβει ως αρχηγός, δύο αναμνηστικά διπλώματα της ΕΠΟ από τις συμμετοχές του στην Εθνική Νέων και την Εθνική Ενόπλων το 1963 και 1969 αντίστοιχα, καθώς και φωτογραφίες του από αγώνες με την ΑΕΚ και την Εθνική Ανδρών.

καραφεσκος.jpg

Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς

Ως πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ερυθρό Αστέρα έφτασε στην ΑΕΚ ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς το καλοκαίρι του 1991. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατάφερε να πείσει τον 26χρονο τότε Μαυροβούνιο μέσο πως η ΑΕΚ ήταν το καλύτερο βήμα για την καριέρα του κι έτσι η Ένωση πρόσθεση μια πολύτιμη «μηχανή» για το κέντρο της.

Βασικό στέλεχος της «χρυσής» τριετίας της ΑΕΚ με τα σερί πρωταθλήματα (1992,1993,1994), ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς αποτέλεσε το καλύτερο παράδειγμα για το πως ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να ανταπεξέρχεται στο νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής. Συνδύαζε άριστα τα ανασταλτικά με τα επιθετικά καθήκοντα, όντας καταλυτικός στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και στη σύνδεση των γραμμών της ομάδας. Παρέμεινε στην ΑΕΚ μέχρι το 1996 όταν αποχώρησε για τον Ολυμπιακό, με τη καριέρα του «Σάμπα» να κλείνει στην Αμερική το 1999 με τη Κάνσας Σίτι.

Σαμπανατζοβιτς.jpg

Κώστας Κατσουράνης

Έρχεται στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2002 από την Παναχαϊκή και κερδίζει τους οπαδούς της ΑΕΚ με τις εμφανίσεις του. Μια ηγετική προσωπικότητα στο κέντρο, με κάθετες κινήσεις στον αγωνιστικό χώρο, χρήσιμα τάκλιν, ικανότητα στο σκοράρισμα με το κεφάλι, δυνατά σουτ, όλα όσα χρειάζεται ένας σύγχρονος box-to-box χαφ. Παίρνει τη φανέλα με το νούμερο 21 και γίνεται αρχηγός της Ένωσης, όντας καταλύτης στη σεζόν 2004/2005 και την απρόσμενη πορεία που είχε η ΑΕΚ διεκδικώντας μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, συνεισφέροντας τα μέγιστα με τα 12 τέρματα και τις εμφανίσεις του εκείνη την περίοδο. Αποχωρεί το καλοκαίρι του 2006 με προορισμό τη Μπενφίκα του Φερνάντο Σάντος, αλλά έχει συνδέσει το όνομά του με ιστορικά παιχνίδια της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και νικηφόρα γκολ που έμειναν αξέχαστα στους Ενωσίτες όπως αυτό στις καθυστερήσεις κόντρα στον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη το 2003.

Κατσουρ.jpg

Θοδωρής Ζαγοράκης

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο αρχηγός της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το EURO 2004. Ο λόγος φυσικά για τον Θοδωρή Ζαγοράκη, έναν ποδοσφαιριστή που έχει μείνει στις αναμνήσεις κάθε Έλληνα φιλάθλου. Σύνδεσε το όνομά του με την ΑΕΚ την περίοδο 2000 έως 2004 κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας του 2002 κόντρα στον Ολυμπιακό. Αξέχαστο έχει μείνει το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ίντερ στο Μεάτσα στην ήττα της ΑΕΚ με 3-1 από τους νερατζούρι.

Ζαγορακης.jpg

Άκης Ζήκος

Ως παίκτης της Μονακό, ο Άκης Ζήκος έγινε ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ στις 26/05/2004 κόντρα στην Πόρτο του Μουρίνιο. Στην ΑΕΚ ήρθε από την Ξάνθη το 1998 και κατέκτησε δύο Κύπελλα Ελλάδος (2000,2002). Αγωνίστηκε με τα κιτρινόμαυρα μέχρι το 2002 και επέστρεψε για το διάστημα 2006 έως 2008 κλείνοντας την καριέρα του στο γεμάτο ΟΑΚΑ στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2007/2008 κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.

Ζήκος.jpg

Φτάνοντας στο σήμερα, ο Γκρέγκορζ Κριχόβιακ αποτελεί εντυπωσιακή κίνηση για την ΑΕΚ, με τους φιλάθλους της να ελπίζουν για την παραμονή του Πολωνού σταρ και μετά το καλοκαίρι. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την πορεία του Κριχόβιακ στην ΑΕΚ και αν θα υπάρξουν οι προοπτικές έτσι ώστε στο μέλλον να συζητιέται κι αυτός ως ένας εκ των κορυφαίων μέσων της Ένωσης

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0