Football Talk

Copa Del Rey: Τελικός deja-vu για την Βαλένθια, σε μία πόλη που της ξυπνά όμορφες αναμνήσεις

Copa Del Rey: Τελικός deja-vu για την Βαλένθια, σε μία πόλη που της ξυπνά όμορφες αναμνήσεις
Στον τελικό του Copa Del Rey προκρίθηκε η Βαλένθια, επικρατώντας με σκορ 1-0 επί της Μπιλμπάο. Έπειτα από την ισοπαλία (1-1) στο Σαν Μαμές, το τέρμα του άλλοτε διεθνή Πορτογάλου Γκονσάλο Γκέδες, έδωσε το εισιτήριο στην ομάδα του για τον σπουδαίο τελικό της Σεβίλλης. Μιας πόλης που ξυπνά αναμνήσεις και φέρνει ευχάριστα συναισθήματα για τις «νυχτερίδες». 

Μπορεί το σύνολο του Πέπε Μπορδαλάς να κινείται σε «χαμηλές πτήσεις» στο πρωτάθλημα φιγουράροντας στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ωστόσο η βαριά φανέλα το ακολουθεί σε κάθε πτυχή του. Έτσι κατάφερε στο ιστορικό Μεστάγια να πάρει την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας, μέσα από μία αναμέτρηση που έτρεφε κινδύνους. Άλλωστε οι Βάσκοι αποτελούν πάντοτε δυσκατάβλητο αντίπαλο με μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο θεσμό.

Με γνώμονα την πρόσφατη παράδοση, η Βαλένθια ευελπιστεί να κατακτήσει για δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια αυτό τον τίτλο, σε μία πόλη που τις ξυπνά ευχάριστα συναισθήματα. Διότι αν πάμε τρία χρόνια πίσω, το 2019 συγκεκριμένα, κατόρθωσε να κάνει την προσωπική της υπέρβαση, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι. Φτάνοντας έτσι στον πρώτο της τίτλο έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια.

Η πορεία μέχρι τον τελικό

Το κύπελλο αποτελεί παραδοσιακά τον θεσμό που δίνει ευκαιρίες για καλή πορεία σε ομάδες χαμηλότερων πτήσεων. Μπορεί το όνομα της Βαλένθια να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ιστορικών συλλόγων του ισπανικού ποδοσφαίρου, ωστόσο η φετινή της πορεία στην Λα Λίγκα δείχνει ότι δύσκολα θα διεκδικήσει τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.

Οι κληρώσεις ωστόσο την οδήγησαν σε πλεονεκτική θέση, καθώς απέκλεισε συλλόγους της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, όπως η Ατλέτικο Μπαλεάρες, η Αρεντέιρο και η Καρταχένα. Τελευταίο εμπόδιο πριν τον ημιτελικό η Κάντιθ, ομάδα η οποία φιγουράρει στην ζώνη υποβιβασμού του πρωταθλήματος.

Στην πορεία της μέχρι το τέλος συνέβαλε και η κλάση του Γκέδες, ο οποίος μπορεί να μην ακολούθησε την καριέρα των προδιαγραφών του, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί έναν αξιόπιστο σκόρερ. Εμφανίστηκε σε κρίσιμες στιγμές του θεσμού, σκοράροντας τόσο στον προημιτελικό όσο και στην ημιτελική αναμέτρηση με Μπιλμπάο.

Στάδιο Μπενίτο Βιγιαμαρίν, Σεβίλλη (2019)

Σάββατο 25 Μαΐου 2019 και το γήπεδο της Ρεάλ Μπέτις ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί τον τελικό υπ' αριθμόν 117 του κυπέλλου Ισπανίας. Εκεί όπου οι (ακόμα) ισχυροί «μπλαουγκράνα» του Ερνέστο Βαλβέρδε αγωνίζονται ως απόλυτο φαβορί για την διεκδίκηση του τίτλου. Αντιμέτωποι με τις «νυχτερίδες» του τότε Βραζιλιάνου τεχνικού Μαρσελίνιο.

Σεζόν στην οποία η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρωτάθλημα και η Βαλένθια την έξοδο της στην Ευρώπη. Ο τελικός όμως αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση και οι μπλαζέ Καταλανοί βρέθηκαν μουδιασμένοι και προ εκπλήξεως από νωρίς...

Διότι εκείνο το βράδυ, τρία χρόνια πίσω, περίπου 54.000 θεατές έγιναν μάρτυρες του σοκαριστικού πρώτου ημιχρόνου, όταν και οι άτυποι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 2-0, χάρις στα τέρματα των Γκαμέιρο και Ροντρίγκο. Η απάντηση του Μέσι 17 λεπτά πριν την συμπλήρωση του 90 λεπτου δεν στάθηκε αρκετή, με το απόλυτο αουτσάιντερ να επιστρέφει έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία στην κατάκτηση της κούπας.

120460-mfvfoxojgr-1558841460.jpg

Στάδιο Λα Καρτούχα, Σεβίλλη (2022)

Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο τελικός φιλοξενείται και πάλι στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Εκεί όπου κόντρα στα προγνωστικά, οι «νυχτερίδες» κατόρθωσαν να ανανεώσουν το προ τριετίας ραντεβού τους, θέτοντας εκτός το σύνολο του προπονητή που έφερε την τελευταία κούπα στο Μεστάγια! Ναι, ο Μαρσελίνιο κάθεται αυτήν την περίοδο στον πάγκο της Μπιλμπάο, επιδιώκοντας την έξοδο της ομάδας στην Ευρώπη.

Και όλα αυτά σε μία αμφίρροπη αναμέτρηση, η οποία κρίθηκε χάρις στο τέρμα του Γκέδες, μόλις δύο λεπτά πριν την λήξη του πρώτου μέρους. Σε μία λυτρωτική επικράτηση, καθώς τα πάντα βρισκόντουσαν ανοιχτά έπειτα από την ισοπαλία του πρώτου σκέλους που διεξήχθη στο Σαν Μαμές.

Εν αναμονή πλέον της δεύτερης αναμέτρησης ανάμεσα σε Μπέτις και Ράγιο Βαγιεκάνο, ώστε να ολοκληρωθεί το παζλ των φιναλίστ. Αντιμέτωπες δύο ομάδες οι οποίες στην φετινή Λα Λίγκα κάνουν την προσωπική τους υπέρβαση, με τους Σεβιλλιάνους να διαθέτουν καλύτερες ελπίδες πρόκρισης, έχοντας επικρατήσει στην έδρα τον Βαγιέκας με σκορ 2-1. Πλέον βρίσκονται μία ανάσα από το να διεκδικήσουν την σπουδαία διάκριση στην πόλη τους.

Ένα όμορφο deja-vu βιώνουν οι φίλοι της Βαλένθια, οι οποίοι ευελπιστούν να πανηγυρίσουν και πάλι την κατάκτηση του Copa Del Rey στην Σεβίλλη. Θα λειτουργήσει σίγουρα ως «φάρμακο» για τις χλιαρές αγωνιστικές περιόδους τις οποίες διανύουν.
FM6d0yCXsAU6R3T.jpg

Τότε κατάφεραν να κάνουν την υπέρβαση και εν τέλει να χαμογελάσουν ενάντια στην πανίσχυρη Μπαρτσελόνα. Εξίσου δύσκολο και το φετινό έργο καθώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν μία εκ των δύο φετινών εκπλήξεων του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0