Football Talk

Ούτε εμπειρία, ούτε ένστικτο: Το απόλυτο της Λίβερπουλ στα πέναλτι του Λιγκ Καπ, ήρθε μέσω βαθιάς επιστημονικής ανάλυσης! (video)

Ούτε εμπειρία, ούτε ένστικτο: Το απόλυτο της Λίβερπουλ στα πέναλτι του Λιγκ Καπ, ήρθε μέσω βαθιάς επιστημονικής ανάλυσης! (video)

Και οι έντεκα που κλήθηκαν να εκτελέσουν πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» στον τελικό του Λιγκ Καπ, ήταν… υπέροχοι για τη Λίβερπουλ! Το μέγιστο αποτέλεσμα απέναντι στην Τσέλσι, όμως, δεν ήταν προϊόν εμπειρικής προσέγγισης, αλλά μεθοδικής νευρολογικής ανάλυσης, από το καλοκαίρι του 2021!

Σχετικά Άρθρα

Ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Τζέιμς Μίλνερ, στάθηκε πρώτος, προφανώς, στη «ρώσικη ρουλέτα» απέναντι στην Τσέλσι, στον τελικό του Λιγκ Καπ. Ωστόσο, η σειρά των εκτελεστών από εκεί και πέρα, δεν ήταν μία συνηθισμένη επιλογή. Αντιθέτως, έγινε από μία ομάδα νευρολόγων!

Οι συνιδρυτές της neuro11, Δρ. Νίκλας Χάουσλερ και Πάτρικ Χάντσκε, χρησιμοποίησαν ορισμένα δεδομένα για να σχηματίσουν την ιδανική λίστα των παικτών, που θα συμμετείχαν στη διαδικασία. Αμφότεροι οι Γερμανοί επιστήμονες συνεργάζονται με τη Λίβερπουλ από το στάδιο της προετοιμασίας και ειδικεύονται στην πνευματική ενδυνάμωση των παικτών, ώστε να βελτιωθούν οι αντιδράσεις τους σε στατικές φάσεις.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, κάθε παίκτης πέρασε από μία ψυχολογικής φύσεως διαδικασία, γύρω από τις εκτελέσεις πέναλτι» ανέφερε ο Γιούργκεν Κλοπ μετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ από τη Λίβερπουλ.

Το πρόβλημα που προέκυψε για τους δύο επιστήμονες, ωστόσο, ήταν το γεγονός πως μόνο επτά παίκτες από τη βασική τους λίστα, βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο μετά το πέρας και της παράτασης!

«Από την όγδοη εκτέλεση κι έπειτα, οι παίκτες που στάθηκαν για να σουτάρουν από τα έντεκα βήματα, δεν ήταν καν κοντά στο να βρίσκονται στη λίστα. Είναι εντυπωσιακό πως τα κατάφεραν!» ανέφερε ο προπονητής των «Reds», κάνοντας, προφανώς, λόγο για τους Έλιοτ, Κονατέ και Κέλεχερ.

Όπως οι οκτώ προηγούμενοι, ωστόσο, έτσι και αυτοί οι τρεις, ευστόχησαν, δίνοντας το τρόπαιο στη Λίβερπουλ. Ένα τρόπαιο που κρίθηκε από έντεκα εύστοχες εκτελέσεις των «Reds», που αξίζει να θυμηθεί κανείς πώς ήρθαν, στην προσπάθεια γίνει αντιληπτό το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από την επιλογή τους.


1.Τζέιμς Μίλνερ

Από την στιγμή που στάθηκε με τα χέρια στη μέση, στην άκρη της μεγάλης περιοχής, του πήρε εννέα δευτερόλεπτα μέχρι να χτυπήσει την μπάλα.
unnamed_6.png

Τα mind games του Κέπα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Με μεγάλη καμπύλη και αρκετή δύναμη έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία.
unnamed_1_1.png

2.Φαμπίνιο

Μία εκτέλεση Πανένκα σε τόσο κρίσιμο σημείο απαιτεί γερά νεύρα. Από τη στιγμή που ο Κέπα πάτησε τη γραμμή της εστίας, πέντε δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για τον Βραζιλιάνο, ώστε να στείλει την μπάλα στο κέντρο της εστίας, με περίσσεια άνεση.

3.Βίρτζιλ Φαν Ντάικ

«Έριξε» το ίντερνετ με την άνεσή του. Ο Κέπα γνώριζε πως ο Φαν Ντάικ θέλει να εκτελέσει το πέναλτι από τα αριστερά και στάθηκε εκεί, για να το αποτρέψει. Αντιθέτως, έτρεψε το πέναλτι σε μία δοκιμασία… αυτοπεποίθησης.

Ο Φαν Ντάικ με δύο βήματα έστειλε την μπάλα με δύναμη στην πλευρά του γκολκίπερ της Τσέλσι και έμεινε να τον κοιτάζει με «κρύο» βλέμμα.


4.Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ

Τέταρτος στη σειρά, δείγμα της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και τις εκτελέσεις του. Την ανταπέδωσε πλήρως.

Γρήγορο τζόκινγκ, μόλις τρία βήματα και η μπάλα στην αριστερή πλευρά των διχτύων. Ο Κέπα μάντεψε σωστά, αλλά δεν είχε περιθώρια αντίδρασης.
unnamed_3_1.png

5.Μοχάμεντ Σαλάχ

Τι κι αν οι φίλοι της Τσέλσι προσπάθησαν διά βοής να τον αποσυντονίσουν; Ο μόνιμος εκτελεστής πέναλτι για τη Λίβερπουλ δεν λάθεψε και έφερε όλο το βάρος στον… Ζορζίνιο.

Δεκαέξι δευτερόλεπτα αφότου τοποθέτησε την μπάλα στο γρασίδι, την έστειλε στη δεξιά πλευρά και τον Κέπα στην αντίθετη, ενώ πριν επιστρέψει στο κέντρο του γηπέδου, «συμβούλεψε» τον Ζορζίνιο να μην κάνει το χαρακτηριστικό του αλματάκι, πριν την εκτέλεση.
unnamed_4_1.png

6.Ντιόγκο Ζότα

Κλήθηκε να εκτελέσει πρώτος στον «ξαφνικό θάνατο». Τοποθέτησε την μπάλα στην «άσπρη βούλα», έκανε ένα σημάδι με το αριστερό του πόδι δίπλα σε αυτήν και εκεί τοποθέτησε το πόδι στήριξης, προτού εκτελέσει με το δεξί.

Η μπάλα έφυγε προς το κέντρο της εστίας, ανάμεσα από τα πόδια του Κέπα, που λίγο έλειψε να αποκρούσει το πέναλτι. Δεν συνέβη και ο Πορτογάλος σταρ επέστρεψε εμφανώς ανακουφισμένος προς τους συμπαίκτες του.
unnamed_5_1.png

7.Ντιβόκ Οριγκί

Από τη στιγμή που τοποθέτησε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι, πέρασαν δέκα δευτερόλεπτα έως ότου εκτελέσει. Η… διαδρομή που ακολούθησε μέχρι την μπάλα, ίσως μπέρδεψε τον Κέπα περισσότερο από κάθε άλλη. Ο γκολκίπερ θεώρησε πως θα την στείλει στα αριστερά, αλλά αυτή κατέληξε στο κέντρο της εστίας.
unnamed_6_1.png

8.Άντι Ρόμπερτσον

Ο Κέπα στα δεξιά, η μπάλα στα αριστερά, σε ένα ύψος που αν είχε επιλέξει τη σωστή γωνία ο Ισπανός γκολκίπερ, πιθανότατα θα είχε απάντηση στην εκτέλεση.

Δεν συνέβη και ο αριστερός μπακ των «Reds» κατευθύνθηκε προς τους φίλους της ομάδας φωνάζοντας «Come on», εκτονώνοντας την ένταση που είχε.
unnamed_7.png

9.Χάρβεϊ Έλιοτ

Ο τραυματισμός του Τιάγκο στην προθέρμανση έφερε τον Κεϊτά στην ενδεκάδα και τον Έλιοτ στο ματς ως αλλαγή. Παρότι ήταν ο νεότερος παίκτης στην ομάδα, απέδειξε πως δεν λυγίζει μπροστά στις μεγάλες περιστάσεις. Έστειλε τον Κέπα από την άλλη πλευρά και πανηγύρισε σαν… οπαδός, φιλώντας το σήμα.
unnamed_8.png

10.Ιμπραΐμα Κονατέ

Αν στην εκτέλεση του Ντιόγκο Ζότα έφτασε κοντά στην απόκρουση, τι να πει κανείς για αυτήν του Κονατέ.

Ο Κέπα βρήκε την μπάλα με το δεξί του χέρι, αλλά ήταν τέτοια η δύναμη του σουτ, που δεν κατάφερε να την απομακρύνει και ουσιαστικά «τρύπησε» το δεξί του γάντι.

Ο σέντερ μπακ της Λίβερπουλ πανηγύρισε έντονα μεν, αλλά ήξερε δε, πόσο κοντά έφτασε στο να γίνει ο μοιραίος της βραδιάς.
unnamed_9.png

11.Κουίβιν Κέλεχερ

Δεν κατάφερε να πιάσει κανένα πέναλτι, οπότε ήρθε η δική του σειρά να εκτελέσει. Έστησε την μπάλα δείχνοντας άνετος, με τα χέρια του τοποθετημένα στη μέση και εν τέλει, πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εκτελέσεις της διαδικασίας, στέλνοντας τον Κέπα από την άλλη πλευρά.

Παρόλα αυτά, παρέμεινε ψύχραιμος στη συνέχεια, ως όφειλε, πήρε τη θέση του κάτω από τα δοκάρια και «φύλαξε» τους πανηγυρισμούς, για τη στιγμή που είδε τον Κέπα να στέλνει την μπάλα αρκετά μέτρα πάνω από τα δοκάρια του, χαρίζοντας στη Λίβερπουλ το Λιγκ Καπ.


Πηγή: The Athletic

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0