Football Talk

Τσέλσι: Το απόρθητο «κάστρο» του Στάμφορντ Μπριτζ, προστατεύεται από τον… Τιάγκο Σίλβα!

Τσέλσι: Το απόρθητο «κάστρο» του Στάμφορντ Μπριτζ, προστατεύεται από τον… Τιάγκο Σίλβα!

Μία ακόμη εξαιρετική εμφάνιση στο Champions League πραγματοποίησε η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι, η οποία επικράτησε με 2-0 της Λιλ και εξακολουθεί να μην δέχεται γκολ σε 5ο συνεχόμενο ματς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Κορυφαίος ο Τιάγκο Σίλβα, σε ένα πλάνο του Τόμας Τούχελ που αποδίδει και φέτος.

Από 40 κύματα έχει περάσει η απόδοση της φετινής Τσέλσι, με τον κόσμο της να διανύει αναμφίβολα ένα κυκλοθυμικό 2021, αναλογικά με τον τρόπο που εξελίχθηκε. Τι εννοούμε με αυτό;

Πως όταν οι «μπλε» προσέλαβαν τον Τόμας Τούχελ βρίσκονταν εκτός τετράδας της Premier League και είχαν κληρωθεί με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Φρανκ Λάμπαρντ είχε απολυθεί και στόχος όλων ήταν μία πορεία στην Ευρώπη που θα... σέβονταν την ιστορία της και μία μαζική προσπάθεια, προκειμένου να προλάβει η Τσέλσι να διεκδικήσει την 4η θέση σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Εν τέλει, αμφότεροι στόχοι στέφθηκαν και με το παραπάνω από επιτυχία. Οι «μπλε» μάλιστα κατέκτησαν το πρώτο τους Champions League μετά το 2012, τερμάτισαν στην 4η θέση, προσπέρασαν την Γουέστ Χαμ, την Λέστερ και την Τότεναμ και αγωνίζονταν με έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, που είχε ως προτεραιότητα μία σταθερή ανασταλτική λειτουργία και έπειτα την επίτευξη του γκολ.

Έχοντας αυτό ως πλάνο, ο Γερμανός προπονητής των «μπλε» κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένος μέχρι και τον Οκτώβριο, αφού και με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, η Τσέλσι έδειχνε να διεκδικεί τον τίτλο της Premier League, μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ.

Ωστόσο, όταν το πλάνο της αμυντικής λειτουργίας δεν στεφθεί από επιτυχία, ποιο είναι το plan b; Εκεί υστέρησε ο Τούχελ και έχασε έδαφος, με συνέπεια το 2021 να ολοκληρωθεί στην 3η θέση της Premier League και με βλέψεις μόνο προς τα… κάτω, καθώς Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Τότεναμ ξεκίνησαν να πλησιάζουν.

Η χρονιά αλλάζει και η Τσέλσι διαφοροποιεί ξανά την εικόνα της. Σοβαρεύει και πάλι, σκληραίνει και άλλο την άμυνά της, ανανεώνει το συμβόλαιο του Τιάγκο Σίλβα και ξεκινά να προετοιμάζεται για το Champions League με την Λιλ στην φάση των «16».

Μία Λιλ που επίσης είχε μία τεράστια πρόκληση μπροστά της. Να σκοράρει, διότι ποτέ σε φάση νοκ άουτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν είχε πανηγυρίσει! 

Δυστυχώς για αυτήν, το σερί συνεχίστηκε στο Στάμφορντ Μπριτζ και μάλιστα το τελικό 2-0 για την Τσέλσι ιστορική σημασία, μιας και αυτομάτως έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που διατηρεί το «μηδέν» σε πέντε συνεχόμενες εντός έδρας αναμετρήσεις στην ιστορία του θεσμού.

Ξεκινώντας λοιπόν από την περασμένη αγωνιστική περίοδο, πρώτο ματς ήταν το 2-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο Λονδίνο στην ημιτελική φάση, για να έρθουμε στο 1-0 επί της Ζενίτ στους φετινούς ομίλους, το 4-0 επί της Μάλμε, το ηχηρό 4-0 απέναντι στη Γιουβέντους και το ματς με την Λιλ!

Μιλάμε δηλαδή για πέντε ενενηντάλεπτα, στα οποία η Τσέλσι έχει πετύχει 13 γκολ και δεν έχει δεχθεί ούτε ένα, με τον Μεντί να φτάνει χθες (23/2), τα 13 clean sheet σε 18 ματς, όντας και πάλι εντυπωσιακός!

Παρά ταύτα, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της Τσέλσι απέναντι στην Λιλ, ήταν και ο μεγαλύτερος ηλικιακά στο γήπεδο. Ναι, καλά καταλάβατε, ήταν ο Τιάγκο Σίλβα, παρά το γεγονός πως δεν σκόραρε.

Η φράση «δεν έχασε μονομαχία», αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του! Αναχαίτισε 12 φορές την μπάλα, κέρδισε τις περισσότερες «μάχες» στο ένας εναντίον ενός, τόσο με την μπάλα κάτω, όσο και με το κεφάλι, ενώ είχε και τις περισσότερες επαφές με την μπάλα από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή (96).

Με έναν τέτοιο Τιάγκο Σίλβα, με τον Μεντί σε τρομακτική κατάσταση και με ένα Στάμφορντ Μπριτζ αήττητο για 16 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, η Τσέλσι μπορεί να αισθάνεται πως εξακολουθεί να κάνει κάτι σωστά, παρά το γεγονός πως το κακό της διάστημα στην σεζόν της κόστισε την διεκδίκηση του τίτλου.



Το ChampionsLeagueείναι μία άλλη διοργάνωση, στο Λονδίνο το γνωρίζουν και το γεγονός πως έχουν βρει γκολ με 10 διαφορετικούς παίκτες, αναδεικνύει πόσο το θέλουν ξανά. Πόσο μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς πως μέσα σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο MVPτης σε μόνιμη βάση… Τιάγκο Σίλβα!



Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0