Football Talk

Κάντο ξανά Πέδρο: Ο Μαρτίνς, βλέπε Άρσεναλ, ξέρει πως να λύσει την «κατάρα» της πρώτης ήττας στα νοκ-άουτ (video)

Κάντο ξανά Πέδρο: Ο Μαρτίνς, βλέπε Άρσεναλ, ξέρει πως να λύσει την «κατάρα» της πρώτης ήττας στα νοκ-άουτ (video)

Παρά το εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα στο Μπέργκαμο με 2-1 από την Αταλάντα και έρχεται στον Πειραιά με μοναδικό στόχο την ανατροπή και την πρόκριση στους «16» του Europa League. Το BN Sports σας υπενθυμίζει τι συνέβη τις προηγούμενες φορές, που οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν με ήττα, στο δεύτερο ματς των νοκ-άουτ.

Ήταν βράδυ της 20ης Φλεβάρη το 2020. Από τα τελευταία παιχνίδια που τα ελληνικά γήπεδα ήταν γεμάτα πριν την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Άρσεναλ στον πρώτο αγώνα της φάσης των «32» του Europa League. Οι Λονδρέζοι ήταν καλύτεροι με γκολ του Αλεξάντρ Λακαζέτ στο 81ο λεπτό, παίρνουν ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς στην Αγγλία.

Ο Πέδρο Μαρτίνς βρέθηκε μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση. Δεν ήταν μόνο ο βαθμός δυσκολίας αλλά και το αρνητικό ρεκόρ που ακολουθούσε τους «ερυθρόλευκους» από το 1998/99. Το γκολ του Ελ Αραμπί στο 121’, έσπασε μία μεγάλη κατάρα αλλά παραμένει και σήμερα η μοναδική «σπίθα» στο μαύρο ρεκόρ που έχει ο Ολυμπιακός. Να μην παίρνει ποτέ πρόκριση όταν έχει χάσει το πρώτο ματς στα ευρωπαϊκά νοκ-άουτ.

Κατάρα – μαύρο ρεκόρ – γκίνια… αλλά όλα σημαίνουν το ίδιο!

Το 1998/99, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει μέχρι και τους «8» του Champions League. Ίσως, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία στην ιστορία του. Εκεί, που η κατάρα έκανε την εμφάνισή της. Η Γιουβέντους κερδίζει στο πρώτο παιχνίδι 2-1 τους «ερυθρόλευκους», με τους Φιλίπο Ιντζάκι και Αντόνιο Κόντε να δίνουν αέρα δύο τερμάτων αλλά τον Νινιάδη να κρατάει τους Πειραιώτες ζωντανούς για τη ρεβάνς, χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 90’.

Ο Γκόγκιτς έβαλε φωτιά στο γήπεδο με το 1-0 στο 12ο λεπτό. Το σκορ πρόκρισης έμεινε και ο Ολυμπιακός έφτανε όλο και πιο κοντά σε μία μυθική πρόκριση. Μέχρι που μίλησε ξανά ο Αντόνιο Κόντε. Στο 79’, ο νυν προπονητής της Τότεναμ πέτυχε ακόμα ένα τέρμα επί του Ολυμπιακού και χάρισε τη πρόκριση στη Γιουβέντους στην επόμενη φάση.

Από τότε, ακολούθησαν συνολικά άλλες δέκα αναμετρήσεις ευρωπαϊκών νοκ-άουτ, όπου οι «ερυθρόλευκοι», με ήττα στο πρώτο ματς, δεν μπορούσαν να περάσουν. Μόνη παρένθεση, το ματς του 2019/20, όταν ο Ολυμπιακός έκανε την υπέρβαση και απέκλεισε την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο, παρά το 1-0 του πρώτου ματς στο Φάληρο.

Είτε άγγιζε θαύματα, είτε έμενε εκτός με… κάτω τα χέρια!

Μέσα σε αυτό το πέρασμα των χρόνων, ποικίλουν οι αντιδράσεις των «ερυθρολεύκων» σε νοκ-άουτ φάσεις. Χαρακτηριστικό είναι αυτό του 1999/2000, όταν ο Ολυμπιακός συνάντησε τη Γιουβέντους στο UEFA Cup για τη φάση των «32». Μπορεί ο ιταλικός σύλλογος να θριάμβευσε στο ΟΑΚΑ με 3-1 χάρη στα γκολ των Τούντορ, Κοβάσεβιτς και Ιντζάγκι, όμως το αρχικό τέρμα του Γιαννακόπουλου, είχε δώσει αυτό που ήθελε ο ελληνικός σύλλογος στο Τορίνο.

Ο Κοβάσεβιτς άνοιξε το σκορ μόλις στο πρώτο λεπτό αλλά ο Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς με δύο δικά του γκολ, χάρισε μία αξιομνημόνευτη νίκη αλλά έκανε και τους «ερυθρόλευκους» να αγγίξουν μία επική πρόκριση. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και ματς που ο Ολυμπιακός δεν άγγιξε ποτέ την ανατροπή. Αντίθετα δέχθηκε αρκετά επώδυνους αποκλεισμούς. Όπως επί της Νιουκάστλ το 2004/05, όταν και έχασε με 3-1 στην Ελλάδα αλλά και με 4-0 στην Αγγλία, ή επί της Λεβάντε, το 2012/13, με το 3-0 στην Ισπανία και το 1-0 στην Ελλάδα. Παράλληλα, απέναντι σε Σεντ-Ετιέν και Μπορντό, μπορεί να έχασε στο Καραϊσκάκης με 3-1 και 1-0 αντίστοιχα αλλά πάλεψε όσο περισσότερο μπορούσε στη Γαλλία, όπου ηττήθηκε με 2-1 και στα δύο.

Αναλυτικά τα ματς:

1998/99: Γιουβέντους 1-2, 1-1

1999/00: Γιουβέντους 1-3, 2-1

2004/05: Νιουκάστλ 1-3, 0-4

2008/09: Σεντ Ετιέν 1-3, 1-2

2009/10: Μπορντό 0-1, 1-2

2012/13: Λεβάντε 0-3, 0-1

2014/15: Ντνίπρο 0-2, 2-2

2015/16: Άντερλεχτ 0-1, 1-2

2019/20: Άρσεναλ 0-1, 2-1

2020/21: Άρσεναλ 1-3, 1-0

Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Άρσεναλ…

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει γράψει ιστορία. Έχει σπάσει τρομερά ευρωπαϊκά ρεκόρ, που ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε για δεκαετίες να καταφέρει. Ένα από αυτά, ήταν και η ανατροπή στη ρεβάνς των νοκ-άουτ. Το 2019/20, ο ελληνικός σύλλογος πέφτει πάνω στην Άρσεναλ για τους «32» του Europa League. Ο Αλεξάντρ Λακαζέτ βάζει… «ταφόπλακα» στα όνειρα, όταν ανοίγει το σκορ στο 81’ και δίνει προβάδισμα στους Λονδρέζους.

Το παιχνίδι στην Αγγλία ήταν ιδιαίτερων συνθηκών. Το τελευταίο με κόσμο πριν την πανδημία. Το σκορ έμεινε στο 0-0 για το πρώτο μέρος και οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν να μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ο Σισέ με καρφωτή κεφαλιά ανοίγει το σκορ στο δεύτερο μέρος. Το πάρτι στην κερκίδα του Ολυμπιακού αρχίζει. Το 1-0 έμεινε μέχρι την συμπλήρωση των 90 λεπτών και στην παράταση κρίθηκαν όλα.

Ο Ομπαμεγιάνγκ ισοφάρισε σε 1-1 και εκεί που έδειχναν όλα χαμένα, η πίεση επιφέρει ένα κόρνερ για τον Ολυμπιακό. Στο 120’. Ο Μασούρας διατηρεί μετά την απομακρύνει και με νέα σέντρα, βρίσκει τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Η προβολή αφήνει άγαλμα τον Λένο. Ο Ολυμπιακός κάνει το 2-1 και παίρνει μία μυθική πρόκριση. Μία νίκη που γίνεται παράδειγμα για την τωρινή πρόκληση.

Η Αταλάντα μπορεί να επικράτησε κάνοντας την ανατροπή, όμως ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς έχει μάθει σε τέτοια και πλέον, είναι έτοιμος να το επαναλάβει.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0