Football Talk

Οι θρίαμβοι, το ρεσιτάλ Προτάσοφ και η «μαύρη» μέρα του 1981: Οι 5+1 νίκες του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ μέσα στον Πειραιά! (video)

Οι θρίαμβοι, το ρεσιτάλ Προτάσοφ και η «μαύρη» μέρα του 1981: Οι 5+1 νίκες του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ μέσα στον Πειραιά! (video)

Το ντέρμπι που μας επιφυλάσσει συγκινήσεις και πλούσιο θέαμα, είναι αναμφίβολα αυτό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το BN Sports σας θυμίζει τις έξι αναμετρήσεις που έμειναν στην ιστορία και η νίκη βάφτηκε (θριαμβευτικά) στα «ερυθρόλευκα».

Πόση ιστορία χωράει ένα ντέρμπι. Ε, σίγουρα αυτό του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, παραπάνω από το κανονικό. Μπορεί να μην έχει την αίγλη των «αιωνίων» ή εκείνη την «δικεφάλων». Όμως, έχει αυτό το κάτι διαφορετικό, που δώσει στο ποδοσφαιρικό κοινό το θέαμα που ψάχνει από τέτοια ματς. Ακόμα ένα μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε «ερυθρόλευκους» και Ένωση μετράει αντίστροφα.

Το BN Sports έψαξε και ξεχώρισε τις έξι επικρατήσεις του Ολυμπιακού που έμειναν στην ιστορία απέναντι στην Ένωση και έκαναν το μεταξύ τους ματς, ακόμα καλύτερο. Η ιστορία όμως, γράφτηκε το 1981. Ούτε με κόκκινα, ούτε με κίτρινα αλλά με μαύρα γράμματα. Όλα τα άλλα, είναι απλώς… θρίαμβοι!

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-0 (1966)

Πάμε πίσω στο μακρινό 1966. Ντέρμπι που δίνει… τίτλο. Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την ΑΕΚ στο πλαίσιο του πρωταθλήματος στο «Γ. Καραϊσκάκης». Μπορεί η Ένωση να είχε επαφή με την κορυφή αλλά οι «ερυθρόλευκοι» την έθεσαν εκτός μάχης μέσω αυτής της αναμέτρησης.

Στο 30 λεπτά αγώνα, ο Νεοφώτιστος ήταν εκείνος που άνοιξε τον χώρο των γκολ με ένα ωραίο σουτ εκτός περιοχής για να διπλασιάσει τα τέρματα των γηπεδούχων ο Παπάζογλου στο 42ο λεπτό. Η νίκη πήρε διαστάσεις θριάμβου χάρη στο τέρμα του Γιώργου Σιδέρη στο 57’ ενώ η 4άρα ήρθε από το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Παπάζογλου.

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-0 (1974)

Η ιστορία επαναλήφθηκε, οκτώ χρόνια μετά. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στον Πειραιά για την 27η αγωνιστική της Α’ Εθνικής και ο βαθμός δυσκολίας, μόνο μικρός δεν είναι. Αμφότερες έχουν φτιάξει ένα εξαιρετικό ρόστερ, όμως οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν την ανωτερότητά τους στο χορτάρι. Όπως έγινε και το 1966. Ένας θρίαμβος που ήρθε μέσα σε 30 αγωνιστικά λεπτά. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί αν έκλεισαν το ημίχρονο στο 0-0, όμως στο δεύτερο ημίχρονο, ήρθε η απόλυτη καταιγίδα.

Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να αποφύγει το μοιραίο. Οι Πειραιώτες άνοιξαν το σκορ αρχικά με τον Δεληκάρη στο 48ο λεπτό και στη συνέχεια, έσπειραν τον τρόμο μέσα σε πέντε λεπτά. Ο Σταυρόπουλος (73’) και ο Υβ Τριαντάφυλλος (75’ και 78’) ανέβασαν τον δείκτη του σκορ στο 4-0. Εκείνη τη σεζόν, ο Ολυμπιακός έκανε και ρεκόρ τερμάτων με 102 υπέρ.

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-2 (1991)

Μπορεί το σκορ να μην δείχνει τον θρίαμβο, αλλά ο Ολυμπιακός έφτασε σε ακόμη μία 4άρα με συγκλονιστικό τρόπο. Πρεμιέρα του πρωταθλήματος για τη σεζόν 1991/92 και ο Όλεγκ Προτάσοφ… οργιάζει από το πρώτο ματς. Αυτό κόντρα στην ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Μέσα σε διάστημα μισής ώρας, άπαντες κατάλαβαν την ανωτερότητα των γηπεδούχων αλλά και την ποιότητα του Ουκρανού επιθετικού.

Ο Νίκος Τσιαντάκης άνοιξε το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό και στη συνέχεια ανέλαβε ο Προτάσοφ. Ο διεθνής φορ μέσα σε 15 λεπτά, ολοκλήρωσε ένα απίθανο χατ-τρικ, ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 4-0 μέχρι το 33ο λεπτό (!). Ο θρίαμβος είχε ολοκληρωθεί και η Ένωση έμπαινε στη σεζόν με τον χειρότερο τρόπο. Τα τέρματα των Σαβέφσκι και Δημητριάδη απλώς «ελάφρυναν» το κάζο και διαμόρφωσαν το τελικό 4-2.

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 6-0 (2011)

Το μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία των μεταξύ τους ντέρμπι. Το 2011, ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε φιλοξενεί την ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ. Με νίκη, οι «ερυθρόλευκοι» κλείδωναν το πρωτάθλημα. Από την άλλη, η Ένωση ήταν στην 3η θέση και προσπαθούσε να πάρει την καλύτερη βαθμολογικά θέση για τα play offs. Η εξέλιξη, ήταν απλά εφιαλτική στο «καμίνι» του Καραϊσκάκης. Ο Ραφίκ Τζιμπούρ ανοίγει το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό και ο Όλαφ Μέλμπεργκ κάνει την αρχή για το… πάρτι στο 7ο λεπτό.

Μέχρι το 20ο λεπτό, με τη βοήθεια του Νταβίντ Φουστέρ, ο Ολυμπιακός έχει ανοίξει την διαφορά στα τρία τέρματα και στην εξέδρα, επικρατεί το απόλυτο χάος. Ωστόσο, το εφιαλτικό δεκάλεπτο, ήρθε στο δεύτερο μέρος. Στο 61’, ο Τζιμπούρ πετυχαίνει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα με εντυπωσιακό γκολ και ο Μιραλάς ανεβάζει τον δείκτη του σκορ στο 5-0. Το «κερασάκι» ήρθε από τον Χοσέ Χολέμπας στο 71ο λεπτό για να διαμορφωθεί το τελικό 6-0, που είναι και ο πιο βαρύ στην ιστορία των δύο ομάδων.

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1 (2019)

Με την ΑΕΚ να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, ο Ολυμπιακός ήθελε να ανακτήσει τα ηνία που έχασε μετά από επτά σερί κατακτήσεις. Ο Πέδρο Μαρτίνς δυσκολευόταν στα ντέρμπι και το παιχνίδι απέναντι στην Ένωση, ήταν μία ευκαιρία για εκείνον να δείξει την αξία του. Μπορεί ο Πόνσε να άνοιξε το σκορ, όμως στο δεύτερο μέρος, ήρθε η απόλυτη ανατροπή.

Ένας άλλος Ολυμπιακός. Ο Μαντί Καμαρά ισοφαρίζει στο 50ο λεπτό και οι «ερυθρόλευκοι» είναι έτοιμοι για ξέσπασμα. Στο 72ο λεπτό, ο Φορτούνης κάνει την ολική ανατροπή, ο Χασάν κλειδώσει τη νίκη στο 83’ και ο Έλληνας μεσοεπιθετικός ολοκληρώνει τον θρίαμβο. Με απίθανη πάσα του Γκιγιέρμε, ο έμπειρος άσος πέρασε τον Μπάρκα και σε κενή εστία έκανε το τελικό 4-1.

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 6-0 (1981)

Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η μεγαλύτερη τραγωδία που έχει συμβεί στα ελληνικά γήπεδα. Το ημερολόγιο είχε κυκλωμένη την 8η του Φλεβάρη του 1981. Ένας τόσο μεγάλος θρίαμβος, επισκιάστηκε πλήρως από τις 21 αδικοχαμένες ψυχούλες που αντί να πανηγυρίσουν ποδοπατήθηκαν στις κλειστές πόρτες της Θύρας 7. Στο αγωνιστικό σκέλος (αν μπορεί να σταθεί κάποιος), ο Ολυμπιακός πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας του απέναντι στην ΑΕΚ.

Ο Μάικ Γαλάκος ήταν σε τρομερή κατάσταση πετυχαίνοντας το χατ-τρικ, ενώ πλαισίωσαν οι Κουσουλάκης και Ορφανός πριν ο Νίκος Βαμβακούλας, που μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports για εκείνη τη μέρα, πετύχει ένα υπέροχο τέρμα για το 5-0. Ο Γαλάκος ήταν εκείνος που ολοκλήρωσε τον θρίαμβο στο 87’ για το τελικό 6-0. Ήταν και το έναυσμα για όσα συνέβησαν στο τέλος του αγώνα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0