Football Talk

Από τον Μπάτζιο και τον Κιέζα μέχρι τον Βλάχοβιτς: Όταν τα αστέρια της Φιορεντίνα την εγκατέλειπαν για την Γιουβέντους

Από τον Μπάτζιο και τον Κιέζα μέχρι τον Βλάχοβιτς: Όταν τα αστέρια της Φιορεντίνα την εγκατέλειπαν για την Γιουβέντους
Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς είναι το τελευταίο αστέρι της Φιορεντίνα που θα συνεχίσει την καριέρα του στην μεγάλη εχθρό Γιουβέντους. Ο Σέρβος φορ δεν είναι η πρώτη περίπτωση και το BN Sports εστιάζει στις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις που έγραψαν ιστορία.  
Σχετικά Άρθρα

Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς λίγο πριν κλείσει τα 22 του χρόνια ετοιμάζεται να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» και να κάνει αυτό που δεν ήθελε κανένας στην Φλωρεντία. Να μετακομίσει στο Τορίνο και την Γιουβέντους, προκαλώντας την οργή των οπαδών της Φιορεντίνα. Ο Σέρβος επιθετικός αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ποδοσφαιριστών που αποτελούν σημείο αναφοράς για τους «βιόλα» αλλά αποφασίζουν να πούνε το ναι στον μεγάλο εχθρό. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα δει παίκτες που έχουν βγει από τις ακαδημίες της Φιορεντίνα όπως οι Μπερναρντέσκι και Κιέζα ή δηλωμένοι οπαδοί της όπως ο Ρομπέρτο Μπάτζιο ή παίκτες που έκαναν την διαφορά όπως ο Φελίπε Μέλο να λένε ναι στα λεφτά των «μπιανκονέρι». 

Ρομπέρτο Μπάτζιο (12.900.000 ευρώ)

Αποτέλεσε το απόλυτο ίνδαλμα για τους φίλους της Φιορεντίνα και ένας εκ των κορυφαίων Ιταλών ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Από το 1985 μέχρι το 1990 που αγωνίσθηκε με τα μωβ  δέθηκε άρρηκτα με την ομάδα, αποτελώντας τον απόλυτο ηγέτη της τότε χρυσής φουρνιάς. Το μεγάλο του παράπονο ήταν η έλλειψη τίτλου που πιθανότατα του έδωσε το έναυσμα ώστε να πάρει την σκληρή απόφαση για την μετακίνηση στην Γιούβε. Για κακή τύχη των οπαδών της πρώην του ομάδας, ο Μπάτζιο κατάφερε να πετύχει σχεδόν τα πάντα με την ασπρόμαυρη φανέλα. Στην πενταετία του στο Τορίνο στέφθηκε δύο φορές πρωταθλητής, μία κυπελλούχος, ενώ κατέκτησε και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η συνολική του παρουσία συνοδεύτηκε με 115 τέρματα σε 201 συμμετοχές με τον ίδιο να δικαιώνεται ατομικά κατακτώντας την Xρυσή Mπάλα του 1993.


baggio_1.jpg

Τζόρτζιο Κιελίνι (9.000.000 ευρώ)

Ελάχιστοι θα θυμούνται το γεγονός ότι ο αειθαλής ηγέτης της Γιουβέντους αγωνίστηκε με την φανέλα των «βιόλα». Κι όμως κατά την διάρκεια της σεζόν 2004-2005 o τότε εικοσάχρονος εκκολαπτόμενος κεντρικός αμυντικός πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν, σημειώνοντας 42 συμμετοχές με την ομάδα της Φλωρεντίας. Εκεί που ουσιαστικά ανδρώθηκε για να ακολουθήσει την επόμενη χρονιά η ιστορική μετακίνηση του στην Γιουβέντους με την οποία έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία. Απόφαση η οποία σε βάθος χρόνου κρίθηκε ευεργετική για τον ίδιο καθώς πλέον αποτελεί έναν εκ των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων που αγωνίστηκαν για τον μεγάλο αυτόν σύλλογο. Για την ιστορία ο Κιελίνι μετρά 550 συμμετοχές και 36 τέρματα στο Τορίνο, κατακτώντας παράλληλα εννέα πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα Ιταλίας.

chiellini_1.jpg

Φελίπε Μέλο (9.500.000 ευρώ)

Ο εκρηκτικός (πολλές φορές και νευρικός) Βραζιλιάνος μέσος, αποτέλεσε μέλος της προσπάθειας αναδόμησης της Γιουβέντους. Νωρίτερα ωστόσο, την σεζόν 2008-2009 αγωνίσθηκε για λογαριασμό της Φιορεντίνα η οποία μάλιστα συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η συνολική του παρουσία σε Ευρώπη και εγχώριες διοργανώσεις οδήγησαν την Γηραιά Κυρία στην απόκτηση του, ψάχνοντας στο πρόσωπο του τον νέο ηγέτη του κέντρου. Δύο σεζόν άντεξε η συνεργασία των δύο πλευρών, καθώς ο Μέλο αποτελεί αθλητή ο οποίος αλλάζει συχνά ομάδες. Άλλωστε η παρουσία του δεν συνοδεύτηκε με κάποιον τίτλο, γεγονός που επαναλήφθηκε στην μετέπειτα παρουσία του με την Ίντερ.


felipe_melo_fiorentina.jpg

Φεντερίκο Μπερναρντέσκι (30.000.000 ευρώ)

Ένας εκ των πιο αξιόλογων επιθετικών του ιταλικού ποδοσφαίρου των τελευταίων ετών. Αγωνίστηκε επί τέσσερα συναπτά έτη με την ομάδα της Φλωρεντίας, στα πιο παραγωγικά χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Ακολούθησε το γνωστό δρομολόγιο προς το Τορίνο αποτελώντας μέχρι και σήμερα ενεργό μέλος της Γιούβε. Μπορεί να μην κατάφερε ποτέ να αποδώσει τα αναμενόμενα, ωστόσο είναι ακόμη και σήμερα μία αξιόπιστη λύση στην φαρέτρα της ομάδας. Για αυτό και αποτελεί ενεργό μέλος της εθνικής Ιταλίας η οποία ανά καιρούς τον εμπιστεύεται με την επιλογή του στις κλήσεις. Στην μέχρι τώρα πορεία του μετρά τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα, ενώ προσφάτως κατέκτησε το Euro με την εθνόσημα στην φανέλα.

Φεντερικό Κιέζα (48.000.000 ευρώ)

Ο έτερος Φεντερίκο της Γηραιάς Κυρίας αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν εκ των κορυφαίων ανερχόμενων ποδοσφαιριστών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η ενεργή παρουσία του στην χρυσή πορεία μέχρι την κατάκτηση του ευρωπαϊκού με την Σκουάντρα Ατζούρα επιβεβαίωσε την σπουδαία αγωνιστική του ποιότητα. Λίγο πριν την μεγάλη εκτόξευση του ίδιου, αγωνίστηκε στο Αρτέμιο Φράνκι με την φανέλα της πρώην ομάδας του πατέρα του Ενρίκο. Έπειτα από τις πρώτες του επαγγελματικές σεζόν με την Φιορεντίνα κατόρθωσε να κάνει το σπουδαίο βήμα και να εξασφαλίσει την δαπανηρή μεταγραφή του στην Γιουβέντους. Όντας στην καλύτερη δυνατή του φόρμα είχε την ατυχία να υποστεί ρήξη χιαστών και να χάσει το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

chiesa-bernardeschi.jpg

Ντούσαν Βλάχοβιτς (75.000.000 ευρώ)

Φτάνοντας στο σήμερα ο μόλις 21 ετών Σέρβος αποτελεί το πιο πολυσυζητημένο όνομα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Μετρώντας δεκαεπτά τέρματα και τέσσερις ασίστ σε μόλις εικοσιένα αναμετρήσεις αναμετρήσεις, ανάγκασε ολόκληρη την Ευρώπη να ασχοληθεί με την περίπτωση του. Τυχερή φαίνεται να στέκεται η Γιουβέντους, η οποία κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την πλευρά του παίκτη προτιμώντας αυτή έναντι της Άρσεναλ. Επένδυση στο παρόν και το μέλλον, με τον νεαρό αθλητή να φαίνεται έτοιμος από καιρό να ηγηθεί με τα αγωνιστικά του στοιχεία. O πρόεδρος της Φιορεντίνα ανέφερε επανειλημμένα ότι ο σύλλογος πραγματοποίησε τις ύστατες οικονομικές προσπάθειες για την παραμονή του, με τον ίδιο τον παίκτη να απαντά μονίμως αρνητικά. Αναλογιζομένου του υπέρογκου ποσού που προσφέρει ο Αντρέα Ανιέλι για την απόκτηση του, η συμφωνία προς πώληση μοιάζει η καλύτερη δυνατή λύση.

vlahovic_2.jpg

Η εξαίρεση στον κανόνα

Άντριαν Μούτου (11.000.000)

Ποδοσφαιριστής που άλλαξε πληθώρα σταθμών χωρίς να στεριώσει κάπου βραχυπρόθεσμα, αποτελώντας ωστόσο έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Περίπτωση ιδιάζουσα καθώς πριν την περίοδο παρακμής του διένυσε μερικές εξαιρετικές σεζόν στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Με την φανέλα των «βιόλα», την οποία φόρεσε για μία ολόκληρη τετραετία, προσωπικό του ρεκόρ παραμονής στον ίδιο σύλλογο. Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες, ο Μούτου προήλθε από την Γιουβέντους με την οποία δεν κατάφερε ποτέ να πιάσει υψηλές αποδόσεις. Αντιθέτως στην Φιορεντίνα αγωνίσθηκε σε 143 αναμετρήσεις σημειώνοντας το εντυπωσιακό νούμερο των 69 τερμάτων, γεγονός που τον μετέτρεψε σε έναν εκ των αγαπημένων προσώπων των φίλων της ομάδας.

Από τον Ρομπέρτο Μπάτζιο μέχρι τον Ντούσαν Βλάχοβιτς των οποίων οι περιπτώσεις μοιάζουνε ως προς τις αντιδράσεις των οπαδών προς το πρόσωπο τους, τις δύο ιταλικές ομάδες συνδέουν πλήθος ποδοσφαιριστών. Μετακινήσεις που πλήγωσαν το γόητρο της Φιορεντίνα και άλλες οι οποίες αποδείχθηκαν έξυπνα deals ως προς το οικονομικό όφελος της ομάδας. Το μόνο που απομένει να φανεί είναι η πορεία του 21χρονου Σέρβου επιθετικού με τις νέες απαιτήσεις που συνοδεύει η μεταγραφή στην νέα του ομάδα.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0