Football Talk

Κρόος, Ανρί, Καντονά: Οι «φωνές» για το Μουντιάλ του Κατάρ πληθαίνουν, αλλά ποιος τις ακούει; (video)

Κρόος, Ανρί, Καντονά: Οι «φωνές» για το Μουντιάλ του Κατάρ πληθαίνουν, αλλά ποιος τις ακούει; (video)

Ερίκ Καντονά: ο τελευταίος μιας μακράς λίστας, από τον Τόνι Κρόος και την εθνική Νορβηγίας, έως τον Τιερί Ανρί και την... Κοπεγχάγη. Όλοι τους εγείρουν ερωτηματικά ή επιτίθενται ευθέως στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και τις συνθήκες υπό τις οποίες προετοιμάζεται. Ωστόσο, νοιάζεται κανείς;

Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, ενώ αναμένεται και η Αγγλία, αφού έχει καταστεί σαφές πως οι παίκτες των «Τριών Λιονταριών», αναζητούν τον κατάλληλο τρόπο για να αντιτεθούν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις χώρες-εθνικές ομάδες, που είτε συλλογικά, είτε μεμονωμένα, διατηρούν κριτική στάση απέναντι στο επερχόμενο Μουντιάλ του Κατάρ
 
Οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των εργατών που έχουν αναλάβει την κατασκευή των γηπέδων, τα οποία θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, είναι συνεχείς, πόσο μάλλον, από την στιγμή που σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, οι θάνατοί ξεπερνούν (!) τις 6.000! 
 
Τα βλέμματα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας έχουν στραφεί προς το Κατάρ, εδώ και καιρό, ωστόσο φαίνεται πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο Ερίκ Καντονά προστέθηκε στη μακρά λίστα των ανθρώπων που εξαπέλυσαν ευθέως τα βέλη τους προς τη διοργάνωση, δεν είναι, όμως, ο μόνος που το έπραξε.
 
 
Ο διεθνής Γερμανός μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Τόνι Κρόος, δεν στάθηκε μόνο στις απάνθρωπες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν, δουλεύουν και πεθαίνουν οι εργάτες, αλλά ανέφερε πως το Κατάρ δεν θα έπρεπε να αναλάβει τη διοργάνωση εξ' αρχής, βαδίζοντας στα χνάρια της εθνικής ομάδας της χώρας του, που εμφανίστηκε με μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν «HUMAN RIGHTS».
 
«Τι θα κερδίζαμε με ένα μποϊκοτάζ της διοργάνωσης; Θα άλλαζαν οι εργασιακές συνθήκες; Μάλλον όχι. Απαιτείται κάτι δραστικό. Πρέπει να ελεχθούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργάτες», με τον συμπαίκτη του στην εθνική Γερμανίας, Τζόσουα Κίμιχ, να συμπληρώνει: «Θεωρώ πως αργήσαμε 10 χρόνια στο μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχουμε ευθύνη να μιλάμε ως ποδοσφαιριστές, να φέρνουμε τα προβλήματα στο φως, ωστόσο, απαιτείται συνεργασία από όλες τις πλευρές. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
 
Εικόνα
 
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Τιερί Ανρί, κάλεσε τις ομοσπονδίες να λάβουν άμεσες και μεγαλύτερες δράσεις. «Οι ποδοσφαιριστές έχουν φωνή. Μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά ζητήματα. Είναι αξιέπαινο που στέκονται ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
Ακόμα και εκπρόσωποι συλλόγων, απασφάλισαν κατά καιρούς, εναντίον του Μουντιάλ του 2022. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γουίλιαμ Κβιστ, πρώην ποδοσφαιριστής και πλέον αθλητικός διευθυντής της Κοπεγχάγης. «Το γεγονός πως εκατοντάδες άνθρωποι χρειάζεται να πεθάνουν, για να φτιαχτούν 12 όμορφα γήπεδα, είναι απαράδεκτο και δεν έχει να κάνει επουδενί με το ποδόσφαιρο». 

Ο σύλλογος από τη Δανία, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος στη σκανδιναβική ήπειρο, που ύψωσε το ανάστημά του, με το εθνικό συγκρότημα της Νορβηγίας, να κάνει επίσης ξεκάθαρη τη θέση του.

Norwegian financial crime boss calls for boycott of Qatar 2022 FIFA World  Cup
 

Τι απαντούν οι ιθύνοντες;

Στις 21 Νοεμβρίου του 2021, ακριβώς έναν χρόνο πριν την έναρξη της διοργάνωσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, Νασέρ Αλ Χατέρ, μίλησε στο Skysports, αναφέροντας πως οι εργασιακές συνθήκες έχουν βελτιωθεί κατά πολύ, ενώ ο αριθμός των 6.000 νεκρών εργατών δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αφού έως τώρα υπήρχαν μόλις τρεις θάνατοι! Όσον αφορά τις φήμες για διαμαρτυρίες και μποϊκοτάζ είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, ανέφερε:
 
«Οποιοσδήποτε θέλει να πάρει θέση πάνω σε ένα θέμα, είναι δικαιωμά του. Εμείς τους προσκαλούμε να δουν την πρόοδο που σημειώσαμε μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια. Αποδεχόμαστε την άποψη του κάθε ανθρώπου, αρκεί να έχει πληροφορηθεί πλήρως πριν σχηματίσει γνώμη και όχι να είναι βασισμένη σε φήμες. Αν οι παίκτες θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, ωστόσο, είναι ελεύθεροι να το κάνουν!»

 


Το «ναι μεν, αλλά» της FIFA

Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της FIFA, παίκτες και ομοσπονδίες δύναται να αντιμετωπίσουν διώξεις αν «χρησιμοποιήσουν ένα αθλητικό γεγονός, για προβολή μη αθλητικών γεγονότων».
 
Παρόλα αυτά, ο οργανισμός δεν στράφηκε ενάντια στη Γερμανία ή στη Νορβηγία, μετά τις κινήσεις των εθνικών τους ομάδων, αναφέροντας: «H FIFA πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και στη δύναμη του ποδοσφαίρου, ως φορέα ενός καλύτερου κόσμου». Όταν κλήθηκε, όμως, να σχολιάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, συγκεκριμένα, συμφώνησε με τον Νασέλ Αλ Χατέρ, πως η διοργανώτρια χώρα έχει κάνει βήματα προόδου, σε κοινωνικά ζητήματα. 

FIFA president Infantino praises Qatar's World Cup preparations | Latest  Trending Story
 
Καθώς φαίνεται, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Είτε με αντιδράσεις, είτε χωρίς, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έχει δρομολογηθεί και δεν το σταματά καμία «φωνή», πόσο μάλλον τώρα, που απομένουν λίγοι μόλις μήνες. 
 
Εύλογα, ωστόσο, γεννιούνται ερωτήματα: Τις δεδομένες διαμαρτυρίες, πώς θα τις υποδεχθούν-αποδεχθούν; Είναι όντως έτοιμοι οι ιθύνοντες να το πράξουν; Αν αυτές δεν μείνουν εντός των αγωνιστικών χώρων, ποιος θα σταματήσει ένα πλήθος ανθρώπων που επί χρόνια ακούει για νεκρούς εργάτες και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
 
Άραγε, έχουν φτάσει στα χέρια τους των άμεσα εμπλεκομένων οι εικόνες που είδε ο υπόλοιπος πλανήτης, στις αρχές του περασμένου έτους;

 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0