Football Talk

Τεχνητή νοημοσύνη στο Μουντιάλ 2022, ολοταχώς για αυτοματοποιημένο οφσάιντ!

Τεχνητή νοημοσύνη στο Μουντιάλ 2022, ολοταχώς για αυτοματοποιημένο οφσάιντ!

Εφόσον κριθεί επιτυχημένη η δοκιμή του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για αυτοματοποιημένο οφσάιντ, θα υπάρξει εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στο Μουντιάλ 2022.

Σχετικά Άρθρα

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να μπει το ποδόσφαιρο, καθώς η FIFA θα ανακοινώσει τη δοκιμή ενός συστήματος που θα εντοπίζει άμεσα αν οι παίκτες βρίσκονται σε θέση οφσάιντ. Η δοκιμή του νέου συστήματος θα γίνει στο τουρνουά του Αραβικού Κυπέλλου στο Κατάρ (30 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου), κι εφόσον κριθεί επιτυχημένη θα εφαρμοστεί στο Μουντιάλ 2022.

Το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα στέλνει ένα άμεσο μήνυμα στο VAR όταν ένας ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε θέση οφσάιντ και στη συνέχεια ο VAR θα αποφασίζει αν ο παίκτης παρεμβαίνει στη φάση. Συνεπώς το σύστημα είναι ημι-αυτοματοποιημένο καθώς δεν θα ενημερώνεται άμεσα ο διαιτητής του αγώνα αλλά θα προηγείται ο VAR.

Αρκετές τεχνολογικές εταιρείες παρέχουν συστήματα για τις δοκιμές στο Αραβικό Κύπελλο, ενώ έχουν γίνει ήδη test χωρίς ζωντανή μετάδοση σε γήπεδα όπως το Etihad της Μάντσεστερ Σίτι, η Allianz Arena της Μπάγερν Μονάχου και το Estadio La Cartuja της Σεβίλλης. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα συγκεκριμένα συστήματα θεωρούνται πιο ακριβή σε σχέση με τα οφσάιντ με τις γραμμές του VAR.

Αν όλα λειτουργήσουν σωστά, η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος θα πάρει έγκριση από την IFAB στη συνεδρίαση του Μαρτίου έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί κανονικά στο Μουντιάλ του Κατάρ. Μάλιστα στην Premier League οργανώνουν ήδη την υποδοχή της νέας αυτής τεχνολογίας με στόχο τη χρήση της στη σεζόν 2023/24. Μια από τις εταιρείες που αναπτύσσουν τα εν λόγω συστήματα είναι η Hawk-Eye που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Hawk-Eye ανήκει στη Sony και παρέχει ήδη την τεχνολογία οφσάιντ μέσω VAR για την Premier League.

Το ζήτημα για τους νομοθέτες του ποδοσφαίρου είναι πως ακόμα και η νέα τεχνολογία υψηλής ακρίβειας για τα οφσάιντ θα εγείρει και πάλι το θέμα της «τιμωρίας» των επιθετικών στις περιπτώσεις που βρίσκονται οριακά μπροστά από τον αμυντικό. Η Premier League άλλαξε την προσέγγισή της τη φετινή σεζόν δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια στους επιθετικούς αλλά κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατό με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα.

Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει προτείνει την αλλαγή του κανονισμού του οφσάιντ έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρη η απόσταση του αμυντικού από τον επιτιθέμενο με αποτέλεσμα ο επιθετικός να αποκτήσει πλεονέκτημα. Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν ριζική στον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο και όπως καταλαβαίνει κανείς θα χρειαστούν πολλές δοκιμές και λεπτομερέστατες διαδικασίες για να παρθεί μια τέτοια απόφαση.
Wenger_1.jpg

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0