Football Talk

Πέντε ευρωπαϊκά ματς να… ισοφαρίσουν τη συγκομιδή δεκατριών στη Ligue 1; Αν λέγεσαι Λυών, γίνεται! (video)

Πέντε ευρωπαϊκά ματς να… ισοφαρίσουν τη συγκομιδή δεκατριών στη Ligue 1; Αν λέγεσαι Λυών, γίνεται! (video)

Το ευρωπαϊκό κοστούμι μάλλον ταιριάζει περισσότερο στη Λυών! Ως η μόνη με απόλυτο νικών στο Europa League, μετρά 15 βαθμούς μετά από πέντε ματς και βρίσκεται μόλις τέσσερις μακριά από όσους έχει συγκεντρώσει στη Ligue 1 μετά από 13 αγωνιστικές!

Ένα «βήμα» πριν την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της στους ομίλους του Europa League, έχει γίνει ξεκάθαρο: η Λυών έχει βαλθεί να «τρελάνει» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη!

Όχι μόνο γιατί αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο εκτός γαλλικών συνόρων, είναι η μόνη με το απόλυτο νικών στο Europa League ή γιατί το έχει καταφέρει σε έναν όμιλο «φωτιά» για τα δεδομένα του θεσμού, συνυπάρχοντας με Σπάρτα Πράγας, Ρέιντζερς και Μπρόντμπι.

Πάνω από όλα, γιατί μετά από πέντε αγωνιστικές στην Ευρώπη έχει συγκεντρώσει 15 βαθμούς, μόλις τέσσερις λιγότερους από όσους μετρά στη Ligue 1 μετά από 13 αγωνιστικές!


Άλλη ομάδα μακριά από τη Γαλλία και άλλη μακριά από τη Λυών!

Το 3-1 επί της Μπρόντμπι (25/11, 3-1) απλώς επιβεβαίωσε πως η Λυών διατηρεί δύο πρόσωπα στη φετινή σεζόν.

Από τη μία, τα βράδια που φορά το ευρωπαϊκό της κοστούμι μοιάζει ανίκητη. Έχει καταγράψει 15 γκολ υπέρ και 4 κατά, η πρόκριση για τους «16» ήρθε άνετα και απλώς μένει να φανεί αν θα ολοκληρώσει το απόλυτο απέναντι στη Ρέιντζερς (09/12, 19:45), γεγονός που θα την καταστήσει ως την μόνη που θα κλείσει τους ομίλους μόνο με νίκες!


Από την άλλη, όταν επιστρέφει εντός των γαλλικών συνόρων μοιάζει ασταθής. Μπορεί να ηττηθεί από την Ανζέ των 75 εκατ. ευρώ με «κάτω τα χέρια» (15/08, 3-0) και τέσσερις αγωνιστικές μετά, να υποχρεώσει την Παρί Σεν Ζερμέν του ενός δις σε μία αγχωτική νίκη στο 90+3’ (19/09, 2-1).

Το πραγματικά ανεξήγητο είναι πως όταν αγωνίζεται μακριά από το σπίτι της στην Ευρώπη δεν προβληματίζει, αλλά όταν κινείται εκτός έδρας στη Γαλλία σπάνια επιστρέφει με το «τρίποντο». Πιο συγκεκριμένα, σε έξι προσπάθειες το έχει καταφέρει μόλις μία φορά!

Καρλ Τοκό Εκαμπί: Το «στήριγμά» της!

Η Λύων έχει κάθε λόγο να νιώθει τυχερή και εν μέρει… ασφαλής, εφόσον διαθέτει στο ρόστερ της τον Καρλ Τοκό Εκαμπί. Ο 29χρονος Καμερουνέζος είναι αδιαμφισβήτητα το μεγάλο αστέρι. Τουλάχιστον, ως τέτοιο συμπεριφέρεται στην τρέχουσα σεζόν.

Έχοντας αγωνιστεί 287 λεπτά σε πέντε ευρωπαϊκά ματς, μετρά έξι γκολ και δύο ασίστ. Μόνο σε αυτό απέναντι στην Μπρόντμπι δεν σκόραρε ή δεν δημιούργησε για τους συμπαίκτες του. Με λίγα λόγια, έχει συμμετοχή στα 8 από τα 15 γκολ της ομάδας του στο Europa League! Σε ποσοστό; Στο 53%!

Εν κατακλείδι, αποδεικνύεται -έως τώρα- πως Ευρώπη και γαλλικό πρωτάθλημα είναι δύο ολότελα διαφορετικές υποθέσεις για τη Λυών, αλλά είναι νωρίς να ειπωθεί πως δεν συνδυάζονται.

Η πρώτη θέση, δεδομένα, ανήκει στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά το «χάσμα» της 2ης από την 10η που βρίσκεται τώρα η ομάδα του Μπος είναι επτά βαθμοί. Με 24 «στροφές» να απομένουν, όλα διορθώνονται, αλλά και να μην διορθωθούν εν τέλει, δεν θα είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Στην τελευταία της μεγάλη πορεία, όταν έφτασε έως τα ημιτελικά του Europa League το 2016-17, τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα, 28 βαθμούς μακριά από την κορυφή, την οποία κατέλαβε η Μονακό.

Ίσως το παράδειγμα των Μονεγάσκων πρέπει να παραδειγματίσει τη Λυών, αφού «έσπασαν» την κυριαρχία των Παριζιάνων, χωρίς ευρωπαϊκές… εκπτώσεις, συνδυάζοντας το πρωτάθλημα με μία πορεία έως τα ημιτελικά του Champions League.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0