Football Talk

Ρέιντζερς: Οι 16 προπονητές της σε 150 χρόνια και ο φαν Μπρόνκχορστ που «γράφει» ιστορία ως ο δεύτερος Ολλανδός!

Ρέιντζερς: Οι 16 προπονητές της σε 150 χρόνια και ο φαν Μπρόνκχορστ που «γράφει» ιστορία ως ο δεύτερος Ολλανδός!
Αλλαγή σελίδας μετά από 1258 ημέρες υπάρχει στην Ρέιντζερς μετά την αποχώρηση του Στίβεν Τζέραρντ από την ομάδα για την Άστον Βίλα, και ο Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ φιγουράρει ως το πρώτο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία. Αν όλα κυλήσουν όπως αναμένεται, ο 46άχρονος θα αποτελέσει μόλις τον 17ο προπονητή της ιστορίας της, και μόλις τον 2ο Ολλανδό που κάθεται στον πάγκο της!

Μπορεί η Ρέιντζερς να ξεκίνησε την σεζόν έχοντας ως βασικό της πλάνο να συνεχίσει με τον Στίβεν Τζέραρντ στο «τιμόνι» της, ούσα απολύτως ευχαριστημένη με την πορεία του Άγγλου, πρώην ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, όμως το ποδόσφαιρο έκανε ακόμη μία ανατροπή.

Ο Τζέραρντ άφησε την ομάδα του για να αναλάβει για πρώτη φορά σύλλογο της Premier League, η Άστον Βίλα τον επέλεξε ως τον διάδοχο του Ντιν Σμιθ, και η Ρέιντζερς μπήκε σε μία διαδικασία αναζήτησης προπονητή μόλις για 17η φορά στα 150 χρόνια υπόστασής της.

Σύντομα η εύρεση του εκλεκτού φαίνεται πως έλαβε τέλος. Όλα δείχνουν πως ο Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ, μαζί με τους συνεργάτες του, θα αναλάβουν το έργο διατήρησης της ομάδας στην κορυφή του πρωταθλήματος της Σκωτίας.

Αν τα δημοσιεύματα επαληθευτούν και το deal «κλείσει», τότε ο 46άχρονος τεχνικός θα αποτελέσει μόλις τον 17ο  προπονητή της Ρέιντζερς σε ολόκληρη την ιστορία της και τον πρώτο Ολλανδό μετά τον Ντιρκ Άντβοκατ που αναλαμβάνει τις τύχες του συλλόγου!

Ποιοι είναι όμως οι 16 πρώην προπονητές που παρήλθαν από την Ρέιντζερς και επί της ουσίας ποιους διαδέχεται ο Τζιοβάνι φαν Μπρόνκχορστ;

Γούιλιαμ Ουίλτον (1899 -1920):

Oπρώτος προπονητής στην ιστορία της Ρέιντζερς, ο οποίος παρέμεινε για 21 χρόνια στην ομάδα, αλλά κατέχει ακόμη και τώρα ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1899 αήττητος, με 18 ομάδες να συμμετέχουν, αλλά και δίχως… ισοπαλία! Ένα ποσοστό επιτυχίας 100%, με 78 γκολ υπέρ του, πράγμα ανεπανάληπτο.

Μπιλ Στρουθ (1920 – 1954):

Παρέμεινε στην Ρέιντζερς για 34 χρόνια και κατέκτησε τα… πάντα. Ο λόγος για 18 πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα, δύο Λιγκ Καπ και συνολικά 73 τρόπαια, παρά το γεγονός πως πολλά έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Διαθέτει τους πιο πολλούς τίτλους στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου.

Σκοτ Σίμον (1954 – 1967):

Η πορεία του κρίθηκε επιτυχημένη, αλλά η απόφαση της αποχώρησής του φημολογείται πως δεν ήταν επιθυμητή από καμία από τις δύο πλευρές. Οδήγησε την Ρέιντζερς σε έξι πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα και ήταν αυτός που την καθοδήγησε στην Ευρώπη για πρώτη φορά, με τους χαμένους τελικούς του 1961 και του 1967 να λαμβάνουν χώρα υπό τις οδηγίες του.

Ντέιβιντ Γουάιτ (1967 – 1969):

Επί της ουσίας, αποτέλεσε τον πρώτο προπονητή στην ιστορία της ομάδας που απολύθηκε. Δεν κατόρθωσε κάτι ιδιαίτερο στην Ρέιντζερς, και αποχώρησε σε μία διετία, έχοντας πραγματοποιήσει κακό ξεκίνημα στην τελευταία του σεζόν.

Γουίλι Γουόντελ (1969 – 1972):

Μπορεί να μην μπόρεσε να οδηγήσει την Ρέιντζερς στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από έξι χρόνια, ωστόσο της έδωσε ευρωπαϊκό τίτλο. Επικράτησε στο Κύπελλο Κυπελλούχων με 3-2 της Ντιναμό Μόσχας στην Βαρκελώνη και αποχώρησε στην κορυφή!

Τζοκ Γουάλας (1972 – 1978):

Έχασε μόλις τα 51 από τα 308 ματς που έδωσε με την Ρέιντζερς, ήταν παρών στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1972, παρέμεινε έξι χρόνια και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, σταματώντας την εντυπωσιακή Σέλτικ.

Τζον Γκρέιγκ (1978 – 1983):

Παρέμεινε για πέντε χρόνια στο Άιμπροξ, πανηγύρισε ευρωπαϊκή πρόκριση το 1978 έναντι της Γιουβέντους, κρίθηκε επιτυχημένη η πορεία του αλλά αποκλείστηκε από την Κολωνία. Πρόκειται για τον αρχηγό της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1972, έχοντας συνδέσει την ποδοσφαιρική του καριέρα με την Ρέιντζερς!

Γκρέιαμ Σούνες (1986-1991):

Παρέμεινε στο τιμόνι της ομάδας για μία πενταετία, καθοδηγώντας την σε 261 αναμετρήσεις και επικρατώντας στις 126! Τα δρώμενα της εποχής των ανάγκασαν να αποχωρήσει, έχοντας αγοράσει τον πρώτο καθολικό ποδοσφαιριστή εκείνη την περίοδο, με τον Σούνες να δηλώνει μετά από χρόνια, πως είχε και ο ίδιος ευθύνη. Αποχώρησε για την Λίβερπουλ!

Γουόλτερ Σμιθ (1991 – 1998):

Κατέκτησε έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και την σεζόν 1992         παρέμεινε αήττητος στο ChampionsLeagueγια 10 αναμετρήσεις. Έφτασε μέχρι και τον ημιτελικό, και αποκλείστηκε από την συνέχεια μετά το 2-2 με την Μαρσέιγ.

Ντικ Άντβοκατ (1998 – 2001):

Κατέκτησε το 100ο πρωτάθλημα της Ρέιντζερς και αποτέλεσε τον πρώτο προπονητή της ιστορίας της. Παρέμεινε για τρία χρόνια, και εκκίνησε τη νέα χιλιετία, όντας προπονητής της!

Άλεξ ΜακΛις (2001 – 2006):

Διαδέχθηκε τον Ντικ Άντοβοκατ τον Δεκέμβριο του 2001, ξεκίνησε ιδιαίτερα θετικά και άπαντες ήταν ευχαριστημένοι με τις εμφανίσεις της Ρέιντζερς κατά την διάρκεια της πενταετίας.

Πολ Λε Γκεν (2006- 2007):

Κάθισε για 29 ματς στον πάγκο των Σκωτσέζων και αποτελεί και μέχρι σήμερα τον μοναδικό Γάλλο προπονητή που πέρασε από την ομάδα! Ξεκίνησε με νίκη την θητεία του, κέρδισε και στο τελευταίο του ματς αλλά δεν έπεισε κανέναν, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει άμεσα!

Άλι Μακκόιστ (2011- 2014):

Δεν έφτασε τις 1300 ημέρες στον πάγκο της Ρέιντζερς για… μία ημέρα, αποτελώντας την μοναδική ομάδα στην προπονητική του καριέρα! Έδωσε 167 ματς στον πάγκο της, δεν κατέκτησε τίτλο ποτέ και απολύθηκε μετά από νίκη με την Λίβινγκστον, τα Χριστούγεννα του 2014.

Μαρκ Γουόρμπαρτον (2015 2017):

Ακόμη ένας προπονητής που δεν μπόρεσε να «σπάσει» την κυριαρχία της Σέλτικ στο διάστημα παρουσίας του, δίχως μάλιστα να καταφέρει να την κερδίσει σε επίπεδο πρωταθλήματος σε ολόκληρη την καριέρα του. Παρέμεινε επίσης άτιτλος και τον διαδέχθηκε ο Πέντρο Καϊσίνια.

Πέντρο Καϊσίνια (2017- 2017):

Ακόμη μία περίπτωση προπονητή που δεν μπόρεσε να κερδίσει την Σέλτικ, δεχόμενος μάλιστα και πέντε γκολ στο Άιμπροξ, στην 34η αγωνιστική της σεζόν 2016-17. Έδωσε 26 ματς, μείωσε την επιθετική παραγωγικότητα της Ρέιντζερς, με την ομάδα του να μην έχει μέσο όσο ούτε δύο γκολ ανά ματς, και εν τέλει απολύθηκε για να έρθει ο Στίβεν Τζέραρντ.

Στίβεν Τζέραρντ (2018 – 2021):

Συνδέθηκε με την Ρέιντζερς, παρά το γεγονός πως αποτέλεσε την πρώτη του προπονητική δουλειά, και μάλιστα μακριά από την PremierLeague. Πήρε τους απαραίτητους τίτλους, «έσπασε» τα 9 διαδοχικά πρωταθλήματα της Σέλτικ, παρέμεινε αήττητος για ολόκληρη την σεζόν και αποχώρησε για την Άστον Βίλα, με φόντο το… Λίβερπουλ.

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0