Football Talk

Τραμπζονσπόρ: Ζει και αναπνέει για το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 38 χρόνια με ελληνικό… αέρα!

Τραμπζονσπόρ: Ζει και αναπνέει για το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 38 χρόνια με ελληνικό… αέρα!

Η πίστη στον προπονητή, ο βασικός ρόλος του Τάσου Μπακασέτας και οι κομβικές μεταγραφές που ετοιμάζονται να κάνουν την Τραμπζονσπόρ και πάλι πρωταγωνίστρια στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα

1984. Η τελευταία χρονιά που η πόλη της Τραπεζούντας ένιωσε το συναίσθημα του πρωταθλητή. Από τότε, η Τραμπζονσπόρ μπορεί να έχει φτάσει πολύ κοντά αλλά δεν έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλήτρια. Όμως φέτος, φαίνεται πως κάτι αλλάζει και η διαφορά που έχει χτίσει πριν την διακοπή, ξυπνάει ελπίδες και όνειρα.

Με πρωτεργάτη τον Τάσο Μπακασέτα, ο τουρκικός σύλλογος φιγουράρει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και μάλιστα, με επτά βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Χαταϊσπόρ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στις 12 πρώτες αγωνιστικές, είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει ήττα ενώ παράλληλα, μετράει εννιά νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Τελευταία θύμα η Μπεσίκτας, την οποία κέρδισε μέσα στην έδρα της με 2-1 και έδωσε συνέχεια στην τρελή πορεία που κάνει προς τον τίτλο. Η εμπιστοσύνη στον προπονητή, ο βασικός ρόλος των Μπακασέτα-Σιώπης αλλά και οι μεταγραφές, που έχουν φέρει μόνο χαμόγελα.

Πίστωση χρόνου στο τεχνικό τιμ και… ενίσχυση!

Στις 10 Νοεμβρίου του 2020, η Τραμπζονσπόρ ανακοινώνει την πρόσληψη του Αμπντουλάχ Αβτζί. Ο άνθρωπος που έφερε στο προσκήνιο την Μπασακσεχίρ, ανανέωσε την Εθνική Τουρκίας και έμεινε για ένα εξάμηνο στην Μπεσίκτας. Ωστόσο, αυτό που βρήκε στην ομάδα της Τραπεζούντας, ήταν μία πραγματική πρόκληση για εκείνον. Μετά από οκτώ αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, η ομάδα είχε μόλις μία… νίκη και βρισκόταν λίγο πιο πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Οι όροι ήταν σαφής. Να δοθεί πίστωση χρόνου και… υπομονή. Ουσιαστικά, η σεζόν είχε «χαθεί» για το πρωτάθλημα αλλά όχι για την έξοδο στην Ευρώπη. Ο τουρκικός σύλλογος αναγεννήθηκε και τερμάτισε στην 4η θέση με σχετική άνεση, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον 58χρονο κόουτς να κάνει τις αλλαγές που θα ήθελε. Δεν ζήτησε δαπανηρές μεταγραφές αλλά έμπειρους ποδοσφαιριστές.

Τον Γενάρη, μάλιστα, εισηγήθηκε την απόκτηση του Τάσου Μπακασέτα από την Αλάνιασπορ αλλά και του Μπεράτ Οζντεμίρ από την Γκεντσλερμπιρλιγκί. Αμφότεροι κόστισαν συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ, όμως ήταν βασικοί πυλώνες της επόμενης μέρας. Και φτάνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο. Ο υποβιβασμός της Πάρμα στην Ιταλία έφερε τους Κορνέλιους και Ζερβίνιο πακέτο με πέντε εκατ. ευρώ, ενισχύοντας αρκετά επίθεση και εξτρέμ.

Ταυτόχρονα, έκανε την αίσθηση με τον πολύπειρο Μάρεκ Χάμσικ αλλά και τον διεθνή άσο, Τοκόζ από την Μπεσίκτας. Όλοι ελεύθεροι. Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απόκτηση και του Μανώλη Σιώπη από την Αλάνιασπορ με μόλις ένα εκατ. ευρώ.

FDiCDDCWUA0JryN_1.jpg

Ο MVP Μπακασέτας και το «μηχανάκι»…

Η φετινή πορεία της Τραμπζονσπόρ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην εντυπωσιακή σεζόν που διανύει ο Τάσος Μπακασέτας. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας μετράει ήδη επτά γκολ στο πρωτάθλημα, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, ενώ έχει μοιράσει και τρεις ασίστ. Ουσιαστικά είναι το μεγάλο όπλο του τουρκικού συλλόγου, ανεβάζοντας την αξία του κατακόρυφα. Η κατάσταση που έζησε στην Ελλάδα φαίνεται πως ανήκει στο παρελθόν για τον ίδιο, με την Τουρκία να είναι η δική του ποδοσφαιρική Ιθάκη.

Τα τρία εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν τον Γενάρη, έχουν ήδη αποζημιωθεί και ο ίδιος συνεχίζει να ανεβάζει τη τιμή του. Ήδη έχει 13 γκολ και οκτώ ασίστ και δεν έχει ολοκληρώσει ούτε έναν… χρόνο. Από την άλλη, ο Μανώλης Σιώπης μπορεί να μην έχει τόσο ενεργό ρόλο, όμως αποτελεί ένα βασικό εργαλείο που έρχεται από τον πάγκο.

Ο Έλληνας χαφ μπορεί να καταναλώσει πολλά χιλιόμετρα στον αγωνιστικό χώρο, για αυτό και οι Τούρκοι τον φωνάζουν «μηχανάκι». Έχει αγωνιστεί σε 13 παιχνίδια φέτος, αποτελώντας το τέλειο μπακ-απ του Οζντεμίρ, ο οποίος δεν χάνει τη φανέλα βασικού. Και πάλι όμως, η συνεισφορά του Σιώπη είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.

Τέτοιο ξεκίνημα ούτε την χρονιά του πρωταθλήματος…

Όπως είπαμε πιο πάνω, η Τραμπζονσπόρ έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά τη σεζόν. Στις πρώτες δώδεκα αγωνιστικές δεν έχει γνωρίζει το συναίσθημα της ήττας, είναι η μοναδική στην κατηγορία και έχει εννιά νίκες με τρεις ισοπαλίες. Και όμως, ούτε τη χρονιά του πρωταθλήματος, ο τουρκικός σύλλογος δεν είχε καταφέρει να κάνει τέτοιο ξεκίνημα. Για την ακρίβεια, ήταν πολύ χειρότερο.

Συγκεκριμένα, το 1983/84, με την ολοκλήρωση των 12 πρώτων αγωνιστικών, οι Τούρκοι είχαν μόλις πέντε νίκες ενώ ταυτόχρονα, μετρούσαν έξι ισοπαλίες αλλά και μία ήττα. Ουσιαστικά δεν ήταν ποτέ φαβορί του τίτλου, παρότι στη συνέχεια γύρισαν τον μοχλό και διένυσαν ένα απίστευτο σερί αήττητων παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, ηττήθηκαν την 2η αγωνιστική και ξαναέχασαν στην… 31η.

FDtG-nTWYAE0J08.jpg

Ο Μπακασέτας, ο Σιώπης και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστής του Αβτζί, έχουν την ευκαιρία να γραφτούν στην ιστορία της Τραμπζονσπόρ. Η συνέχεια της τρελής πορείας, θα φέρει και ανάλογο αποτέλεσμα. Δηλαδή έναν τίτλο.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0