Football Talk

ΑΕΚ: Στα χρόνια των πρωταθλημάτων της κέρδιζε ντέρμπι νωρίς (video)

ΑΕΚ: Στα χρόνια των πρωταθλημάτων της κέρδιζε ντέρμπι νωρίς (video)
Η ΑΕΚ πάει την Κυριακή (26/9) στην Τούμπα να παίξει με τον ΠΑΟΚ σε ένα ματς που μπορεί να μας δείξει πολλά για τη συνέχεια – Αναδρομή στις χρονιές που η Ένωση πήρε πρωταθλήματα, δείχνοντας από το ξεκίνημα ότι έχει «μέταλλο» κερδίζοντας μεγάλα ματς, όπως το αυριανό.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν έρχεται την Κυριακή με την ΑΕΚ να πηγαίνει στην Τούμπα να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ. Δεν θα κρίνει τον τίτλο αυτό το ματς. Όμως το τελικό του αποτέλεσμα μπορεί να μας δώσει ένα καλό μάθημα για το μέλλον και τι μπορεί να περιμένουμε να δούμε. Η ΑΕΚ έχει ενισχυθεί σημαντικά και έχει ως στόχο την επιστροφή της στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνουν φυσικά πολλά τους επόμενους μήνες. Στο παρελθόν τονιζόταν πως τα ματς της επαρχίας έδινε τον τίτλο και τόσο πολύ τα ντέρμπι.

Μία αναδρομή όμως σε μερικά από τα 12 πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει η ΑΕΚ γίνεται αντιληπτό πως στο ξεκίνημά του η Ένωση είχε να δώσει κάποια σημαντικά ντέρμπι με άλλους διεκδικητές, τα οποία και κέρδισε. Οι νίκες αυτές στα ξεκινήματα των σεζόν δεν της έδωσαν αυτόματα τον τίτλο. Όμως την δυνάμωσαν και έβαλαν μέσα της το μέταλλο του πρωταθλητισμού. Τέτοια νίκη θέλει και αύριο η ΑΕΚ στην Τούμπα, όπως οι παρακάτω.

Πρωτάθλημα 1978-79

Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1979, έχοντας φτιάξει τη σπουδαία ομάδα του Λουκά Μπάρλου. Στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν η Ένωση είχε κάνει ένα σπουδαίο σερί πέντε νικών. Είχε κερδίσει, μεταξύ άλλων, τον ΠΑΟΚ στη Φιλαδέλφεια (3-2) για τη 2η αγωνιστική, ενώ την 3η πήρε μεγάλη νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη επί του Ολυμπιακού με 0-1 με γκολ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι βάσεις για τον δεύτερο σερί τίτλο είχαν ήδη μπει.

Πρωτάθλημα σεζόν 1988-89

Ήταν το ιστορικό πρωτάθλημα του 1989 για την ΑΕΚ, βάζοντας τέλος στα «πέτρινα χρόνια» της εποχής Ζαφειρόπουλου. Ένα πρωτάθλημα αξέχαστο για τη γενιά των ΑΕΚτζήδων. Για έρθει αυτός ο τίτλος έγιναν πάρα πολλά. Σαν σήμερα μάλιστα (25/9/88) η ΑΕΚ με φανταστικό γκολ φάουλ του Μίροσλαβ Οκόνσκι κέρδισε 0-1 τον Παναθηναϊκό στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Ήταν το πρώτο μεγάλο διπλό της ομάδας του Μπάγεβιτς. Ήταν το ματς που άρχισε να πατάει η Ένωση γερά στα πόδια της και να στέλνει μήνυμα τίτλου.

Πρωτάθλημα 1993-94

Η ΑΕΚ είχε ήδη κατακτήσει δύο σερί πρωταθλήματα και φόρτσαρε για το τρίτο. Ηταν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα την εποχή εκείνη παίζοντας υπέροχο ποδόσφαιρο. Το ότι ήταν ικανή και για τρίτο σερί πρωτάθλημα (όπου και κατέκτησε) φάνηκε από το ξεκίνημα της σεζόν. Την 4η αγωνιστική (στις 11 Σεπτεμβρίου του 1993) η ΑΕΚ κέρδισε 1-2 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Το σκορ άνοιξε ο Δημητριάδης στο 10’. Επτά λεπτά μετά ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός με τον Βαζέχα. Η ΑΕΚ όμως έκανε το 1-2 στο πρώτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου με τον Αλεξανδρή και παρά το γεγονός ότι έμεινε με 10 παίκτες στο 59’ λόγω αποβολής του Βάιου Καραγιάννη, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και πήραν τη μεγάλη νίκη.

Πρωτάθλημα 2017-18

Και φτάσαμε στο τελευταίο χρονικά πρωτάθλημα της ΑΕΚ. Ήταν τη σεζόν 2017-18, όπου η Ένωση επέστρεψε στην κορυφή της Ελλάδας. Και εκείνη τη σεζόν έγιναν πάρα πολλά γεγονότα για να στεφθεί η Ένωση πρωταθλήτρια. Στο ξεκίνημα της χρονιάς ήρθε η τεράστια νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ με επική ανατροπή από 0-2 σε 3-2, για την 5η αγωνιστική και στις 24/9 του 2017. Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με τους Μάριν (22’) και Οφόε (46’). Όμως η ΑΕΚ απάντησε και επέστεψε. Στο 64’ ο Χριστοδουλόπουλος μειώνει σε 1-2 και στο 80’ ο ίδιος παίκτης με γκολ φάουλ – οβίδα κάνει το 2-2. Η ολική ανατροπή ήρθε στο 89’ με τον Μάνταλο, έπειτα από φανταστική ενέργεια και ασίστ του Λιβάγια.


Όπως είναι σαφές κάποιες από τις σεζόν που η ΑΕΚ κατάκτησε το πρωτάθλημα αναγκάστηκε να δώσει ένα ντέρμπι στο ξεκίνημα, το οποίο και κέρδισε. Φέτος, μόλις την 4η αγωνιστική πάει στην Τούμπα να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ. Ένα ματς που δεν θα κρίνει τον τίτλο, αλλά μπορεί να μας δείξει πολλά για τη συνέχεια… 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0