Football Talk

Τα «κανόνια» της Championship που προβιβάζονται στην Premier League: Από τον Ρίκι Λάμπερτς στον Ίβαν Τόνεϊ

Τα «κανόνια» της Championship που προβιβάζονται στην Premier League: Από τον Ρίκι Λάμπερτς στον Ίβαν Τόνεϊ

Ο Ίβαν Τόνεϊ δεν είναι απλώς ένα νέο «διαμάντι» στα χέρια της Μπρέντφορντ αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα για τους φορ που ανεβαίνουν από την Championship στην Premier League.

Σχετικά Άρθρα

Η Μπρέντφορντ βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας για πρώτη φορά στα 74 χρόνια ιστορίας της. Μάλιστα, στο παρθενικό της ματς στα μεγάλα σαλόνια, επικράτησε με 2-0 της Άρσεναλ και έδειξε πως είναι έτοιμη να διεκδικήσει την παραμονή της.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματά της, είναι ο Ίβαν Τόνεϊ. Πρόκειται για τον 25χρονος φορ του αγγλικού συλλόγου, ο οποίος χθες προστέθηκε στην λίστα των ποδοσφαιριστών, που βρίσκονται στην Premier League την αμέσως επόμενη χρονιά, από την οποία μάτωσαν τα δίχτυα της Championship.

Άλλοι πέτυχαν, άλλοι όχι. Ο Βρετανός επιθετικός, όμως, έχει τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, από το 2004, ο Ρίκι Λάμπερτ «σάρωσε» με την Σαουθάμπτον, ο Τίμου Πούκι διασώθηκε από τον άμεσο υποβιβασμό της Νόριτς και οι Μπάμφορντ-Γουότκινς μάγεψαν τη περασμένη σεζόν με Λιντς και Άστον Βίλα αντίστοιχα.

Ρίκι Λάμπερτ (Σαουθάμπτον)

Το 2009, η Σαουθάμπτον δεν περίμενε ποτέ πως ο ποδοσφαιριστής που κόστισε μόλις 1,2 εκατ. ευρώ, θα την οδηγούσε το 2012 στην άνοδο με τρομερό προσωπικό ρεσιτάλ. Ο Ρίκι Λάμπερτ πήρε από το χεράκι τους «Αγίους» και με 27 τέρματα σε μία σεζόν (πρώτος σκόρερ της κατηγορίας), την ανέβασε στην Premier League.

Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και η απουσία ενδιαφέροντος από τις μεγάλες δυνάμεις του Νησιού, τον διατήρησαν στο ρόστερ. Το αποτέλεσμα ήταν για δύο σερί σεζόν, ο Βρετανός επιθετικός να «ματώσει» με διψήφιο αριθμό τερμάτων, τα αντίπαλα δίχτυα. Την πρώτη σεζόν είχε 15 γκολ και την δεύτερη 14, πριν πάρει μεταγραφή στη Λίβερπουλ και χαθεί από το προσκήνιο.

Τίμου Πούκι (Νόριτς)

Γνωστός από την ανάμειξή του στα μεταγραφικά των ελληνικών ομάδων, ο Τίμου Πούκι έχει δικαίως μία θέση σε αυτή τη λίστα. Ο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην ιστορία της Φινλανδίας, έχει ταυτιστεί πλήρως με την Νόριτς, την οποία πήρε στις «πλάτες» του από την πρώτη του χρονιά. Συγκεκριμένα, το 2018/19, μέτρησε συνολικά 29 τέρματα στο πρωτάθλημα, προσφέροντας απλόχερα την άνοδο στον σύλλογό του.

Ωστόσο, ο δρόμος της επιστροφής στην Championship ήταν άμεσος. Ένα χρόνο, τα «καναρίνια» πέφτουν ξανά κατηγορία, με τον διεθνή φορ να είναι από τους λίγους που διακρίθηκαν. Σκόραρε 11 τέρματα στην διοργάνωση και διατήρησε την θέση του στο ρόστερ της Νόριτς. Το αποτέλεσμα ήταν να κάνει ακόμα μία εντυπωσιακή σεζόν πέρσι, με 26 τέρματα και να στείλει τα «καναρίνια» ξανά στα μεγάλα σαλόνια.

Πάτρικ Μπάμφορντ (Λιντς)

Η Τσέλσι δεν σταμάτησε να τον παραχωρεί δανεικό σε όλη του την καριέρα. Ομάδες Premier League, ομάδες Championship αλλά και οι ίδιοι οι Λονδρέζοι, δεν επέτρεπαν στον Βρετανό επιθετικό να παραμείνει για μεγάλο διάστημα. Μέχρι που βρήκε την «Ιθάκη» του. Η Λιντς τον πίστεψε από την πρώτη στιγμή. Με 1,5 χρόνο στην Μίντλεσπρο, βγάζει από τα ταμεία της εννιά εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Η δικαίωση έρχεται γρήγορα. Ένας χρόνος προσαρμογής με εννέα γκολ στο παλμαρέ του, τον μετατρέπει στο απόλυτο «πολυβόλο». Ότι ακριβώς χρειαζόταν ο Μπιέλσα για να επαναφέρει την Λιντς στην πρώτη κατηγορία. Σκοράρει κατά ριπάς, με απολογισμό 16 τέρματα και οδηγεί την ομάδα του στα μεγάλα σαλόνια. Η αλλαγή επιπέδου δεν τον σταματάει. Μπορεί «παγώνια» να απέκτησαν τον Ροντρίγκο Μορένο, όμως ο Άγγλος, με τα 17 του τέρματα, έδειξε πως πρέπει να είναι βασικός.

Όλι Γουότκινς (Μπρέντφορντ-Άστον Βίλα)

Η μεγάλη έκπληξη της περσινής μεταγραφικής περιόδου. Ο Όλι Γουότκινς δεν έστειλε την Μπρέντφορντ στην Premier League παρά τα 26 γκολ του μέσα στη σεζόν. Η ομάδα δεν προβιβάστηκε, σε αντίθεση με τον ίδιο. Η Άστον Βίλα «σπάει» τα ταμεία της, με το ποσό των 34 εκατ. ευρώ, κάνοντας ρεκόρ αγοράς.

Άπαντες ξαφνιάστηκαν με αυτή την επιλογή, καθώς με τα ίδια λεφτά, μπορούσε να αποκτηθεί ένας πιο έμπειρος επιθετικός. Με αποκορύφωμα το χατ-τρικ επί της Λίβερπουλ, ο Άγγλος φορ ολοκληρώνει την σεζόν με 14 γκολ στο πρωτάθλημα και άλλα δύο στο κύπελλο. Οι λόγοι πίσω από την μεταγραφή, πλέον είναι ξεκάθαροι μετά τις επιδόσεις του 25χρονου.

Τώρα, είναι η σειρά του Ίβαν Τόνεϊ να ακολουθήσει το παράδειγμα τους. Με 31 (!) γκολ την περσινή σεζόν με την Μπρέντφορντ, έρχεται με φόρα να δείξει το ταλέντο του στην Premier League. Με την Άρσεναλ δεν τα κατάφερε να βρει δίχτυα, όμως η παρουσία απέδειξε πως θα δώσει συνέχεια στην παραπάνω λίστα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0