Football Talk

Η αποχώρηση Μέσι και το πύρινο μέτωπο φωτιάς που... «καίει» το ισπανικό ποδόσφαιρο

Η αποχώρηση Μέσι και το πύρινο μέτωπο φωτιάς που... «καίει» το ισπανικό ποδόσφαιρο

Ο Αργεντινός αστέρας έχει δημιουργήσει έναν εμφύλιο στην Ισπανία, μετά την αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα.

Σχετικά Άρθρα

Η ανατροπή των δεδομένων στην υπόθεση του Λιονέλ Μέσι, έχει φέρει τα πάνω-κάτω στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ο προβληματισμός στα εσωτερικά της La Liga είναι μεγάλος. Γενικά, στην Ισπανία τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, αφού έχει στηθεί ένας «πόλεμος» για την απότομη αποδυνάμωση του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια.

Από την μία, η εισχώρηση του αμερικανικού fund, από την άλλη η αντίθεση του Λουίς Ρουμπιάλες με το φορμάτ της λίγκας και στο κέντρο, ο Χαβιέ Τέμπας που προσπαθεί να σώσει ότι δεν… σώζεται. Η φυγή του Λιονέλ Μέσι ήταν το «κερασάκι» σε μία τούρτα γεμάτο προβλήματα.

1624170857_409610_1624171173_noticia_normal_recorte1.jpg

Η μαζική αποχώρηση αστέρων και η συνεργασία Τέμπας-Τσέφεριν

Ο Λιονέλ Μέσι δεν είναι ο πρώτος και, σίγουρα, όχι ο τελευταίος που φεύγει από το ισπανικό πρωτάθλημα. Ο Αργεντινός άσος άνοιξε μία τεράστια συζήτηση στα εσωτερικά της La Liga, αφού οι αποχωρήσεις των κορυφαίων ποδοσφαιριστών, ρίχνει αρκετά το επίπεδο του πρωταθλήματος.

tebas-ceferin-hipocritas.jpg

Ο πρόεδρος της λίγκας, Χαβιέ Τέμπας έχει θέσει αυτό το ερώτημα και πλέον ψάχνουν άπαντες να βρουν τους λόγους που ξαφνικά, από το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπης, η La Liga δεν έχει να προσφέρει και πολλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Να θυμίσουμε εδώ, πως μέχρι το 2018, είχαμε την κόντρα της Ρεάλ Μαδρίτης, παράλληλα με αυτή του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι.

Τρία χρόνια μετά, δεν έχουν αποχωρήσει μόνο οι δύο κορυφαίοι άσοι, αλλά και συμπαίκτες τους που αποτελούσαν βαρόμετρα στις ομάδες. Ταυτόχρονα, ο Ισπανός πρόεδρος δέχεται ξεκάθαρα την βοήθεια και του Αλεξάντερ Τσέφεριν της UEFA. Οι δύο τους, είχαν συμμαχήσει στο θέμα της European Super League αλλά και στην τιμωρία των ομάδων που πήγαν να «επαναστατήσουν». Ακόμα, είναι και ο άνθρωπος που «έχτισε» τις επαφές των Ισπανών με διάφoρα επενδυτικά fund και οι κακές γλώσσες μιλάνε πως το αμερικανικό fund CVC για την οικονομική ενίσχυση των ομάδων βρήκε πρόσφορο έδαφος μέσω της ευρωπαϊκής ομοσπονδιας προς τη La Liga

Η πλευρά του Φλορεντίνο Πέρεθ συνεργασία με τον Λαπόρτα…

Ένας από τους ανθρώπους που είχαν την ιδέα της European Super League, ήταν ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Ο ισχυρός άνδρας του ισπανικού συλλόγου ήταν από τους πρώτους που είχαν την ιδέα και από εκείνους που την υποστηρίζουν μέχρι και τώρα, έχοντας μαζί και τον Τζουάν Λαπόρτα της Μπαρτσελόνα.

Αμφότεροι, μαζί με τις Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο, έχουν δείξει ανοιχτά την αντίθεσή της με την ανάμειξη του αμερικανικού fund. Ουσιαστικά, καμία τους δεν θέλει την υποθήκευση της ομάδας τους για τα επόμενα 50 χρόνια, για ένα ποσό κοντά στα 280 εκατ. ευρώ για κάθε μία. Σίγουρα, θα αποτελούσε μεγάλη «ανάσα» αλλά δεν δείχνουν διατεθειμένες να ακολουθήσουν τα «θέλω» της ομοσπονδίας.

1311875170.0.jpg

Τα λόγια του προέδρου της Μπαρτσελόνα, στην ανακοίνωση της αποχώρησης του Λιονέλ Μέσι, είναι ξεκάθαρα: «Έτσι, οι κανονισμοί της La Liga δεν μας επιτρέπουν να εγγράψουμε τον παίκτη και επίσης, θέλουν να μας επιβάλλουν συμβόλαιο από έναν επενδυτικό όμιλο που θα υποθηκεύσει το σύλλογο και δεν είμαι διατεθειμένος να το κάνω αυτό.

Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω τον σύλλογο για τα επόμενα 50 χρόνια από τώρα, προκειμένου να μπορέσω να υπογράψω τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία. Γιατί παρ' όλα αυτά, η Μπάρτσα είναι πάνω από όλα».

laporta-messi-adios.jpg

Η πρόταση του Ρουμπιάλες για αλλαγή φορμάτ και η απάντηση Τέμπας!

Μέσα σε όλα αυτά, ο Λουίς Ρουμπιάλες πήρε θέση για την κάθοδο που έχει το πρωτάθλημα, ρίχνοντας στο τραπέζι την πρόταση, να αλλάξει το φορμάτ της λίγκας. Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των Βαλένθια και Ατλέτικο Μαδρίτης, στάθηκε εναντίον του Χαβιέ Τέμπας για τον τρόπο που λειτουργεί η La Liga, αναφέροντας:

«Θα καλέσω τον Χαβιέ Τέμπας (ο πρόεδρος της La Liga) να αλλάξει τη μορφή της Λίγκας. Έχουμε αλλάξει τη μορφή πολλών διοργανώσεων. Με σεβασμό, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια διαφορετική, πιο ελκυστική μορφή, με λιγότερους αγώνες και περισσότερες ελεύθερες ημέρες στο ημερολόγιο». Από την άλλη, η απάντηση του Τέμπας ήταν εξής:

«Η La Liga δεν θα εξετάσει την αλλαγή της μορφής του διαγωνισμού σε καμία από τις κατηγορίες της. Το σημερινό μοντέλο, η δομή του, οι ημέρες του διαγωνισμού, τα ωράρια του κ.λπ., έχουν μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων που έχει επιτύχει: αύξηση των θεατών στα γήπεδα άνω του 20% και μια εκθετική αύξηση των εθνικών και διεθνών μας οπτικοακουστικών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η τελευταία συμφωνία με το ESPN στις Ηνωμένες Πολιτείες! Έχουμε Μια οικονομική σταθερότητα που την κατέστησε τη ΛΑ ΛΙΓΚΑ την μοναδική κατηγορία απ όλα τα πρωταθλήματα του τοπ5 με θετικό καθαρό αποτέλεσμα την πρώτη σεζόν του COVID.

Επομένως, οποιαδήποτε τροποποίηση της τρέχουσας μορφής ή ένα απλό πείραγμα θα ήταν ανεύθυνη. Και θα δημιουργούσε επίσης αβεβαιότητα για άλλα αθλήματα… ΟΧΙ μόνο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο… αλλά στα μη επαγγελματικά κυρίως… στο οποίο η La Liga συνεισφέρει 125 εκατομμύρια. € ανά σεζόν.

Από τη La Liga είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με τον Ρουμπιάλες για διάφορα θέματα για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου, όπως η βελτίωση του VAR, που έχουμε προτείνει ήδη ημέρες πριν, συντονισμός με τη νέα κατηγορία 1η RFEF (πριν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο), μια κοινή στρατηγική εναντίον του Πέρεθ Λαπόρτα Ανιέλι!».

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι μετά την αποχώρηση του, ο Κουν Αγουέρο ζήτησε από τους δικηγόρους να δούμε πώς μπορεί να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο που υπέγραψε με τους μπλαουγκρανα αλλά αυτές προς το παρόν διαψεύδονται. Τα χρέη κινδυνεύουν να πνίξουν το σύλλογο και μέχρι τώρα ο Λαπόρτα δεν έχει δείξει ένα βιώσιμο σχέδιο! 



E8LdTw1VgAECraD.jpg

Σίγουρα, η φυγή ενός σταρ, και μάλιστα όχι οποιουδήποτε, αλλα του Μέσι, δεν είναι κάτι ευχάριστο. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα μέτωπα είναι ανοιχτά και τα οικονομικά βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα παρά τις υποσχέσεις χορηγών πως θα βοηθήσουν. Η Μπαρτσελονα χρειάζεται σχεδόν άμεσα 600 εκατομμύρια και ο Λιονέλ Μέσι με την αποχώρηση θα βοηθήσει τα ταμεία αλλα κανει ζημιά στο πρεστίζ. Και αντι να μετατραπεί σε νερό που θα σβήσει την «φωτιά» μοιάζει περισσότερο σαν σπίρτο σε πυριτιδαποθήκη!

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0